camelki Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 (edited) Ten temat będzie dotyczył tylko mieszanek przyprawowych. Jeśli macie ochotę dodać Wasze mieszanki, będzie nam bardzo miło. Na początek zatar Zaatar, za'atar, zatar, zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie) bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, niektórych deserów. Doskonale pasuje też do labnehuW sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar Zaatar - podobnie jak ras el hanout i baharat, ma bardzo wiele odmian i w niemal każdym regionie przygotowuje się ją odrobinę inaczej, a skład i proporcje mieszanki często stanowią rodzinną tajemnicę przekazywaną z pokolenia na pokolenie.Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli tymianek, sezam, sumak i sól. Czasem dodaje się także oregano, majeranek, cząber, kolendrę, kumin, nasiona kopru, suszoną skórkę pomarańczową i anyż.Jeszcze teraz w niektórych regionach wykorzystuje się dziki tymianek, który nieco odbiega smakiem od powszechnie dostępnego w sklepach tymianku hodowlanegoZatar można przygotować ze świeżych ziół, ale najbardziej popularny jest ten z ziół suszonych.Zaatar z suszonych ziół nie straci aromatu nawet ponad rok, jeśli będziemy go przechowywać w szczelnym, ciemnym słoiku w lodówce. Za'atar czerwony podstawowy składSkładniki1/4 szklanki sumaku2 łyżki stołowe tymianku 2 łyżki stołowe majeranku 1 łyżka stołowa prażonych nasion sezamu 1 łyżeczka grubej soli*** ewentualnie 1 łyżka stołowa oregano Za'atar zielony podstawowy skład Składniki3 łyżki stołowe tymianku2 łyżki stołowe prażonych nasion sezamu 1 łyżka stołowa oregano 2 łyżeczki sumaku1 łyżeczka grubej soli Za'atar z okolic Amjun (Północny Liban) przepis Edgarda Sammoura na 30 porcjiSkładniki1 szklanka suszonego tymianku3/4 szklanki sumaku3/4 szklanki prażonego sezamu 1/4 szklanki suszonego majeranku (opcjonalnie) pół łyżki stołowej mielonego anyżu pół łyżki stołowej mielonego cynamonu pół łyżki stołowej soli pół łyżeczki zmielonego kuminupół łyżeczki kolendrypół łyżeczki zmielonych nasion kopru PrzygotowanieSezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to tylko kilka minut.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, w razie potrzeby zmielić w blenderze (z wyjątkiem sezamu, chociaż widziałem już zaatar ze zmielonym sezamem). Edited March 21, 2015 by camelki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Sie jada: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349812 http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelki Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 Sie jada: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349812 http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Się nie dziwię, bo.... to dobre jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 . to dobre jest Dobre, bardzo dobre ale tylko w ichnim klimacie, u nas traci dużo na smaku. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelki Posted March 22, 2015 Author Report Share Posted March 22, 2015 . to dobre jest Dobre, bardzo dobre ale tylko w ichnim klimacie, u nas traci dużo na smaku. Pozdrawiam Do chleba z oliwą mnie osobiście pasuje w każdym klimacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
claudia_85 Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 Super... Uwielbiam takie oryginalne mieszanki... własnie każdy kraj zadziwia mnie własnym zapachem i smakiem przypraw zazdroszczę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 Właśnie zrobiłem wersję czerwoną, ale zmełłem wszystko na grubo, młynkiem do pieprzu i przypraw. Wszystko wykonałem dokładnie z podaną recepturą. Ciekawy smak, lekko dominuje sezam, ale jest jest OK. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelki Posted March 22, 2015 Author Report Share Posted March 22, 2015 Właśnie zrobiłem wersję czerwoną, ale zmełłem wszystko na grubo, młynkiem do pieprzu i przypraw. Wszystko wykonałem dokładnie z podaną recepturą. Ciekawy smak, lekko dominuje sezam, ale jest jest OK. . Swerige2 - Mam nadzieję, że nie zmieliłeś sezamu ??? claudia85 - nie zazdrośc tylko spróbuj jak smakuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
