franta Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 WitajciePrzeglądając forum nie znalazłem nigdzie tematu poświęconego ślimakom - zdaję sobie sprawę że to forum dotyczy domowego wyrobu wędlin ale może ktoś skorzysta właśnie z takiej alternatywy Temat ma dotyczyć ślimaków a konkretniej winniczków. W naszym kraju z tego co się orientuję można je zbierać tylko w maju.Aby gra by była warta przysłowiowej świeczki potrzebujemy około 80-100szt. 1. Zbieramy ślimaki (oczywiście odpowiedniej wielkości)2. Na 2-3 dni trzeba je zamknąć w jakimś większym pojemniku - ja mam 150 litrowe nie używane akwarium- w celu wyszlamowania przyszłego przysmaku3. Do gotującej się wody wrzucamy ślimaki które pod wpływem temperatury zmniejszają swoją objętość co ułatwi nam ich wyciągnięcie z muszli.4. Teraz największa zabawa czyli czyszczenie. Odcinamy jadalny element czyli stopkę następnie czyścimy je z śluzu - polecam do tego mały nożyk oraz dużo dużo soli która pozwala na usunięcie śluzu.5. Pozostawiamy i dokładnie myjemy około 1/5 muszli6. Umyte "stopki" ślimaków gotujemy w winie czerwonym 1:1 z wodą oraz jarzynami - marchew, pietruszka seler - czas około 2,5-3 godzin7. Umyte muszelki napełniamy stopkami - około 5 sztuk na jedną muszelkę następnie zaklejamy wylot muszli masłem czosnkowym z natką pietruszki 8. całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni - 25-30 minut. 9. Serwujemy z białym pieczywem. SMACZNEGO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 9. Serwujemy z białym pieczywem.A gdzie wino? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franta Posted March 22, 2015 Author Report Share Posted March 22, 2015 właśnie je piję :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 22, 2015 Report Share Posted March 22, 2015 franta , ale to jeszcze nie maj , a ślimaki zjedzone , zapijasz winem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franta Posted March 22, 2015 Author Report Share Posted March 22, 2015 Ślimaczki i fotka z zeszłego roku a winko sumie też z zeszłorocznych zbiorów tylko że czerwone a nie białe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 Kol. franta zapomniał dodać,że po ugotowaniu należy po stronie brzusznej naciąc ślimaka ,aby usunąć jelito.Potem mieliłem je na małym sitku,dodawałem przyprawy(nie pamiętam jakie,bo było to parę lat temu) Był problem z napełnieniem farszu,który umieściłem w skorupkach po jajku,aby nie obrzydząc domownikom widokiem muszli ślimaków.Wszystkim b. smakowało . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
franta Posted March 23, 2015 Author Report Share Posted March 23, 2015 Kol. franta zapomniał dodać,że po ugotowaniu należy po stronie brzusznej naciąc ślimaka ,aby usunąć jelito.Nigdy tego nie robiłem - jak pisałem powyżej ślimaki zostawiam na kilka dni alby się wyszlamowały. Ale jak ktoś chce się bawić to można robić jak napisał nestor nie zaszkodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 Ja pierniczę ale debeściarski przepis. Zawijam do obserwowanych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.