Gregtom Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 Ta ogrodowa maszynka do rozdrabniania galezi oraz "krzakow" itp, wydaje mi sie za bardzo nieodzowna w naszym hobby i w naszych czasach.Raz ze palenie galezi i krzakow jest chyba juz wszedzie zabronione, dwa ze tez nie wszedzie mozna je tak poprostu wyrzucac (nawet do lasu), no i trzy, przy uzyciu tej maszyny, mamy praktycznie za darmo wspanialy material do uzupelniania kompostownika albo tez material zabezpieczajacy rozpleniania sie (tlumienia) niepozadanego zielska..Doczytalem ze na rynku sa dwa modele takich rozdrabniaczy, czyli na walec/walce oraz nozowe. Czy uzywa ktos wlasnie takich urzadzen na dzialeczkach no i jaki model polecacie, na co zwracac uwage przy zakupie.? Kilka fotek tych maszynek: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 (edited) Używałem frezowego STIGA SILENCE. Sprzedałem jakieś 4 miesiące temu bo nie był mi już potrzebny. Sprzęt bardzo dobry, mocny i cichy. Słyszałem tylko , że te z nożami na walcu stożkowym są lepsze, wydajniejsze, ale są dużo droższe. Edited March 20, 2015 by jagra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 20, 2015 Author Report Share Posted March 20, 2015 Używałem frezowego Niewiem czy to prawda ale slyszalem ze do tych wlasnie frezowych, latwo wplatuja sie ciekie galazki i trzeba te walce wlasnie rozbierac aby je wyczyscic. Natomiast grubsze galezie nie sprawiaja najmniejszego problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 Masz rację z cienkimi jest problem. Trzeba je dobrze wysuszyć i wtedy łatwo się łamią. Jak tylko są trochę wilgotne to doopa. Rozbierać nie trzeba, wystarczy cofnąć na wstecznym i wychodzą. Podobno (bo ja takiego nigdy nie używałem) lepsze są BOSCH-e te z walcowymi ostrzami, ale niestety dużo droższe. Frezowe ok. 500-600 zł , a walcowe ok 1400 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 (edited) do nożowych to się dopiero wplątują (mam to wiem) reasumując małe gałązki z liśćmi sekatorem lub siekierką , maczetą na pniaku reszta maszyną (wersja rozdrabniacz amatorski) profeska ma walce podające jak w starej sieczkarni do słomy ale to inna półka też kasowa i jakość rozdrobnienia Edited March 20, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 My mamy takie ustrojstwo i nie mamy problemow z malymi galazkami, tylko nie trzeba dawac ich pojedynczych. Jesli nawet niepotnie dokladnie, to tylko kora trzyma je w kupie. Duze galezie tez jest limit. I tutaj bym bardziej zwracala uwage. Zalezy co chcesz w nim rozdrabiac. To biorac pod uwage szukaj odpowiedniego sprzetu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Mam z nożami,typ amatorski z tych najtańszych.Po przesuszeniu i przestrzeganiu dozwolonych grubości żadnych problemów nie mam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 W opisach podaja ze te maszynki obrabiaja galezie do przekroju 40 mm..Czy to prawda..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robimhuk Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 @Gregtom nie latwiej np. w OBI wypozyczyc profesjonalne urzadzenie na jeden dzien ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 Pewno ze mozna. Kosztuje tylko ze 40 euro na dzien. Plus koszty transportu tam i spowrotem, a do OBI czy Bauhausu mam dosc daleko i bez auta, zostaje tramwaj, a wlecz sie w tramwaju z taka maszynka.. Czyli suma sumarum wyjdzie z 50 - 60 euro a nowe urzadzenie kosztuje cos ok. 100 wki.. Dlatego wole sie od Was kochani czegos dowiedziec, by nie kupic przyslowiowej cegly.. Pozatym chce miec swoje bo wiesz jak to jest w ogrodzie.. Tu scinki drzewek, tam krzaki i krzewy a za plotem las.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Gregtom masz heraklesów dwóch w doma to ci tego marnego przybydku nie zaorają!!!???