Jump to content

Wędzenie i parzenie daleko od domu


WujStefan

Recommended Posts

Witam,

Po kilku próbach mojej wędzarni za pomocą szynek, schabu i słoniny postanowiłem osiągnąć większy stopień wtajemniczenia i postanowiłem zrobić kiełbasę na święta. Wędzarnie mam dość daleko od domu (ponad 30 min. autem) i o ile wędzenie wspomnianych wędzonek odbywało się w jednym wsadzie i wyjęciu jednocześnie, dowiezieniu do domu i parzeniu, o tyle przy mieszanym wsadzie kiełbasę będę musiał wyjąć wcześniej. Czy nie zaszkodzi jej takie wyjęcie, ostudzenie, a po jakimś czasie sparzenie? Czy może jednak kombinować inaczej (zaangażować żonę do odbioru kiełbas lub pożyczyć maszynkę elektryczną i sparzyć na miejscu - jest prąd!)?

I tak już na marginesie: jaki przepis polecacie na pierwszy ogień? Tak aby się udało ;-)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Powinno się parzyć od razu po wyjęciu z wędzarni

Odpada, bo okazuje się że jednak prąd jest odłączony na okres zimowy (ogródki działkowe), a z gazem nie będę się bawił. 

 

 

 

Zrób Chłopska i podpiecz w wędzarni .... i po problemie. 
 

I to jest świetne rozwiązanie na pierwszy raz. Może na kolejne wędzenie będzie już prąd i wtedy sobie poćwiczę parzenie na miejscu.

 

Dzięki koledzy za pomoc :-)

Link to comment
Share on other sites

wszystko ok ale przecież tu na tym forum było pisane że jeśli jest większa ilość wędzonek to warto je zamrozić bez parzenia a parzyć dopiero po rozmrożeniu przed konsumpcją

 

ja po wyjęciu wędzonek z wędzarni muszę ogarnąć teren wygasić palenisko pozamykać działkę dojść do samochodu trwa to około 25 minut, droga do domu jakieś 15 minut, zagrzać wode też troche trwa. Wędzonek mam około 9 sztuk a garnki to nie kocioł czy parnik więc parze w paru turach po około 1:20  więc nie da się ukryć że ostatnia wędzonka parzona jest po około czterech godzinach i nic nie mogę na to zaradzić mimo to wędzonki wychodzą super i nie czuję różnicy w smaku tej pierwszej czy ostatniej 

Link to comment
Share on other sites

Powinno się parzyć od razu po wyjęciu z wędzarni.

 

 

Zgoda, jednak nie wszyscy mają takie możliwości między innymi ja, tak dla jasności parzę później i jest też wszystko ok. 

 

 

Piszę, co nakazują technolodzy, by uniknąć ewentualnych wad produktu.

 

 

wszystko ok ale przecież tu na tym forum było pisane że jeśli jest większa ilość wędzonek to warto je zamrozić bez parzenia a parzyć dopiero po rozmrożeniu przed konsumpcją

 

Pozwolę sobie zgarnąć to do kupy:

Technologia produkcji jest podstawą i na tym forum taką preferujemy,jednakże o czym pisałem nasza produkcja nie jest masową i nie mamy takich możliwości technicznych jak i zaplecza jak mają w zakładach produkcji masowej, więc czasami musimy pójść na skróty, pamiętając o ogólnych zasadach. W swoich wariacjach :facepalm:  wędzarniczych robiłem oboma sposobami czyli zaraz parzyłem lub też później a także najpierw mroziłem a potem parzyłem i różnicy nie zauważyłem. Najważniejsze w tym wszystkim jest zdrowy rozsądek i jeżeli jest to możliwe przestrzeganie jak najbardziej reżimów technologicznych, po prostu nie dajmy się zwariować. I żeby nie było niedomówień jest to moje zdanie i jestem jak najbardziej z przestrzeganiem norm jednakże życie...? :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...