trezor123 Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 WitamDzisiaj zapleklowalem swoje pierwsze miesko i mam pytanie do Was specjalistow Peklowanie 3 dnioweMiesa ok. 9 kg Dalem 3,6 - 4,0 litry wody 4 saszetki po 50 gram peklosoli Prymat , czyli 200gram.( na opakowaniu bylo napisane ze dawac 50 gram na 2, 5kg miesa na 0.5 litra wody ) Tutaj moje pytanie : wg przepisu Szczepana stezenie powinno byc ok 8procent , a wiec brakuje ok 100 gram ? Prosze o potwierdzenie czy mam racje ? Czy peklo sol prymat ma inny sklad niz inne peklo sole ? Jak cos to dosypie te 100 gram Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybiarzbobromir Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 (edited) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ wg prymatu maksymalne stężenie końcowe wynosi 50g/(2,5 kg mięsa+ 0,5 kg wody)=1,6%obecnie Twoje max stężenie końcowe soli w produkcie wynosi 200g/(9kg+4kg)=1,53% wypadałoby abyś nie schodził poniżej 35 g peklosoli na 1kg mięsa +0,4 l wody, czyli 35g/(1kg+0,4kg)=2,5% przy peklowaniu ok 7 dniowym stężenie 8% solanki jest ok, tylko jest różnica czy tej solanki 8-procentowej jest 0,5l czy 1l na 1kg mięsa -ale w ciągu 3 dni to musiałbyś to porządnie nastrzyknąć skład peklosoli jest identyczny jak każdej innej peklosoli Edited March 11, 2015 by grzybiarzbobromir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.