Jump to content

Jak się za to zabrać krok po po kroku

Nowicjusz83

Recommended Posts

Witam jutro zwolni mi się miejsce w beczce plastikowej w której będę mógł peklować mięso  . Posiadam na chwilę obecną :

karczek b/k 1,6 kg 1 kawałek

polędwiczki  1,2kg 3 sztuki 

szynka 1,2kg 1 kawałek

Chciałbym to wędzić 4.04.2015 wędzenie zacznę około godziny 13:00 . I tu mam kilka pytan . Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze . Czytając przepisy doczytałem zeby poledwiczki peklować 4 dni a resztę mięsa od 8-10 . Czy mogę wszystko wrzucić do jednej beczki i pelkować od 25.03 do 4.04 . Rano 4.04 około 6:30 wyciągne do osuszenia i około 13:00 zacząć wędzić . Jak się za to zabrać i jak zrobić pelkowanie z taką ilością mięsa . Wiem że jest tabela ale trochę tego nie ogarniam i nie chciał bym nic zepsuć . Czy karczek i szynkę podzielić na dwa mniejsze kawałki ???

Pozdrawiam 

Beczka plastikowa ma dopuszczenie do kontaktu z żywnością ? ja mimo wszystko preferuję pojemniki ze stali nierdzewnej. Co do dzielenia to raczej nie ma co dzielić (1,2 kg, 1,6 kg  )  ja bym nie dzielił  najwyzej szybciej wyciągniesz polędwiczki z wędzarni . Ja wędzę około 60 stopni Celsjusza (różnie to bywa temp skacze  +/- 10 ) na kolor zwykle parę godzin. Ja pekluję mięso 5-7 dni z nastrzykiem  ale są zwolennicy dłuższego peklowania

Edited by Maciekzbrzegu

Zrób zalewę 0,80 kg peklosoli na 10 l wody. Wszystko nastrzyknij poza polędwiczkami. Dla nich to i tak będzie trochę za długo, ale po wyjęciu z solanki do osuszania, tylko polędwiczki umyj w zimnej wodzie (najlepiej włóż do wiadra z woda i kilkakrotnie wyjmij). 

Oczywiście zalewa w ilości 0,4-0,5 l na 1 kg mięsa.

Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć ??? A resztę wody wylać ??? Wiem ze dla Was to banalnie proste ale dla mnie to czarna magia

Pozdrawiam

Paweljack to teraz już rozumiem

Podziękował Panowie za wytlumaczenie i za cierpliwość czym więcej czytam o tym peklowania tym mniej rozumiem . A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni

Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć

Po co? Podałem proporcje, wg których łatwo obliczysz ilość potrzebnej Ci zalewy.

Ser trzymaj tak długo, aż nie będziesz zadowolony z koloru.

Część ludzi lubi tylko lekko podwędzone, inni znowu trzymają bardzo długo.

Ja średnio trzymam 3-5 godzin.  Jak pierwszy raz wędzisz to zrób ok 3 godzin i będziesz na przyszłość wiedział czy taki Ci odpowiada. Pamiętaj, że ser najlepszy kolejnego dnia po wystudzeniu w lodówce. ( przynajmniej mi taki bardziej odpowiada)

A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni

W 60 stopniach polędwiczki, 4 godziny wtedy masz na surowo, bez parzenia. Reszta, po dobrym osuszeniu 3 godziny.

Jeszcze jedno mi chodzi po głowie będę parzył wszystko razem wyczytałem że 1h=1kg w temp 80 stopni . Polędwiczki 3 szt mają około 1,2 czyli wychodz po 400 gr co daje około 30 min parzenie czy ja to dobrze rozumiem ??? Jedną polędwiczkę zostawie na surowo i tu znów pytanie mogę ją odrazu jesć czy wędzić na następny dzien drugi raz ???

Jeszcze jedno mnie naszło dorzucił bym udka i podudzia ale czy ta temp. nie będzie dla nich za duża . I czy mogę je parzyć dzien wcześniej wystudzić wrzucić do lodówki i w dzien wędzenia wyciągnąć powiedzmy z 1h wcześniej żeby nabrały pokojowej temperatury