Marek z Bielska Posted November 14, 2007 Report Share Posted November 14, 2007 witam pragne wam pokazac pamiatke po starym masorzu,ktory juz nie zyje noz-skorowacz,uzywany byl do skorowania trzody chlewnej. mam go jako pamiatke tym bardziej ze jest to nielada unikat.z moich informacji co wiem od tego masorza to jeszcze jego ojciec go uzywal,ja nie uzywam go wogole. robilem porzadki a tu taka niespodzianka sie znalazla ktora pragne sie z Wami podzielic.ponizej fotki tęgo pozdrawiam Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted November 14, 2007 Report Share Posted November 14, 2007 I tu mnie masz Mareczku, jak widzę taki antyk to aż gęsiej skórki dostaję, będzie mi bardzo miło kiedyś zobaczyć na własne oczy.A w ogóle to powinniśmy się pochwalić swoimi ale jakże użytecznymi przedmiotami. :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 popieram w całej rozciągłościproszę o nowy temat? np. sprzęty masarskie, pamiątki z dawnych lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Zgadzam się z Wami, sam mam lewar który służył podczas II Wojny Światowej do wyrobu wędlinek. Wyprodukowany był w Łodzi w prywatnym warsztacie na ul. Głównej. Ulicy tej nie ma na mapie Łodzi od wielu wielu lat. Pozdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 15, 2007 Author Report Share Posted November 15, 2007 witajcie czyz bym rozpoczal nowy dzial dotyczacy pamiatekstarych sprzetow masarskich...noz- postanowilem gopokazac jako ispiracje do czegos co bylo a nie jestjuz uzywane,uwazam ze kazdy ma cos co moze zaciekawickazdego,ja jestem jak najbardziej za moze ktos wykorzystajakis pomysl,rozwiazanie ze starego sprzetu do nowego?kto wie? wojtum mozesz go zobaczyc u mnie w bielsku lub jak bedzieszna zlocie III i jak mi przypomnisz to go zabiore aby go pokazac. Kempes dzieki za wsparcie pozdrow swoja poloweczke:-) Wosiu piekna szpryca przerobila chyba wiele i wiele przerobi tęgo pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 temat taki rozpoczal kiedys chyba Domin ,za swoja nadziewarka ,ale nie jestem pewien. Z tego co pamietam umarl z braku zainteresowania , ale teraz mamy juz dwa zabytki :grin: szpryce i skorowacz :lol: Bracia i siostry przyznawac sie co kto ma !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 ja mam zrobię zdjęcie -nastrzykiwarkę przedwojenną Dicka-dyplom mistrzowski jednego gostkaitd. itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 15, 2007 Author Report Share Posted November 15, 2007 no no Kempes zaskoczyles mnie,poprosze o fotkiciekaw jestem w szczegolnosci dyplomu mistrzowskiego,a i nastrzykiwarki jestem ciekaw.czyzby przed wojna nastrzykiwali,a teraz wszyscy robia szum o szprycowanie:-) usciskej chlopie swoja frelkeMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 fotki w poniedziałek dopiero bo muszę poszukać tych rzeczy na bazarku :lol: żartowałemmam na działce i będę dopiero w weekend pozdrawiam Cię Marku, Kasiu, Marcelinko i nie bierzcie przykładu z tatusia w kwestii karku :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Podsyłajcie do mnie zdjęcia z opisami wszystkich takich zabytków. Zrobie na stronie głównej dział "Nasze muzeum". Tradycji musi stac się zadość. Muzealny materiał prosze opatrzyć dopiskiem "Zabytek". :wink: Marku - jesli możesz, to podeslij także zdjęcia swej produkcji z opisem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 obiecałem to pokazuję nastrzykiwarka przedwojenna /igła dorabiana/ ciekawostką jest rękojeść wraz z trzpieniem tłoka, nakrętką z drewna :shock: i na koniec ciekawostka dyplom gostka z pozdrowieniami kempes syn Stanisława Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Kempes, ale masz KORZENIE! :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Z takim korzeniami to aż nie wypada coś nie wiedzieć :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 20, 2007 Author Report Share Posted November 20, 2007 Kempes gratuluje ze cos pozostalo w Tobie po Stasiowi.naprawde fajna ta nastrzykiwarka,a drewno bylo celowozastosowane. pozdrow i usciskaj zonke od nasMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 na koniec ciekawostka dyplom gostkaTeraz zwie się po europejsku - certyfikat :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dareks Posted November 21, 2007 Report Share Posted November 21, 2007 A ja już od dawna posiadam cos takiego jak na zdjęciu- czyżby to też jakaś nastrzykiwarka czy tylko stara pompka od roweru :blush: http://img411.imageshack.us/img411/6483/37414543lv3.th.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted November 22, 2007 Report Share Posted November 22, 2007 dareks bardziej przypomina i chyba jest to do smarowania - wtłaczania oleju w przemyśle maszynowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 rozbiór nie może się obyć bez tego przyrządu :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 23, 2007 Author Report Share Posted November 23, 2007 witaj Wojtomprzyznam sie ze nie znam takiego przyrzadu napisz prosze coswiecej na ten temat?jak bede na starych smieciach to znajde swoj pistolet do gluszeniai porobie pare fotek,a jak sie uda to moze jeszcze cos.pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 Marek może to jest nóż do szczecinowania skóry z włosów ?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 A mnie się wydaje, że to przyrząd do wyrywania pazurów (czy racic ?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted November 26, 2007 Report Share Posted November 26, 2007 Panowie jestem Waszym fanem :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts