Jump to content

Jak rozpoznać przyczynę pęknięcia słoika?


Maxell

Recommended Posts

Ze sposobu pęknięcia szkła słoika, możemy się wiele dowiedzieć: 

 

post-39694-0-35496800-1426798720_thumb.jpg

 

Lewy - pęknięcie pod wpływem wewnętrznego ciśnienia czynnego (rozsadzenie słoika), środkowy - pęknięcie pod wpływem urazu mechanicznego (stłuczenie), prawy - pęknięcie pod wpływem napięć wewnętrznych, powstających na skutek znacznych różnic temperatur po obu stronach ściany słoja z konserwami. Właściwości szkła decydują jednak o tym, że siły te stosunkowo łatwo stają się przyczyną pęknięć słoi. Grubościenność, oraz mała przewodność cieplna i właściwości mechaniczne szkła mogą stać się zarazem powodem analogicznych pęknięć w przypadku powstania wewnętrznych naprężeń pod wpływem znaczniejszych różnic temperatury po obu stronach ściany słoja. Umiejscowienie i kształt pęknięć pozwala na stosunkowo łatwe stwierdzenie co było jego przyczyną.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...