michal11 Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Witam serdecznie jak w temacie chciał bym się dowiedzieć jak można ręcznie w domu oczyścić jelita wieprzowe ponieważ mogę ich dostać dużo i za darmo z uboju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 W linkach, które podałem Koledze Slodziaksos znajdziesz także wszystko o przygotowaniu jelit wieprzowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Jest nawet taki temat : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1957-czyszczenie-jelit/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal11 Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 Dzięki za podanie tematu , ale patrząc na zamieszczone tam fotografie to jest bardzo dużo błędów i nie da się ich odtworzyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Przecież podałem Ci temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10080-tradycja-iii-obróbka-jelit-1952-r/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Kolego,za małolata wiele godzin spędziłem kręcąc korbą gniatarki-później fachmany szlamulcami drewnianymi doczyszczali te jelita.Patrząc z perspektywy czasu to robota psu na budę.Odpuść sobie bo się zajedziesz,nie warto jeśli nie masz sprzętu tzn, co najmniej gniatarki.Lepiej kupić gotowe chińczyki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Kolego,za małolata wiele godzin spędziłem kręcąc korbą gniatarki-później fachmany szlamulcami drewnianymi doczyszczali te jelita.Patrząc z perspektywy czasu to robota psu na budę.Odpuść sobie bo się zajedziesz,nie warto jeśli nie masz sprzętu tzn, co najmniej gniatarki. Lepiej kupić gotowe chińczyki Ale satysfakcja ,ze sie zrobilo, swojeskie i ze nic sie nie zmarnowalo. Czasem robienie wlasnych wedlin tez sie nie oplaca, taniej i szybciej bez uginania pojechac do sklepu i kupic ( u nas i chinskie mieso ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Annam masz rację, jeśli chodzi o satysfakcję to ok;ale według mnie to w przypadku kiełbaśnic wieprzowych skórka nie warta wyprawki.Co innego grube wieprzowe,ale to i tak by musiał zaraz po pruciu,praktycznie jeszcze na uboju te komplety rozebrać,bo jak wystygną to już masakra się robi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 4, 2021 Report Share Posted March 4, 2021 kaliber 28-30 wymoczone, wypłukane i przewinięte na prawą stronę, żeby nie straszyły wystającymi kosmkami. Jelita powinny być już prawidłowo przewinięte przez producenta. Te frędzelki to jest strona otrzewnowa, czyli sterylna, powinna być w środku.W czasie szlamowania jelit ściąga się z nich błonę surowiczą, czyli tą, która stykała się z treścią pokarmową zwierzęcia.W gotowym wyrobie ta strona jelita jest na zewnątrz i nie styka się z naszym mięskiem.OBRÓBKA_JELIT_SZCZEGÓŁOWA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 4, 2021 Report Share Posted March 4, 2021 W czasie szlamowania jelit usuwa się część śluzową ,która miała kontakt z treścią pokarmową a następnie odwraca się jelito tak,aby część surowicza była w środku..[Dodano: 04 mar 2021 - 19:03]Przepraszam,pomyliłem się.Najpierw się odwraca jelito tak aby częśc surowicza była w środku a potem usuwa się część śluzową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 4, 2021 Report Share Posted March 4, 2021 (edited) Obecnie nikt nie odwraca jelit cienkich wieprzowych.Po odcięciu od błony otrzewnej następuje opróżnianie z treści pokarmowej później następuje szlamowanie. Edited March 4, 2021 by Bagno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 4, 2021 Report Share Posted March 4, 2021 Obecnie nikt nie odwraca jelit cienkich wieprzowych. Po odcięciu od błony otrzewnej następuje opróżnianie z treści pokarmowej później następuje szlamowanie. Szlamowanie dotyczy wewnętrznej anatomicznie strony jelit. Jak zatem jest to robione bez odwracania?Poza wszystkim, zdarzało mi się odwrócić fragment "współczesnego" jelita i wtedy uwidoczniły się na zewnątrz te frędzle. Czyli jelito było odwracane w toku produkcji.Nie wiem, jak mam rozumieć Twój wpis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted March 4, 2021 Report Share Posted March 4, 2021 Dyskusja czysto akademicka W młodości parę kilometrów jelit wyszlamowałem, nie było wtedy importu z Chin jak obecnie. Na dużych targowiskach czasem można było kupić gotowe, ale zasadniczo jak się biło świnie, to się jelita czyściło. W paczce którą użyłem były jelita zarówno prawidłowo jak i nieprawidłowo przewrócone. Wypłukałem, przewróciłem te, które było trzeba i nabiłem. Istotne jest, że nie można wierzyć, iż małe żółte rączki zawsze zrobią prawidłowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 4, 2021 Report Share Posted March 4, 2021 Dyskusja czysto akademicka Raczej praktyczna.Wprawdzie poza tematem ( w wolnej chwili ja przeniosę w odpowiednie miejsce) ale zaadresowana jest do osób, dla których temat jelit jest Tabula Rasa i np. nie potrafią rozpoznać prawidłowo odwróconych jelit.@MlKl,jesteśmy forum tematycznym i nie udostępniamy przestrzeni internetowej w celach towarzyskich a raczej edukacyjnych. Zatem "akademickie" wtrącenia nie były przeznaczone imiennie dla Ciebie a raczej dla Wszystkich Niezorientowanych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted March 4, 2021 Report Share Posted March 4, 2021 nie potrafią rozpoznać prawidłowo odwróconych jelit. Dlatego o tym wspomniałem Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 5, 2021 Report Share Posted March 5, 2021 (edited) Wczoraj nie wkleiły się linki.Opróżnianie https:https://youtu.be/m2boWvvAXIMSzlamowanie I https://youtu.be/c8TAg4vzfX8 Szlamowanie II https://youtu.be/1IHNYxuLqO8 Edited March 5, 2021 by Bagno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 5, 2021 Report Share Posted March 5, 2021 Opróżnianie ... Szlamowanie ... Szlamowanie II Od dawna zastanawiałam się, jak to jest robione A to załatwiają walce i woda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted March 5, 2021 Report Share Posted March 5, 2021 Jako ciekawostkę podam, że w dawnych latach, gdy trudno było zdobyć odpowiedniego kalibru jelita wieprzowe, "bawiłem" się (przerabiając dziczyznę)) w szlamowanie jelit z dzików. Na początku byłem szczerze zaskoczony, bo po wykonaniu kiełbasy osłonka zawsze z niej lekko schodziła. Jednak po kilku razach stwierdziłem, że dzik dzikowi nierówny, bo jedne osłonki były wytrzymałe, jak wieprzowe, innym razem były nie wiedzieć czemu b. słabe. W rezultacie dałem sobie spokój i odtąd używam tylko wieprzowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted March 6, 2021 Report Share Posted March 6, 2021 Gdy byłem jeszcze zasrancem ,a było to dawno temu sam czyściłem jelita po świniobiciu. Tata dorabiał coś na kształt nożyka tyle że z drewna i na taborecie "garbowało" się jelita[emoji2957] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 6, 2021 Report Share Posted March 6, 2021 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bossky Posted March 6, 2021 Report Share Posted March 6, 2021 20210306_185504.jpgO to to to[emoji6] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 6, 2021 Report Share Posted March 6, 2021 O to to to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.