claudia_85 Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 A skąd sumak ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 A skąd sumak ??http://www.arabskie.pl/pl/p/Sumak,-75-g/496 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelki Posted March 22, 2015 Author Report Share Posted March 22, 2015 Nasz przywieźliśmy z Saudi, ale można też kupić sklepach internetowych lub sklepach z przyprawami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
claudia_85 Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 Dziękuję paweljack.... muszę się zaopatrzyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelki Posted March 23, 2015 Author Report Share Posted March 23, 2015 Kabsa (kepsa) - mieszanka przypraw - kuchnia arabska z regionu Zatoki PerskiejSkładniki 1 łyżka ziaren kardamonu (wyjętych uprzednio z torebki nasiennej)1 łyżka kurkumy1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka goździków 1 łyżka czarnego pieprzu (lub nieco mniej jeśli wolimy łagodniejszą wersję)1 łyżka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry1 liść laurowy1/2 łyżeczki czarnej suszonej cytryny1 łyżka nasion kopru (opcjonalnie)1/2 łyżeczki szafranu (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie) PrzygotowanieWymieszać ze sobą wszystkie składnikiPrzechowywać w chłodnym, suchym miejscu Jeśli do przygotowania mieszanki używamy nie zmielonych składników, to wówczas należy je najpierw podgrzać na suchej patelni do czasu,aż zaczną wydzielać aromat, a następnie zmielić. http://dn3xvn5nu3tgm.cloudfront.net/fotki/upload/32/32/82/3232821329942362s2.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 Camelki, no właśnie że go zmełłem, i stąd ten lekko dominujący posmak o którym piszę, ale smakuje fajnie. Claudia_85, sumak w Szwecji kupuje się normalnie w supermarkecie, w dziale z przyprawami. Jest do nabycia w niedużych torebkach.Cały już gotowy odważony i wymieszany zestaw wszystkich przypraw przepuściłem przez młynek do przypraw, a następnie dodałem sycylijskiej soli morskiej gruboziarnistej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelki Posted March 23, 2015 Author Report Share Posted March 23, 2015 (edited) Garam masala Garam masala to chyba najbardziej znana i uniwersalna z indyjskich mieszanek przyprawowych. Stosowana jest na całym subkontynencie indyjskim, ale zyskała też duże uznanie poza nim - m.in. w PolsceChociaż odmian garam masala jest bardzo dużo, a w sklepach mamy szeroki wybór tych mieszanek, to i tak najsmaczniejsza jest ta, którą robimy sami.W tradycyjnej kuchni porcję mieszanki, którą mamy zamiar dodać do potrawy podgrzewa się najpierw na suchej patelni, aby wydobyć aromat poszczególnych składników.Garam masala dodajemy pod koniec gotowamia m.in. do curry, zup, sałatek, ryb. Składniki - proporcje można modyfikować zgodnie z preferencjami smakowymi2 łyżki nasion kardamonu lub 1 łyżka mielonego kardamonu2 łyżki ziaren czarnego pieprzu2 łyżki nasion kuminu lub kminku1 łyżka nasion kolendry1 łyżka mielonego cynamonu1 łyżeczka całych lub 3/4 łyżeczki mielonych goździków1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej1/2 łyżeczki pokruszonych liści laurowychopcjonalnie pół łyżeczki szafranuopcjonalnie pół łyżeczki suszonego imbiruopcjonalnie 1 łyżka płatków chili lub 3/4 łyżki mielonego chiliPrzygotowanieJeśli używamy całych przypraw (kardamon, goździki, kolendra, pieprz, kminek), to w pierwszej fazie każdą z nich podgrzewamy na małym ogniu na suchej patelni, do czasu, aż zacznie wydzielać silny aromat (zajmuje to około 5 do 10 minut, od czasu do czasu musimy zamieszać, aby nie przypalić). Można też rozsypać przyprawy na blasze i od czasu do czasu mieszając uprażyć w piekarniku (około 15-20 minut przy temperaturze 130 stopni).Kiedy przyprawy wystygną mielimy je w moździerzu lub młynku do kawy, a następnie dodajemy pozostałe składniki mieszanki i dokładnie mieszamy.Przechowywać w szczelnym ciemnym pojemniku w suchym miejscu.Camelki, no właśnie że go zmełłem, i