bumbum Posted March 24, 2015 Report Share Posted March 24, 2015 (edited) Witam wszystkich szanownych kolegów.Mam zamiar wybudowac wedzarnię taką na wzór kolegi beiot'a . Samo palenisko będzię identyczne jak to http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota Chciałbym jednak komorę zrobic z cegły, do wysokosci drzwi, nad drzwiami będzie nadstawka z drewna z dachem, gdzie z boku będą takie same otywory wentylacyjne z zasuwką jak tej z linku. Bardzo proszę o opinię czy taka wędzarnia będzie dobra? jakies rady podczas budowy. Zastanawia mnie też czy strop paleniska nie popęka od temperatury. Chciałem zamiast samej wylewki, położyc płyty krawężnikowe z betonu. Szamotu wiem ze się nie powinno dawać bo moze popękać na mrozie. Czy moze strop zrobic na tyle wysoko aby się po prostu nie nagrzewał? Edited March 24, 2015 by bumbum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 24, 2015 Report Share Posted March 24, 2015 Witam wszystkich szanownych kolegów. Koleżanek już nie witasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bumbum Posted March 24, 2015 Author Report Share Posted March 24, 2015 A są takie które stawiały wędzarnię? Jak tak to przepraszam i witam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 24, 2015 Report Share Posted March 24, 2015 Jasne ze sa ,mistrzowska robota w wykonaniu Eli55 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bumbum Posted March 24, 2015 Author Report Share Posted March 24, 2015 W takiej wędziłem do tej pory i wędziło mi się zarypiście. Wędlinki były pyszne, niestety to tylko prowizorka była ,dlatego teraz jak juz wędzenie mi zaczeło wychodzić ,chciałbym taką porządną zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gen Posted March 24, 2015 Report Share Posted March 24, 2015 Witaj kolego bumbum.Jesteś trochę czasu na forum , to powinieneś już coś sobie sam doczytać. na wzór kolegi beiot'aChciałbym jednak komorę zrobic z cegły, Jeżeli chcesz powielać dobre wzorce i opierać się na czyjejś wędzarni, to zrób tak jak jest zbudowany pierwowzór.Zbudowana z modyfikacjami o których piszesz, może się okazać gorsza / trudniejsza w użytkowaniu od Twojej obecnej prowizorycznej. Chyba, że ściany komory wyłożysz jeszcze od środka drewnem, wtedy ok. czy strop paleniska nie popęka od temperatury.Strop możesz wylać ze zbrojonego betonu np. w jakiejś zewnętrznej formie i po zastygnięciu tylko go położyć, na przygotowanych do tego ściankach paleniska.Wtedy nie powinien pękać. Szamotu wiem ze się nie powinno dawać bo moze popękać na mrozieRaczej nie o popękanie tu chodzi, tylko o jego właściwości kumulująca wilgoć i ciepło. Generalnie wszystko przecież możesz wyczytać w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/I ostatecznie zbudować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8375-budujemy-wspólnie-wirtualną-super-wędzarnię-wb/?p=295146 Miłej budowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bumbum Posted March 25, 2015 Author Report Share Posted March 25, 2015 Ściany wyłożę drewnem, jak mówisz. Dzięki za rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 (edited) Bumbum... jeżeli w wędzeniu byłaby liga mistrzów to sędziowałbyś finał Wędzaryna...klasunia Lepsze wrogiem dobrego....serde(l)cznie pozdymiam Edited March 25, 2015 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajkabrix Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 witaj kolego zrobilem taka wedzarni scisle w\g projektu beiotastrop na palenisku jest na 8 cegle polozony luzemwszystko jest ok zadnego szamotupalenisko z zewnatrz oblozone wata kominkowacalosc z drewna srodek wata wewnatrz blacha nierdzewkapozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts