Jump to content

Wielbłądy to łasuchy, więc.....


camelki

Recommended Posts

Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z  różnych jabłek, ale mój patriotyzm kulinarny zawsze okazywał się silniejszy od łakomstwa. Zawsze mi czegoś w tych szarlotkach brakowało.

Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem - z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką.

 

Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm

 

Ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
  • 4 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.

Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.

Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę.

Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta  oddzielić 1/3, zawinąć oddzielnie w folię i pozostawić do posypania szarlotki.

 

Nadzienie z jabłek

  • 2 - 2,5 kg jabłek z gatunku szara reneta (ewentualnie można też użyć antonówek)
  • 80 - 100 gramów brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie jabłek

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy i cały czas mieszają smażyć około 5-10 minut. Jabłka nie powinny się rozgotować.

 

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

Przygotowanie bezy

Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.

 

Przygotowanie szarlotki

Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z jabłek, a następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę,  zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.

Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim jabłka.

 

Poniżej nasza dzisiejsza szarlotka :)

http://1.bp.blogspot.com/-zo9tiLiBncU/VQ8N0HbtsrI/AAAAAAAAFo8/K0Yp_K7oz_U/s1600/DSC_0167szarlotka-Resizer-1100Q100.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą.

Wygląda prze-pię-nie ! :) Ola gratuluję wypieku :thumbsup:

 

 

Poniżej nasza dzisiejsza szarlotka

Zdjęcie zachęca do ''pożarcia'' sporego kawałka :)

 

 

no proszę! trzy dni mnie nie było na forum, a camleki zdążył ogarnąć fotografię kulinarną

No nareszcie jakaś pochwałą z ust Twoich Marku :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Anuś - to jest moje dzieło :P

Moje :clap: jem siem zdaje znaczy się kobietom, że my chopy nic nie damy zrobić a TU proszę taki wzmagający ślinienie majstersztyk kulinarny,  Anuś więcej wiary a naszego kolegę :cry:  :D

 

 

no proszę! trzy dni mnie nie było na forum, a camleki zdążył ogarnąć fotografię kulinarną
One w ogóle całe znaczy siem  te camelki to takie z cicha pęk som :facepalm: Edited by Baca
Link to comment
Share on other sites

Camelki , najbardziej mi się podoba to ,że osiagnęliście stan : tydzień pić i nie pracować ,ostatni raz taki stan rzeczy osiagnąłem na studiach ( wraz paroma kolegami ), czyli tydzień zajęcia wiełbłąda-picie ,a jedyna praca to noszenie piwa z baru w szklanej kuli ( kloszu z lampy) na korytarzu , az do rozbicia ostatniej na piętrze , wtedy koniec imprezy nie było w czym nosić , zostały jedynie nosidełka -zyłkowe siatki .Dobrze ze czas ten trwał b.krótko i nie przeszedł w nałóg.Pozdrawiam :)

Edited by Pacan Wojciech
Link to comment
Share on other sites

Andrzeju nie wiem w którym roku Ty nosiłes piwo ,ale w czasie kiedy ja sie tam kręciłem to jeszcze na ZWM -ie budowali domy , a do ALIBABY chodziło się  przez pola , lub Oleska , gdzie jeszcze niewiele było domów , a uczelnia konczyła się na budynku głownym .ALIBABA była wtedy jedynym barem w pobliżu .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Camelki , najbardziej mi się podoba to ,że osiagnęliście stan : tydzień pić i nie pracować ,ostatni raz taki stan rzeczy osiagnąłem na studiach ( wraz paroma kolegami ), czyli tydzień zajęcia wiełbłąda-picie ,a jedyna praca to noszenie piwa z baru w szklanej kuli ( kloszu z lampy) na korytarzu , az do rozbicia ostatniej na piętrze , wtedy koniec imprezy nie było w czym nosić , zostały jedynie nosidełka -zyłkowe siatki .Dobrze ze czas ten trwał b.krótko i nie przeszedł w nałóg.Pozdrawiam :)

 

Wiesz Wojtek - u mnie było podobnie, ale.....  miło powspominać studenckie czasy :)

 

 

To noszenie piwa to pewnie z "Alibaby"?

 

tak a propos Ali Baby - to w pobliżu Al-Hasa jest właśnie jego grota

Link to comment
Share on other sites

Bardzo puszysty sernik z labnehu z rodzynkami

 

Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że można by poeksperymentować. 

Jako baza posłużył przepis na nasz ulubiony bardzo puszysty sernik z rodzynkami, ale zamiast twarogu użyłem 6 dniowego labnehu.

 

Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm

 

Ciasto na kruchy spód  (opcjonalnie - jeśli ktoś lubi sernik na kruchym spodzie)

  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła lub margaryny
  • 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.

Na wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać.

Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 12 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować masę serową.

 

Masa serowa

  • 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu
  • 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu)
  • 150 ml śmietany do ciast i deserów
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej)
  • 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli (do ubijania białek)
  • opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek

Przygotowanie

Twaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć twarogu sernikowego albo labnehu) a następnie  utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z żółtkami, cukrem, budyniami, mlekiem i śmietaną. 

Kiedy masa serowa będzie gładka dodać stopione i schłodzone masło i jeszcze chwilę miksować. 

Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawać po łyżce do masy serowej i delikatnie mieszać (masa będzie bardzo rzadka). Dodać rodzynki i ponownie wymieszać. 

Masę serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC 

Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową.

Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia

Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce - ja nie miałem cierpliwości i zjadłem jeszcze ciepły :D

 

8571e-Resizer-1100Q100.jpg

Link to comment
Share on other sites

CAmelki , a ja mam pytanie dlaczego musi byc  

 

1 kg 5-6 dniowego labnehu

Ja jestem w stanie serek taki zrobic w ciagu doby. Czy ten czas oczekiwania  wplywa na dojrzewanie sera? Czy po porstu wy macie sposob aby on ociekl dobrze?

 Jesli ser w ciagu dnia ocieknie, to nocne przycisniecie go spowoduje ,ze bedzie bardziej suchy i gotowy do jedzenia juz na drugi dzien.

Link to comment
Share on other sites

CAmelki , a ja mam pytanie dlaczego musi byc  

 

1 kg 5-6 dniowego labnehu

Ja jestem w stanie serek taki zrobic w ciagu doby. Czy ten czas oczekiwania  wplywa na dojrzewanie sera? Czy po porstu wy macie sposob aby on ociekl dobrze?

 Jesli ser w ciagu dnia ocieknie, to nocne przycisniecie go spowoduje ,ze bedzie bardziej suchy i gotowy do jedzenia juz na drugi dzien.

 

Ja osobiście wolę jak obcieka sam. NAjwiększy problem jest z tym, żeby....... Ola go nie zjadła, zanim obcieknie dokładnie :D

Ona nigdy nie lubiła serów - dopiero w Saudi nauczyła się jeśc labneh, potrafi zjeśc nawet 2 kilogramy w tygodniu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...