stąd ten lekko dominujący posmak o którym piszę, ale smakuje fajnie. Claudia_85, sumak w Szwecji kupuje się normalnie w supermarkecie, w dziale z przyprawami. Jest do nabycia w niedużych torebkach.Cały już gotowy odważony i wymieszany zestaw wszystkich przypraw przepuściłem przez młynek do przypraw, a następnie dodałem sycylijskiej soli morskiej gruboziarnistej. to i tak dobrze, że pasty z tego nie zrobiłeś, ale najważniejsze, że Tobie smakuje Edited March 23, 2015 by camelki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 (edited) No jakiej pasty ? Mam specjalny młynek do pieprzu i przypraw, i wszystko razem jest konsystencji średnio rozdrobnionego pieprzu, więc można sobie fajnie posypywać kanapki z serkiem Labneh, smakuje naprawdę fajnie . Edited March 23, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelki Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 (edited) Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pityDukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Maroko, Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw.Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę.Ponieważ moja Gadzina nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym.Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru.Przyprawa doskonale komponuje się też z serem paneer (przepis na paneer dostanę niebawem od Dinesha)Podobnie jak ras el hanout czy za'atar także i ta mieszanka ma wiele odmian, które różnią się składem w zależności od regionu. Podstawowe składniki dukkah• orzechy (praktycznie każdy gatunek, mogą też być migdały)• sezam• pieprz czarny• kolendra• kumin lub kminek• sól *** Opcjonalnie można dodać• suszone zioła - majeranek, mięta, tymianek• suszone skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy,• papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona, chili w proszku,• nasiona - kminek, kumin, koper włoski, kardamon, goździki• przyprawy mielone - cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa,• cukier Składniki - przepis podstawowy - na około 2 szklanki1 szklanka dowolnych pokruszonych orzechów (można zmieszać różne gatunki w tym słodkie migdały) 1/2 szklanki sezamu, 2 łyżeczki całych nasion kolendry (jeśli robię dla Żony to daję o połowę mniej, bo Ola nie przepada za zapachem kolendry) 2 łyżeczki nasion kminku lub kuminu 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub papryki w płatkach1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki soli (można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)*** opcjonalnie do smaku inne składniki z wyżej zamieszczonej tabeli Przygotowanie Orzechy drobno posiekać nożem lub blenderem (powinny być wielkości ziaren sezamu lub odrobinę większe), obsmażyć na suchej patelni do czasu aż zaczną zmieniać kolor i wydzielać aromat - zajmie to około 2-3 minut. Przesypać do jakiegoś naczynia.Na tej samej patelni podsmażyć lekko sezam, także do czasu aż zacznie intensywnie pachnieć, a następnie dodać do uprażonych poprzednio orzechów.Na patelnię wsypać nasiona kolendry, kminku, pieprz i postępować jak wyżej, uważając aby nie przypalić (prażenie drobnych nasion zajmuje około 1-2 minut)Uprażone kolendrę, kminek i pieprz zmiksować w blenderze lub młynku do kawy, a następnie dodać do orzechów i sezamu.Do powstałej mieszanki dodać sól, mieloną paprykę, ewentualnie inne wybrane składniki i dokładnie wymieszać.Przechowywać w lodówce.Dukkah orzechowy z kardamonem - przepis Joy Albright-Souza Składniki 3/4 szklanki łuskanych orzechów włoskich zrumienionych na średnim ogniu przez 3-4 minuty 1 łyżeczka całych nasion kolendry 1 łyżeczka całych nasion kminku 1 łyżeczka nasion kardamonu (wyłuskanych uprzednio ze strąka) lub 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soliPrzygotowanie - jak wyżej, czyli orzechy siekamy i zrumieniamy na suchej patelni, wszystkie małe nasiona także prażymy na patelni, mielimy w młynku lub blenderze, mieszamy z orzechami, dodajemy sól i gałkę muszkatołową i .... gotowe Edited March 29, 2015 by camelki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts