Jump to content

Moja wędzarnia

Recommended Posts

to jak pewnie sam już wiesz po czytaniu forum trochę kiepsko  jako na palenisko wędzarni :(  jako piec to o key ( jak będziesz wędził to pal pod rusztem, jeżeli możesz to go wyciągnij przynajmniej jak wędzisz)  z szamotem i jego nagrzewaniem nic nie zrobisz więc pal do wędzenia delikatnie, obawiam się o płytę granitowa jeżeli możesz smażyć placki to może pęknąć :( to jednak duża temperatura na kamień  (raczej na pewno :(  jak dostanie wody np nagła letnia burza, lub oberwany sopel w zimie ). Trochę szkoda bo pomysł , konstrukcja i wykonanie o key , duża dbałość o estetykę   :thumbsup:  ,

Edited by Maciekzbrzegu

palenisko w środku trochę wąskie bo tylko na jedną cegłę czyli 25cm, mało miejsca do manipulacji żarem szamot w bardzo bliskim kontaktem z ogniem mocno będzie sie nagrzewał  i jak już napisał Ci Maciekzbrzegu jeśli to możliwe to wywal ruszt bo tylko podsyca żar a przy wędzeniu to nie wskazane

ps. lokalizacje masz super tylko zazdrościć widoków

dzięki za opinie :) 

jeżeli chodzi o płytę to rzeczywiście pękła ale są to małe pęknięcia i nie przeszkadzają w jej użytkowaniu - płyta ma 50mm grubości.

palenisko rzeczywiście trochę małe w środku ale przez zamontowanie drzwiczek z pieca kaflowego oraz dwóch szybrów - jednego w rurze doprowadzającej a drugiego w kominie nie mam większych problemów z regulacją temperatury :) w poprzedniej wędzarni miałem palenisko zimne wyłożone bloczkiem betonowym i tam miałem problem z za niską temperaturą - połowę czasu wędzenia leciałem z suszarką do włosów a teraz problem znikł. Jestem zwolennikiem wędzenia z pieczeniem i dla mnie jest ok :)