Jump to content

Czyszczenie jelit wieprzowych ręcznie


michal11

Recommended Posts

Kolego,za małolata wiele godzin spędziłem kręcąc korbą gniatarki-później fachmany szlamulcami drewnianymi doczyszczali te jelita.Patrząc z perspektywy czasu to robota psu na budę.Odpuść sobie bo się zajedziesz,nie warto jeśli nie masz sprzętu tzn, co najmniej gniatarki.

Lepiej kupić gotowe chińczyki ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kolego,za małolata wiele godzin spędziłem kręcąc korbą gniatarki-później fachmany szlamulcami drewnianymi doczyszczali te jelita.Patrząc z perspektywy czasu to robota psu na budę.Odpuść sobie bo się zajedziesz,nie warto jeśli nie masz sprzętu tzn, co najmniej gniatarki. Lepiej kupić gotowe chińczyki
 

 Ale satysfakcja ,ze sie zrobilo, swojeskie i ze nic sie nie zmarnowalo. Czasem robienie wlasnych wedlin tez sie nie oplaca, taniej i szybciej bez uginania pojechac do sklepu i kupic ( u nas i chinskie mieso ) :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Annam masz rację, jeśli chodzi o satysfakcję to ok;ale według mnie to w przypadku kiełbaśnic wieprzowych skórka nie warta wyprawki.

Co innego grube wieprzowe,ale to i tak by musiał zaraz po pruciu,praktycznie jeszcze na uboju te komplety rozebrać,bo jak wystygną to już masakra się robi :hmm:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

 

 

kaliber 28-30 wymoczone, wypłukane i przewinięte na prawą stronę, żeby nie straszyły wystającymi kosmkami.

Jelita powinny być już prawidłowo przewinięte przez producenta.

 Te frędzelki to jest strona otrzewnowa, czyli sterylna, powinna być w środku.

W czasie szlamowania jelit ściąga się z nich błonę surowiczą, czyli tą, która stykała się z treścią pokarmową zwierzęcia.

W gotowym wyrobie ta strona jelita jest na zewnątrz i nie styka się z naszym mięskiem.

OBRÓBKA_JELIT_SZCZEGÓŁOWA

Link to comment
Share on other sites

W czasie szlamowania jelit usuwa się część śluzową ,która miała kontakt z treścią pokarmową a następnie odwraca się jelito tak,aby część surowicza  była w środku..


[Dodano: 04 mar 2021 - 19:03]

Przepraszam,pomyliłem się.Najpierw się odwraca jelito tak aby częśc surowicza była w środku a potem usuwa się część śluzową.

Link to comment
Share on other sites

 Obecnie nikt nie odwraca jelit cienkich wieprzowych.

Po odcięciu od błony otrzewnej następuje opróżnianie z treści pokarmowej później następuje szlamowanie.

Edited by Bagno
Link to comment
Share on other sites

 

 

Obecnie nikt nie odwraca jelit cienkich wieprzowych. Po odcięciu od błony otrzewnej następuje opróżnianie z treści pokarmowej później następuje szlamowanie.

Szlamowanie dotyczy wewnętrznej anatomicznie strony jelit.

 Jak zatem jest to robione bez odwracania?

Poza wszystkim, zdarzało mi się odwrócić fragment "współczesnego" jelita i wtedy uwidoczniły się na zewnątrz te frędzle. 

Czyli jelito było odwracane w toku produkcji.

Nie wiem, jak mam rozumieć Twój wpis.

Link to comment
Share on other sites

Dyskusja czysto akademicka :) W młodości parę kilometrów jelit wyszlamowałem, nie było wtedy importu z Chin jak obecnie. Na dużych targowiskach czasem można było kupić gotowe, ale zasadniczo jak się biło świnie, to się jelita czyściło. W paczce którą użyłem były jelita zarówno prawidłowo jak i nieprawidłowo przewrócone. Wypłukałem, przewróciłem te, które było trzeba i nabiłem. Istotne jest, że nie można wierzyć, iż małe żółte rączki zawsze zrobią prawidłowo. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dyskusja czysto akademicka

Raczej praktyczna.

Wprawdzie poza tematem ( w wolnej chwili ja przeniosę w odpowiednie miejsce) ale zaadresowana jest do osób, dla których temat jelit jest Tabula Rasa i np. nie potrafią rozpoznać prawidłowo odwróconych jelit.

@MlKl,

jesteśmy forum tematycznym i nie udostępniamy przestrzeni internetowej w celach towarzyskich a raczej edukacyjnych. 

Zatem "akademickie" wtrącenia nie były przeznaczone imiennie dla Ciebie a raczej dla Wszystkich Niezorientowanych  :)

Link to comment
Share on other sites

Jako ciekawostkę podam, że w dawnych latach, gdy trudno było zdobyć odpowiedniego kalibru jelita wieprzowe, "bawiłem" się (przerabiając dziczyznę)) w szlamowanie jelit z dzików. Na początku byłem szczerze zaskoczony, bo po wykonaniu kiełbasy osłonka zawsze z niej lekko schodziła. Jednak po kilku razach stwierdziłem, że dzik dzikowi nierówny, bo jedne osłonki były wytrzymałe, jak wieprzowe, innym razem były nie wiedzieć czemu b. słabe. W rezultacie dałem sobie spokój i odtąd używam tylko wieprzowych.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...