Jump to content

Wedzarnia na wzór beiot'a ale z cegły

Recommended Posts

Witam wszystkich szanownych kolegów.

Mam zamiar wybudowac wedzarnię taką na wzór kolegi beiot'a . Samo palenisko będzię identyczne jak to http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota Chciałbym jednak komorę zrobic z cegły, do wysokosci drzwi, nad drzwiami będzie nadstawka z drewna z dachem, gdzie z boku będą takie same otywory wentylacyjne z zasuwką jak tej z linku.  Bardzo proszę o opinię czy taka wędzarnia będzie dobra? jakies rady podczas budowy. Zastanawia mnie też czy strop paleniska nie popęka od temperatury. Chciałem zamiast samej wylewki, położyc płyty krawężnikowe z betonu. Szamotu wiem ze się nie powinno dawać bo moze popękać na mrozie. Czy moze strop zrobic na tyle wysoko aby się po prostu nie nagrzewał?

wedzarnia.jpg

Edited by bumbum

W takiej wędziłem do tej pory i wędziło mi się zarypiście. Wędlinki były pyszne, niestety to tylko prowizorka była ,dlatego teraz jak juz wędzenie mi zaczeło wychodzić ,chciałbym taką porządną zrobić.

10271602_819421761419281_81517446386362110373773_833329580028499_634179424597803

Witaj kolego bumbum.

Jesteś trochę czasu na forum , to powinieneś już coś sobie sam doczytać.

na wzór kolegi beiot'a

Chciałbym jednak komorę zrobic z cegły,

Jeżeli chcesz powielać dobre wzorce i opierać się na czyjejś wędzarni, to zrób tak jak jest zbudowany pierwowzór.

Zbudowana z modyfikacjami o których piszesz, może się okazać gorsza / trudniejsza w użytkowaniu od Twojej obecnej prowizorycznej. :)

Chyba, że ściany komory wyłożysz jeszcze od środka drewnem, wtedy ok.

czy strop paleniska nie popęka od temperatury.

Strop możesz wylać ze zbrojonego betonu np. w jakiejś zewnętrznej formie i po zastygnięciu tylko go położyć, na przygotowanych do tego ściankach paleniska.

Wtedy nie powinien pękać.

Szamotu wiem ze się nie powinno dawać bo moze popękać na mrozie

Raczej nie o popękanie tu chodzi, tylko o jego właściwości kumulująca wilgoć i ciepło.

Generalnie wszystko przecież możesz wyczytać w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

I ostatecznie zbudować  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8375-budujemy-wspólnie-wirtualną-super-wędzarnię-wb/?p=295146

Miłej budowy

witaj kolego zrobilem taka wedzarni scisle w\g projektu beiota

strop na palenisku jest na 8 cegle polozony luzem

wszystko jest ok zadnego szamotu

palenisko z zewnatrz oblozone wata kominkowa

calosc z drewna srodek wata wewnatrz blacha nierdzewka

pozdrawiam