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 (edited) Poczekej ino jak Twoje Bajtle bydom takie stare jak moje, to obocys som ila z nich pozytku.. A tom maszynom sie nie ora tylko heksluje, i tak sie jeszcza pytom, czy mozna by w nyej robic wiorki do wyndzarki..Jak myslisz, pudzie to..? Jo jest bidny chop to i marny mom przybytek, ale mi to starczy i wiecej nie potrzebuja a nawet nie chca.. Edited March 21, 2015 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Kup taki na jaki Ciebie stać.Ja mam taki za jakieś 300zł, ma kształt buta, pod nim jest kosz. Mm go 5 lat i"chniapie" wszystko. Jak za grube to nie wciśniesz, jak wejdzie i to stanie, wtedy lewe obroty i jest OK! Jakiś Ty "zamotany" nic sam nie umiesz zrobić? czy .....Wybacz, ale.......Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 (edited) Jakiś Ty "zamotany" nic sam nie umiesz zrobić? Papciu.. umiem, umiem.. Tylko i sam musisz przyznac, ze jak pojdziesz do sklepu po cos nowego, to beda Ci wszystko wciskali, a jam taki jestem ze wole sie spytac np. tu na Forum zeby sobie puzniej w brode nie pluc..!Ot cala prawda.. Edited March 21, 2015 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tato Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 Ja mam od kilku lat Boscha AXT Rapid 2000 , nie mam porównania z innymi, ale ja jestem bardzo zadowolony , gałęzie do 25-30 mm wciąga jak makaron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogus64 Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Witam.Od 3 lat posiadam rozdrabniacz spalinowy firmy Faworyt FRS 90. Maksymalnie rozdrabnia mi gałęzie do 8 cm i tego się trzymam żeby nie popsuć. Ma system noży bijakowych i noże rębarki. Jestem z niego zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 22, 2022 Report Share Posted February 22, 2022 (edited) Przeglądam oferty na rębaki frezowe elektryczne (rozdrabniacze do gałęzi).Gdzieś mignął mi polski producent ale nie mogę go powtórnie namierzyć.Może ktoś zna tego producenta i może dać namiar?Nie chcę kupić jednorazówki na sezon i proszę ew. o rekomendację jakiejś firmy. Edited February 22, 2022 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 22, 2022 Report Share Posted February 22, 2022 W ubiegłym roku stałem przed tym samym dylematem i po przeczytaniu wielu opinii, testów oraz danych stanęło że dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest ten rozdrabniacz...https://www.bosch-diy.com/pl/pl/p/axt-25-tc-0600803300-v100021315 Do tanich nie należy, ale za to według wielu użytkowników którzy przetestowali różne modele ten jest najlepszy, trafiają się z ekspozycji lub pokazów za mniejsze pieniądze ale tu pozostawiam wybór potencjalnemu klientowi.... ja kupiłem nowy w świątecznej promocji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 22, 2022 Report Share Posted February 22, 2022 Mam Grizzly już ze 12 lat - spooro zszatkował , i chyba kupię już jakiś nowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 Eksploatuję taki do spółki z kolegą - sprawdza się . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 (edited) Moim zadaniem rozdrabniacz z frezem a nie z nożami. No i obroty wsteczne. A co do firmy . W zależności od budżetu. Jeżeli taki średni to marketowy Casto , Jula . No i okres gwarancji wiadomo im dłuższy tym lepszy. Z tym że w marketach śieciowych nie mają z tym problemu w mniejszych różnie to bywa. Edited February 23, 2022 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 rozdrabniacz z frezem a nie z nożami. To jest podstawa.Zrobiłam już jakie-takie rozeznanie i z punktu widzenia pracy z różnymi surowcami (twarde, miękkie, suche, mokre) najlepszym zdaje się być z systemem turbo cut, czyli ze stożkowym frezem. Trochę mnie przeraża ciężar tej maszyny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 EAnno, przecież on jest na kołkach i ma uchwyt do prowadzenia, więc nie dźwigasz go na rękach, jedzie prawie sam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 rozdrabniacz z frezem a nie z nożami.To jest podstawa.Zrobiłam już jakie-takie rozeznanie i z punktu widzenia pracy z różnymi surowcami (twarde, miękkie, suche, mokre) najlepszym zdaje się być z systemem turbo cut, czyli ze stożkowym frezem. Trochę mnie przeraża ciężar tej maszyny Tym samym się kierowałem podczas wyboru i na "placu boju" pozostał Bosch, odnośnie wagi to nie ma problemu ponieważ jest tak jak napisał Jarek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts