Nowicjusz83 Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 Witam jutro zwolni mi się miejsce w beczce plastikowej w której będę mógł peklować mięso . Posiadam na chwilę obecną :karczek b/k 1,6 kg 1 kawałekpolędwiczki 1,2kg 3 sztuki szynka 1,2kg 1 kawałek Chciałbym to wędzić 4.04.2015 wędzenie zacznę około godziny 13:00 . I tu mam kilka pytan . Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze . Czytając przepisy doczytałem zeby poledwiczki peklować 4 dni a resztę mięsa od 8-10 . Czy mogę wszystko wrzucić do jednej beczki i pelkować od 25.03 do 4.04 . Rano 4.04 około 6:30 wyciągne do osuszenia i około 13:00 zacząć wędzić . Jak się za to zabrać i jak zrobić pelkowanie z taką ilością mięsa . Wiem że jest tabela ale trochę tego nie ogarniam i nie chciał bym nic zepsuć . Czy karczek i szynkę podzielić na dwa mniejsze kawałki ??? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 Skorzystaj do zapeklowania wszystkiego ze ściągawki rogera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 (edited) Beczka plastikowa ma dopuszczenie do kontaktu z żywnością ? ja mimo wszystko preferuję pojemniki ze stali nierdzewnej. Co do dzielenia to raczej nie ma co dzielić (1,2 kg, 1,6 kg ) ja bym nie dzielił najwyzej szybciej wyciągniesz polędwiczki z wędzarni . Ja wędzę około 60 stopni Celsjusza (różnie to bywa temp skacze +/- 10 ) na kolor zwykle parę godzin. Ja pekluję mięso 5-7 dni z nastrzykiem ale są zwolennicy dłuższego peklowania Edited March 25, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 Zrób zalewę 0,80 kg peklosoli na 10 l wody. Wszystko nastrzyknij poza polędwiczkami. Dla nich to i tak będzie trochę za długo, ale po wyjęciu z solanki do osuszania, tylko polędwiczki umyj w zimnej wodzie (najlepiej włóż do wiadra z woda i kilkakrotnie wyjmij). Oczywiście zalewa w ilości 0,4-0,5 l na 1 kg mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted March 25, 2015 Author Report Share Posted March 25, 2015 wychodzi tak 4 kg mięsa = 2 litry zalewy tak patrząc w tabelę nie wiem czy dobrze to odczytuje powinno być 1,6l wody i 184 gr peklosoli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted March 25, 2015 Author Report Share Posted March 25, 2015 Beczka do kontaktu z żywnością , co do peklowania i ilośc dni tak wypada mi wolne od pracy i dlatego tyle poleży w solance Pisze z telefonu tak ze za błędy z góry przepraszam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 (edited) Jeśli wg rogera to 100 g peklosoli na litr wody. 0,5 L na 1 kg mięsa = Na 4 kg mięsa 2 L woldy i 200 g peklosoli - peklowanie 5-10 dni z nastrzykiem. Edited March 25, 2015 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted March 25, 2015 Author Report Share Posted March 25, 2015 Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć ??? A resztę wody wylać ??? Wiem ze dla Was to banalnie proste ale dla mnie to czarna magia PozdrawiamPaweljack to teraz już rozumiem Podziękował Panowie za wytlumaczenie i za cierpliwość czym więcej czytam o tym peklowania tym mniej rozumiem . A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopniW 60 stopniach polędwiczki, 4 godziny wtedy masz na surowo, bez parzenia. Reszta, po dobrym osuszeniu 3 godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 Pawełku , jak mogę wtrącić... i do uzyskania odpowiedniego kolorku '' Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć Po co? Podałem proporcje, wg których łatwo obliczysz ilość potrzebnej Ci zalewy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted March 25, 2015 Author Report Share Posted March 25, 2015 Maxell teraz to już zrozumiałem . Chyba za bardzo się tym stresuje no ale powoli Rzymu odrazu nie zbudowali jutro zadymiam udka i pałki z kuraka Dzięki za pomoc Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek-krze Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator Prościej się nie da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted March 26, 2015 Author Report Share Posted March 26, 2015 Dzięki za wszystko właśnie wedza się udka i ser biały wedzenie w temp 40 -50 czasami więcej skoczy jak długo trzymać ser ??? Po 2h45 min wyglada to tak pisze z tel mam nadzieje ze zdjęcie poszło Ser gdzieś tam wisi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Ser trzymaj tak długo, aż nie będziesz zadowolony z koloru.Część ludzi lubi tylko lekko podwędzone, inni znowu trzymają bardzo długo.Ja średnio trzymam 3-5 godzin. Jak pierwszy raz wędzisz to zrób ok 3 godzin i będziesz na przyszłość wiedział czy taki Ci odpowiada. Pamiętaj, że ser najlepszy kolejnego dnia po wystudzeniu w lodówce. ( przynajmniej mi taki bardziej odpowiada) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted March 26, 2015 Author Report Share Posted March 26, 2015 Super dzięki za pomoc ser już w lodowce pałki zjadliwe browarek smakuje lepiej powedze jeszcze z 2-3 h Za błędy przepraszam pisze w audycji Live Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted March 26, 2015 Author Report Share Posted March 26, 2015 a tu efekt https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11411-pierwszy-raz-z-wasz%C4%85-pomoc%C4%85/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopniW 60 stopniach polędwiczki, 4 godziny wtedy masz na surowo, bez parzenia. Reszta, po dobrym osuszeniu 3 godziny. Jeszcze jedno mi chodzi po głowie będę parzył wszystko razem wyczytałem że 1h=1kg w temp 80 stopni . Polędwiczki 3 szt mają około 1,2 czyli wychodz po 400 gr co daje około 30 min parzenie czy ja to dobrze rozumiem ??? Jedną polędwiczkę zostawie na surowo i tu znów pytanie mogę ją odrazu jesć czy wędzić na następny dzien drugi raz ???Jeszcze jedno mnie naszło dorzucił bym udka i podudzia ale czy ta temp. nie będzie dla nich za duża . I czy mogę je parzyć dzien wcześniej wystudzić wrzucić do lodówki i w dzien wędzenia wyciągnąć powiedzmy z 1h wcześniej żeby nabrały pokojowej temperatury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 mogę ją odrazu jesć Jeść od razu , co do reszty to lepiej użyj termometra i parz do temp. w środku, nie na czas. Polędwiczka może być po 10 - 12 minutach. A jak są 3 sztuki to trzy a nie jedna 1,2 kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowicjusz83 Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 No to super tak zrobię i będę kosztowal dwie parzone i jedna surowa a co sądzicie o udkach i podudziach jak to ugryźć żeby było dobrze Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts