Siara Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Witam Szanowna Brac, Mam pytanie odnosnie mielenia miesa w maszynce 32 przez siatke o oczku 2.5 mm.Mieso z przeznaczeniem na serdelki, ale nie koniecznie, moze byc rowniez do masy wiazacej.Czy mieso mielimy odrazu na sitku o docelowej srednicy oczek czyli 2.5 mm czy najpierw mielimy na wiekszym oczku.Pytam, poniewaz do tej pory mielilem kilku etapowo, z powodu braku sitka do 32 ki mielilem na "zelmerku", wiec wielkosc slupka miesa byla ograniczona srednica gardzieli.Poza tym, z obawy przed przegrzaniem, stosowalem gradacje 8mm i dopiero 2.5 mm.W przypadku maszynki 32 "slupki" miesa nie musza byc tak male, a i maszynka pewnie da sobie rade, ale czy mieso zamiast zmielenia nie zostanie zmiazdzone i przegrzane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 tak jak napisales mieso bedzie zmiazdzone i przegrzane.Powinnismy mielic od najwiekszego w dolPamietasz na zlocie jak mielilismy ? - dodawalismy lodu by nie przegrzac miesa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 witaj Siaraja mielac mieso na serdelki wpierw bym je zmlel 3 razy na oczkach4-5mm w ostatniej fazie puszczal bym przez 2,5mm z dwa razy,ajezeli chodzi o mase wiazaca to niepamietam kiedy uzywalem sitka2,5mm zawsze jade zreszta ostatnia "kielbase marka" tez na 4mm3-4 razy puszczam przez swoja 32 to jest Siara przeciez moment. jak znajde troche czasu to moze zrobie parowki,ale do niech tomieso tez bede mlel na 4mm 3 razy potem to juz pojdzie na wiatrak,a parowki wyjda jak ze sklepu tyle ze z cieleciny a takich to nie maw sklepie:-) Siara 3-maj sietęgo pozdrawiam cala rodzinkeMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 parowki cielece w naszym sklepie 11.99zl :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 witaj Jasiuprosze nie robcie se jaj jak moja znajoma ktora kupuje kielbasecieleca za 20zl.toz dobre mieso cielece trzeba zakupic za 34-36zl za kilo takie na tip top.procent cieleciny jest w parowkach moze z 10% i to tej tlustej cieleciny,akielbasy nikt nie robi cielecej 70%na 30%wieprzowej to wiem bo kosztowalaby chyba od 38zl.Jasiu to sa zwykle chwyty na nazwe na wizerunek na konfort psychiczny klienta,aby mial swiadomosc ze je cieleca parowke ot co. 3-maj sieMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 no teraz mnie zalamales ,a bylem swiecie przekonany ,ze to cielece :grin: :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Może nazywają się cielęce, bo leżały na ladzie obok cielęciny ? :grin: :grin: :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Jasiu to tylko taka nazwa .Cielęciny to napewno nie widziało. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Jasiu to tylko taka nazwa .Cielęciny to napewno nie widziałoJasiu Nie rżnij głupa ! Przecież wiesz ,że te ładne dziewczyny w porcie to " cielęcinki ", a te grubsze to " parówy" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Nie rżnij głupa [/b]! Przecież wiesz ,że te ładne dziewczyny w porcie to " cielęcinki ", a te grubsze to " parówy" Uuuuuu aleś teraz fentelku poleciał :wink: że niby co te grubsze to nieładne ???? dobrze, że moja połówka nie umie się jeszcze logować bo byś miał prze..... :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.