Jump to content

Schab parzony... a tu niespodzianka

adamr1984

Recommended Posts

Popełniłem 1 kg schabu (parzony z jednego kawałka). Peklowany przez 5 dni w zalewie wg tabeli Dziadka, przyprawiony i parzony do temperatury 69 stopni. Wszystko wyszło teoretycznie w porządku. Nie jest zbyt twardy ani suchy, ładnie się kroi poza jedną małą niespodzianka. Z jednego boku musiałem wykroić a raczej wydłubać część mięsa (ok 2% całości) - wyszła z tego dużo jaśniejsza nieco galaretowata maź... Stawiam na jakiś defekt samego mięsa w tym miejscu bo skąd taka konsystencja mogła by się wziąć?  

To nie wiesz? Błąd na etapie przygotowania do peklowania....

Pisu, a jaki to niby błąd w przygotowaniu do peklowania może powodować taki efekt ???

Stawiam na to,że nie ściąłeś tzw,warkocza.

Warkocz w schabie nie ma nic do galaretowatej mazi, obstawiałbym ropień.

Adam, zerknij tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9055-mi%C4%99so-z-hipermarketu-co-za-niespodziank%C4%99-mo%C5%BCna-w-nim-spotka%C4%87/?do=findComment&comment=319872

Gonzo też kiedyś trafił na taki ropień w schabie, ale nie mogę znaleźć posta.

Nie no schab był bez kości to pewne. Wszak własnoręcznie go masowałem. Wyglądał przyzwoicie a i pochodził z pewnego źródła a nie hipermarketu (znajomy rolnik, który hodując dla siebie a więc i dla mnie nie stosuje żadnych suplementów diety. Te które idą na handel to już inna sprawa).