Jump to content

Jak się za to zabrać krok po po kroku


Nowicjusz83

Recommended Posts

Witam jutro zwolni mi się miejsce w beczce plastikowej w której będę mógł peklować mięso  . Posiadam na chwilę obecną :

karczek b/k 1,6 kg 1 kawałek

polędwiczki  1,2kg 3 sztuki 

szynka 1,2kg 1 kawałek

 

Chciałbym to wędzić 4.04.2015 wędzenie zacznę około godziny 13:00 . I tu mam kilka pytan . Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze . Czytając przepisy doczytałem zeby poledwiczki peklować 4 dni a resztę mięsa od 8-10 . Czy mogę wszystko wrzucić do jednej beczki i pelkować od 25.03 do 4.04 . Rano 4.04 około 6:30 wyciągne do osuszenia i około 13:00 zacząć wędzić . Jak się za to zabrać i jak zrobić pelkowanie z taką ilością mięsa . Wiem że jest tabela ale trochę tego nie ogarniam i nie chciał bym nic zepsuć . Czy karczek i szynkę podzielić na dwa mniejsze kawałki ???

 

Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

Beczka plastikowa ma dopuszczenie do kontaktu z żywnością ? ja mimo wszystko preferuję pojemniki ze stali nierdzewnej. Co do dzielenia to raczej nie ma co dzielić (1,2 kg, 1,6 kg  )  ja bym nie dzielił  najwyzej szybciej wyciągniesz polędwiczki z wędzarni . Ja wędzę około 60 stopni Celsjusza (różnie to bywa temp skacze  +/- 10 ) na kolor zwykle parę godzin. Ja pekluję mięso 5-7 dni z nastrzykiem  ale są zwolennicy dłuższego peklowania

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

Zrób zalewę 0,80 kg peklosoli na 10 l wody. Wszystko nastrzyknij poza polędwiczkami. Dla nich to i tak będzie trochę za długo, ale po wyjęciu z solanki do osuszania, tylko polędwiczki umyj w zimnej wodzie (najlepiej włóż do wiadra z woda i kilkakrotnie wyjmij). 

Oczywiście zalewa w ilości 0,4-0,5 l na 1 kg mięsa.

Link to comment
Share on other sites

Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć ??? A resztę wody wylać ??? Wiem ze dla Was to banalnie proste ale dla mnie to czarna magia

 

Pozdrawiam

Paweljack to teraz już rozumiem

 

Podziękował Panowie za wytlumaczenie i za cierpliwość czym więcej czytam o tym peklowania tym mniej rozumiem . A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni

Link to comment
Share on other sites

 

 

Maxell czyli zrobić 10 litrów zalewy dodać do niej 0,80 kg peklosoli pózniej nastrzyknac mięso i z tych 10 litrów odlać 2 litry i zalać tym moje mięso tak to mam rozumieć

Po co? Podałem proporcje, wg których łatwo obliczysz ilość potrzebnej Ci zalewy.

Link to comment
Share on other sites

Ser trzymaj tak długo, aż nie będziesz zadowolony z koloru.

Część ludzi lubi tylko lekko podwędzone, inni znowu trzymają bardzo długo.

Ja średnio trzymam 3-5 godzin.  Jak pierwszy raz wędzisz to zrób ok 3 godzin i będziesz na przyszłość wiedział czy taki Ci odpowiada. Pamiętaj, że ser najlepszy kolejnego dnia po wystudzeniu w lodówce. ( przynajmniej mi taki bardziej odpowiada)

Link to comment
Share on other sites

 

A co do wędzenia 5 h w temp 40 do 50 stopni moze być czy tak jak napisał Maciekzbrzegu wędzić W temp 60 stopni

W 60 stopniach polędwiczki, 4 godziny wtedy masz na surowo, bez parzenia. Reszta, po dobrym osuszeniu 3 godziny.

 

Jeszcze jedno mi chodzi po głowie będę parzył wszystko razem wyczytałem że 1h=1kg w temp 80 stopni . Polędwiczki 3 szt mają około 1,2 czyli wychodz po 400 gr co daje około 30 min parzenie czy ja to dobrze rozumiem ??? Jedną polędwiczkę zostawie na surowo i tu znów pytanie mogę ją odrazu jesć czy wędzić na następny dzien drugi raz ???

Jeszcze jedno mnie naszło dorzucił bym udka i podudzia ale czy ta temp. nie będzie dla nich za duża . I czy mogę je parzyć dzien wcześniej wystudzić wrzucić do lodówki i w dzien wędzenia wyciągnąć powiedzmy z 1h wcześniej żeby nabrały pokojowej temperatury

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...