Maxell Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Ze sposobu pęknięcia szkła słoika, możemy się wiele dowiedzieć: Lewy - pęknięcie pod wpływem wewnętrznego ciśnienia czynnego (rozsadzenie słoika), środkowy - pęknięcie pod wpływem urazu mechanicznego (stłuczenie), prawy - pęknięcie pod wpływem napięć wewnętrznych, powstających na skutek znacznych różnic temperatur po obu stronach ściany słoja z konserwami. Właściwości szkła decydują jednak o tym, że siły te stosunkowo łatwo stają się przyczyną pęknięć słoi. Grubościenność, oraz mała przewodność cieplna i właściwości mechaniczne szkła mogą stać się zarazem powodem analogicznych pęknięć w przypadku powstania wewnętrznych naprężeń pod wpływem znaczniejszych różnic temperatury po obu stronach ściany słoja. Umiejscowienie i kształt pęknięć pozwala na stosunkowo łatwe stwierdzenie co było jego przyczyną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.