franta Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 W zeszłym roku zabrałem się za budowę nowej trochę bardziej pojemnej wędzarni. Sorki jakiś bałagan wyszedł w poście powyżej - ale to mój pierwszy raz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 (edited) Ładna-pozazdrościć .Czy w palenisku masz ruszt ? czy to tylko wrażenie (cegiełki w palenisku to ceramiczne rozbiórkowe czy szamot bo nie widzę ). Edited March 16, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franta Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 W palenisku ruszt - palenisko wyłożone szamotem a na zewnątrz klinkier oraz kostka granitowa nad paleniskiem ułożona jest płyta granitowa na której wychodzą fantastyczne placki ziemniaczane a i karczek nie najgorszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 (edited) to jak pewnie sam już wiesz po czytaniu forum trochę kiepsko jako na palenisko wędzarni jako piec to o key ( jak będziesz wędził to pal pod rusztem, jeżeli możesz to go wyciągnij przynajmniej jak wędzisz) z szamotem i jego nagrzewaniem nic nie zrobisz więc pal do wędzenia delikatnie, obawiam się o płytę granitowa jeżeli możesz smażyć placki to może pęknąć to jednak duża temperatura na kamień (raczej na pewno jak dostanie wody np nagła letnia burza, lub oberwany sopel w zimie ). Trochę szkoda bo pomysł , konstrukcja i wykonanie o key , duża dbałość o estetykę , Edited March 16, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 palenisko w środku trochę wąskie bo tylko na jedną cegłę czyli 25cm, mało miejsca do manipulacji żarem szamot w bardzo bliskim kontaktem z ogniem mocno będzie sie nagrzewał i jak już napisał Ci Maciekzbrzegu jeśli to możliwe to wywal ruszt bo tylko podsyca żar a przy wędzeniu to nie wskazane ps. lokalizacje masz super tylko zazdrościć widoków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franta Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 dzięki za opinie jeżeli chodzi o płytę to rzeczywiście pękła ale są to małe pęknięcia i nie przeszkadzają w jej użytkowaniu - płyta ma 50mm grubości.palenisko rzeczywiście trochę małe w środku ale przez zamontowanie drzwiczek z pieca kaflowego oraz dwóch szybrów - jednego w rurze doprowadzającej a drugiego w kominie nie mam większych problemów z regulacją temperatury w poprzedniej wędzarni miałem palenisko zimne wyłożone bloczkiem betonowym i tam miałem problem z za niską temperaturą - połowę czasu wędzenia leciałem z suszarką do włosów a teraz problem znikł. Jestem zwolennikiem wędzenia z pieczeniem i dla mnie jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franta Posted March 20, 2015 Author Report Share Posted March 20, 2015 jeszcze fotka oświetlenia oraz placki o których pisałem powyżej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts