salmon969 Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Witam Mam zamiar kupić beczkę 200-220 L metalową ale...Są beczki po produktach spożywczych i jak sądzę taką najlepiej by było kupić ale z tym niestety ciężko , za to jest sporo prawie nowych beczek po oleju czy wypalenie lub umycie takiej beczki sprawi że da się ją wykorzystać do wędzenia?Dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 No jasne. Proponuję dobrze wypalić a potem umyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Jak wypalisz beczka będzie OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Kupić ... wypalić ... wędzić Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 (edited) i nie przejmuj sie że farba z prawie nowej beczki sie spali a beka będzie rdzewiała zerknij na moją, ruda ją zżera ale jest ok Edited March 26, 2015 by gosman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Gosman, to zona w domu, a Ruda na podworkuhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,002_Rk_orig.gif Teraz sie przyznaj z ktora wiecej czasu spedzasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 wiadomo że z tą lepszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Kupić ... wypalić ... wędzić Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 ...taaa....i co ? Ma się rozeschnąć..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 No tak powinno być Kupić ... wypić ... wypalić... wypić ... wypić ... wędzić wypić ... zjeść wypić ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Kupić ... wypić ... wypalić... wypić ... wypić ... wędzić wypić ... zjeść wypić ... Mi się taka kolejność bardzo podoba.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Tak, kolejność OK. ale jak wpadnie na pomysł nalewać do literatki to efektów wędzenia może już nie dostrzec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 o ogórków nie zabraknie ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Mi się taka kolejność bardzo podoba Mi osobiście też tylko jakby pierekusku mało i może być tak, że ogórków nie starczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 post a Wam tylko jedno w głowie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 (edited) Sex ,drugs, alcohol , rock&rockendrol i wędzenie (kolejność w zależności od priorytetów) a zaczęło się od beczki a skończy na rozmowie wychowawczej Moderatora Edited March 27, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Ja też wędzę w beczce już 2 rok i jestem bardzo zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 no i cezar wszystko popsuł a zapowiadało sie na fajną rozmowę fakt że nie w temacie ale co tam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 no i cezar wszystko popsuł Ano spsunoł a zapowiadało sie na fajną rozmowę Nooo post a Wam tylko jedno w głowie! Oj tam oj tam wszak tylko intelektualną dyskusję prowadzim teoretyczną z reszta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barchom Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Dzień dobry wszystkim. Na wstępie chciałbym się przywitać, nazywam się Bartek i zaczynam swoją przygodę z zadymianiem ( trochę z przymusu ale się wkręciłem, wcześniej robił to mój tata, ale wraca przed samymi świętami do domu) Nie chciałem zakładać nowego tematu, ponieważ moje pytanie, również dotyczy beczki. Mam jeszcze 4 dni do wędzenie i dziś postanowiłem zmontować wędzarnię i zrobić próby: -beczka 200l-długość kanału dymnego ok 150cm fi20 Jak był ogień tak jak na zdjęciu temp w beczce 60-75st. W czasie dymienia 40-45 i wyżej nie chciała podskoczyć. Jakieś sugestie co można ewentualnie poprawić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Według mojego doświadczenia w tak długim kanale inaczej być nie może, to jest normalne. Ja bym kanał skrócił. Najlepiej w ogóle bez kanału tylko w tej sytuacji nie da rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 (edited) 1. beczkę bym opalił (farba zewnątrz ale czy nie zaciągnie do środka ? może inni koledzy Ci podpowiedzą ) postawił na bloczkach betonowych-cegły ( cegły jak kiepskiej jakości to mogą nie przetrwać zimy obsypanych ziemią-uszczelnionych) rurę skrócił na moje oko to kamionka więc jeden segment (1 m ) raczej dałbym stalową bo szamot ciągnie wilgoć, rurę ustawił tak aby wylot był w 1/3 od ściany beczki (tej w której wchodzi), obsypał bym ziemią (ocieplenie) , palenisko ( na poziomie gruntu, dlatego beczka na bloczkach , nie wkopane w mokrą ziemie) , palenisko bloczki -cegły przykryte blachą ( masz poniżej gruntu jak cie złapie deszcz to będzie dramat) . (ja przykrywam deskami jeżeli pada deszcz to na deski dwa krawędziaki (w poprzek ) a na nie blacha (średni i mały daje radę , ulewy jeszcze nie testowałem ) . lub2 . wersja " kibelka " kilka warstw bloczków -cegły położonych na sucho jako palenisko (wersja z paleniskiem bezpośrednim ) i na to beczkaBeczkę zamocuj do podłoża bo jak przyjdzie wiatr (mocny) to wiesz co będzie. W beczce zamontuj siatkę, kratkę bo jak spadnie wędzonka to się ubrudzi o glebę i będziesz za nią nurkował w dymie Oczywiście to wersja lubimy co mamy a nie mamy co lubimy Edited March 29, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barchom Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 (edited) Dzięki za odpowiedz. Kanał zrobiony z 4 wkładów kominowych (30cm jeden), wiec ze skróceniem nie ma problemu. Jutro załatwię jakieś cegły i zrobię z nich palenisko, może być pustak biały (mam kilka bloczków na stanie). A jakby tak tę beczkę ocieplić wełną mineralną? Nie trzymałaby dłużej zadanej temperatury ? Edited March 29, 2015 by barchom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 (edited) nie wiem co nazywasz białym bloczkiem jeżeli to jest suporeks to nie. Nie ocieplałbym bym na łapu-capu . Ponieważ ocieplenie wełną musi być zabezpieczone przed opadami jeżeli nasiąknie wodą to pożytek z niego żaden, Póki co wędziłbym w beczce (na forum wielu tak wędzi i daje radę ) skrócenie kanału przyniesie znaczna poprawę w temperaturze (kanał ma się w wznosić w stronę beczki ) . Co do ocieplenia jak opracujesz własna docelową wędzarnie (koncepcje , projekt ) to i owszem ale może być ona całkiem inna jak beczka i ocieplenie nie będzie potrzebne. Palenisko ja mam około 40x50 wysokość 28 (podaje w centymetrach ) daj rade ale uważam że mogło by być większe .(chyba jednak zbytnio mi nie przeszkadza skoro go nie poprawiam ) Edited March 29, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barchom Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Maciek myślałem żeby wełnę zabezpieczyć specjalną folią aluminiową budowlaną. Kanał mam pod lekkim nachyleniem w stronę beczki. Mam czas do czwartku, więc spróbuję opcji z kanałem naziemnym. Musowo palenisko z cegły, zapowiadają deszcze u mnie jutro... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 (edited) generalnie jak jest deszcz to trzeba unikać wędzenia- w wędzarniach nie zadaszonych -ja mam z przepustu drogowego "beczka" tylko że betonowa (no ale mus to mus, ja wczoraj dymiłem , trochę padało w tym śnieg ale wyszło dobrze ) , Górę beczki zabezpiecz tak jak Ci pisałem (ja przykrywam deskami pomiędzy nimi przerwa na ujście dymu i regulacji temp ) dwa krawędziak (około 10 cm wysokie) w poprzek i na to blacha ze spadkiem (nie na palenisko podłożysz deskę pod jeden krawędziak i będziesz miał spadek ) aby nie padało do środka beczki (blacha powinna wychodzić poza obręb beczki tak z 10 cm ) z tym ze jak będzie fest lało to nie dasz rady (chyba , albo się namęczysz ), Z ociepleniem się wstrzymaj , Zadym raz na przerobionej- zobaczysz, ocenisz ,-w mojej ocenie nie jest konieczne po przeróbce, Edited March 29, 2015 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts