Jump to content

Beczka.Beczka do wędzenia

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar kupić beczkę 200-220 L metalową ale...

Są beczki po produktach spożywczych i jak sądzę taką najlepiej by było kupić ale z tym niestety ciężko , za to jest sporo prawie nowych beczek po oleju czy wypalenie lub umycie takiej beczki sprawi że da się ją wykorzystać do wędzenia?

Dziękuję za pomoc

Guest ArkoGdynia

Kupić ... wypić ... wypalić... wypić ... wypić ... wędzić wypić ... zjeść wypić ...

Mi się taka kolejność bardzo podoba.... :thumbsup:  :devil:  

no i cezar wszystko popsuł

Ano spsunoł :D 

a zapowiadało sie na fajną rozmowę
Nooo 

post a Wam tylko jedno w głowie!
Oj tam oj tam wszak tylko intelektualną dyskusję prowadzim teoretyczną z reszta. :angel:  :facepalm:   

Dzień dobry wszystkim. Na wstępie chciałbym się przywitać, nazywam się Bartek i zaczynam swoją przygodę z zadymianiem ( trochę z przymusu ale się wkręciłem, wcześniej robił to mój tata, ale wraca przed samymi świętami do domu)   :) Nie chciałem zakładać nowego tematu, ponieważ moje pytanie, również dotyczy beczki. Mam jeszcze 4 dni do wędzenie i dziś postanowiłem zmontować wędzarnię i zrobić próby: 

-beczka 200l

-długość kanału dymnego ok 150cm fi20

Jak był ogień tak jak na zdjęciu temp w beczce 60-75st. W czasie dymienia 40-45 i wyżej nie chciała podskoczyć. Jakieś sugestie co można ewentualnie poprawić ?

post-71913-0-40950500-1427651353_thumb.jpg

post-71913-0-64789000-1427651372_thumb.jpg

post-71913-0-72372500-1427651398_thumb.jpg

1. beczkę bym opalił (farba zewnątrz ale czy nie zaciągnie do środka ? może inni koledzy Ci podpowiedzą  ) postawił  na bloczkach betonowych-cegły ( cegły jak kiepskiej jakości to mogą nie przetrwać zimy obsypanych ziemią-uszczelnionych) rurę skrócił na moje oko to kamionka więc jeden segment (1 m )  raczej dałbym stalową bo  szamot ciągnie wilgoć,  rurę ustawił tak aby wylot był w 1/3 od ściany beczki (tej  w której wchodzi), obsypał bym ziemią (ocieplenie) ,  palenisko (  na poziomie  gruntu, dlatego beczka na bloczkach , nie wkopane w mokrą ziemie) ,  palenisko bloczki -cegły  przykryte blachą ( masz  poniżej gruntu jak cie złapie deszcz to  będzie dramat)  . (ja przykrywam deskami  jeżeli pada deszcz to na deski dwa krawędziaki (w poprzek ) a na nie blacha (średni i mały daje radę , ulewy jeszcze nie testowałem :D )  . 

lub

2 . wersja " kibelka " kilka warstw bloczków -cegły  położonych na sucho jako palenisko  (wersja z paleniskiem bezpośrednim ) i na to beczka

Beczkę zamocuj do podłoża bo jak przyjdzie wiatr (mocny) to wiesz co będzie. W beczce zamontuj siatkę, kratkę bo jak spadnie wędzonka to się ubrudzi o glebę i będziesz za nią nurkował w dymie :D

Oczywiście to wersja lubimy co mamy   a nie mamy co lubimy 

Edited by Maciekzbrzegu

Dzięki za odpowiedz. Kanał zrobiony z 4 wkładów kominowych (30cm jeden), wiec ze skróceniem nie ma problemu. Jutro załatwię jakieś cegły i zrobię z nich palenisko, może być pustak biały (mam kilka bloczków na stanie). A jakby tak tę beczkę ocieplić wełną mineralną? Nie trzymałaby dłużej zadanej temperatury ?

Edited by barchom

nie wiem co nazywasz białym bloczkiem jeżeli to jest suporeks  to nie. Nie ocieplałbym  bym na łapu-capu . Ponieważ ocieplenie wełną musi być zabezpieczone przed opadami jeżeli nasiąknie wodą to pożytek z niego żaden, Póki co wędziłbym w beczce (na forum wielu tak wędzi i daje radę ) skrócenie kanału  przyniesie znaczna poprawę w temperaturze (kanał ma się w wznosić w stronę beczki )  . Co do ocieplenia jak opracujesz własna docelową wędzarnie (koncepcje , projekt ) to i owszem ale może być ona całkiem inna jak beczka i ocieplenie nie będzie potrzebne. Palenisko ja mam  około 40x50 wysokość 28 (podaje w centymetrach ) daj rade ale uważam że mogło by być większe .(chyba jednak zbytnio mi nie przeszkadza skoro go nie poprawiam :D )

Edited by Maciekzbrzegu

Maciek myślałem żeby wełnę zabezpieczyć specjalną folią aluminiową budowlaną. Kanał mam pod lekkim nachyleniem w stronę beczki. Mam czas do czwartku, więc spróbuję opcji z kanałem naziemnym. Musowo palenisko z cegły, zapowiadają deszcze u mnie jutro...  

generalnie jak jest deszcz to trzeba unikać wędzenia- w wędzarniach nie zadaszonych -ja mam z przepustu drogowego "beczka" tylko że betonowa  (no ale mus to mus, ja wczoraj dymiłem , trochę padało w tym śnieg ale wyszło dobrze ) , Górę beczki  zabezpiecz  tak jak Ci pisałem (ja przykrywam deskami pomiędzy nimi przerwa na ujście dymu i regulacji temp ) dwa  krawędziak (około 10 cm wysokie)  w poprzek i na to blacha ze spadkiem (nie na palenisko  podłożysz deskę pod jeden krawędziak i będziesz miał spadek ) aby nie padało do środka beczki (blacha powinna wychodzić poza obręb beczki tak z 10 cm )  z tym ze jak będzie fest lało to nie dasz rady (chyba :hmm: , albo się namęczysz ), Z ociepleniem się wstrzymaj , Zadym raz na przerobionej- zobaczysz, ocenisz  ,-w mojej ocenie nie jest konieczne po przeróbce,

Edited by Maciekzbrzegu