Raulo Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 WitamA ja wciąż z tym zamrażaniu Niestety znów mam dylemat. Mam ok 10 kg słoniny już zmielonej i nie dam rady przerobić tego wszystkiego na smalec. Czy mogę część zamrozić a np z 2 kg zrobić smalec ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Pewnie, że możesz zawsze tak robie, tylko dzielę na mniejsze porcje łatwiejsze do rozmrożenia , rozmrażanie potem oczywiście powoli na dolnej półce w lodowce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted November 15, 2007 Author Report Share Posted November 15, 2007 Dziękuję za szybką reakcję i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 własnie też została mi słonina z połówki świnki i wczoraj ją mroziłam i częściowo przetapiałam na skwarki , a najmniejsza część pójdzie na smarowiło do chleba z cebulką ,jabłuszkiem majerankiem :tongue: tak na szybkie spozycie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Oczywiście ja mielę na sitku 10 porcjuję w woreczki foliowe na porcje jakie później będę przetapiał na smalec i do zamrażarki.Następnie wyjmuje porcjami powoli romrażam oddaję dodatki i wychodzi smalec jak talala.Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Raulo bardzo dobrym rozwiazaniem jest stopienie calosci i wio do sloikowlub opcja Wosia jezeli ma byc z przyprawami dodalbym troche mieskapodsmazonego z cebulka czy czosnkiem troche papryki wegierskiej ismarowka jak ta lala:-) tęgo pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 15, 2007 Report Share Posted November 15, 2007 Witam Ja z zasady też mrożę ale z braku tym razem miejsca w zamrażarce słoninkę zmieliłem przez sitko nr10 , wytopiłem smalec wlałem w słoiczki i do zimnej piwniczki . Jeżeli chodzi o skwarki to te które mają iść do gotowanej kiszonej kapusty to wolę jak słoninka jest do topienia pokrojona nożem . Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted November 16, 2007 Author Report Share Posted November 16, 2007 Dziękuję wszystkim za rady. Podzieliłem na porcje i zamroziłem a część stopiłem z dodatkiem startego jabłka, cebuli, czosnku, soli i majeranku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts