Jump to content

"Mięso" trochę bardziej pełzające ):


franta

Recommended Posts

Witajcie

Przeglądając forum nie znalazłem nigdzie tematu poświęconego ślimakom - zdaję sobie sprawę że to forum dotyczy domowego wyrobu wędlin ale może ktoś skorzysta właśnie z takiej alternatywy :)

 

Temat ma dotyczyć ślimaków a konkretniej winniczków. W naszym kraju z tego co się orientuję można je zbierać tylko w maju.

Aby gra by była warta przysłowiowej świeczki potrzebujemy około 80-100szt.

 

1. Zbieramy ślimaki (oczywiście odpowiedniej wielkości)

2. Na 2-3 dni trzeba je zamknąć w jakimś większym pojemniku - ja mam 150 litrowe nie używane akwarium- w celu wyszlamowania przyszłego przysmaku

3. Do gotującej się wody wrzucamy ślimaki które pod wpływem temperatury zmniejszają swoją objętość co ułatwi nam ich wyciągnięcie z muszli.

4. Teraz największa zabawa czyli czyszczenie. Odcinamy jadalny element czyli stopkę następnie czyścimy je z śluzu - polecam do tego mały nożyk oraz dużo dużo soli która pozwala na usunięcie śluzu.

5. Pozostawiamy i dokładnie myjemy  około 1/5 muszli

6. Umyte "stopki" ślimaków gotujemy w winie czerwonym 1:1 z wodą oraz jarzynami - marchew, pietruszka seler - czas około 2,5-3 godzin

7. Umyte muszelki napełniamy stopkami - około 5 sztuk na jedną muszelkę następnie zaklejamy wylot muszli masłem czosnkowym z natką pietruszki

 

post-58503-0-57022800-1427051638_thumb.jpg

 

8. całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni - 25-30 minut. 

9. Serwujemy z białym pieczywem.

 

SMACZNEGO

Link to comment
Share on other sites

Kol. franta zapomniał dodać,że po ugotowaniu  należy po stronie brzusznej naciąc ślimaka ,aby usunąć jelito.Potem mieliłem je na małym sitku,dodawałem przyprawy(nie pamiętam jakie,bo było to parę lat temu) Był problem z napełnieniem farszu,który umieściłem w skorupkach po jajku,aby nie obrzydząc domownikom widokiem muszli ślimaków.Wszystkim b. smakowało .

Link to comment
Share on other sites

Kol. franta zapomniał dodać,że po ugotowaniu  należy po stronie brzusznej naciąc ślimaka ,aby usunąć jelito.

Nigdy tego nie robiłem - jak pisałem powyżej ślimaki zostawiam na kilka dni alby się wyszlamowały. Ale jak ktoś chce się bawić to można robić jak napisał nestor :) nie zaszkodzi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...