Ulalka Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-) Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej Rybę rozmroziłam (1,3kg), zdjęłam łuskę , odcięłam płetwy górne i dolne , posoliłam , popieprzyłam i odstawiłam na godzinkę do lodówki.Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej i usmażyłam na złocisto z obu stron. Poukładałam w słoiku . Zalewę : - 4 szkl.wody- 1 szkl.octu- 6 płaskich łyżek cukru- 2 łyżki soli- 6 ziarenek ziela angielskiego- 1 liść laurowy- 3 ziarenka czarnego pieprzu zagotowałam wraz z 2 cebulami pokrojonymi w półksiężyce . Wrzącą zalewą zalałam rybkę , zakręciłam porządnie słoiki i pozostawiłam do wystudzenia. Nastepnie włożyłam do lodówki na tydzień i teraz tylko konsumpcja. Pyszna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Ale mi narobiłaś smaczku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-) A gdzie coś takiego można kupic ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted March 27, 2015 Author Report Share Posted March 27, 2015 ja kupiłam w "ARHELAN" ale wiesz jaka dobra , białe soczyste mięsko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 A gdzie coś takiego można kupic ? BAzyl, chyba u mnie na markiecie jest do tego swieza Ulalka, ale dla mnie nic nie jest w stanie pobic rockling'a. TA ma przepyszne biale mieso. Dzisiaj oczywiscie tez mialamna obiadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted March 27, 2015 Author Report Share Posted March 27, 2015 świeże to będę miała okonki , karasie , płotki jak syn złowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Nototenia jest na bieżąco wsklepach rybnych , czesto ją przyrządzam , ale na sposób Ulalki nie wpadłem , dzieki .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted March 30, 2015 Author Report Share Posted March 30, 2015 Pacan Wojciech zrób na spróbę , wydaje mi się , że nie pożałujesz Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 A u mnie tego nie widzialam ,musze poszukac ,ja w sobote robilam rybe (dorsz) z sosem z borowikow ...bylo pysznie i wszyscy stwierdzili ze musza byc powtorki z tego dania .. nawet mnie smakowalo a ja i ryba jakos nie zawsze mamy po drodze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted March 30, 2015 Author Report Share Posted March 30, 2015 Electro sos z borowików do ryby - pycha - borowików miałam mało a ostatnie mrożone kurki też nie doczekały Wielkanocy a miał być sos do pieczeni trudno , zrobi się jakiś inny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 ja dawalam do lososia kurki i tez smacznie ...teraz do duszonych w smietanie borowikow dodalam tymianek i chyba to podkrecilo smaczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted March 30, 2015 Author Report Share Posted March 30, 2015 ja za poradą Magdy Gessler dodałam do grzybów czosnku i tu zonk - dla naszej rodzinki jednak nie pasi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 ja lubie ale jakos do ryby mi nie pasowal czosnek.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted May 13, 2015 Report Share Posted May 13, 2015 Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej - 4 szkl.wody- 1 szkl.octu- 6 płaskich łyżek cukru- 2 łyżki soli- 6 ziarenek ziela angielskiego- 1 liść laurowy- 3 ziarenka czarnego pieprzu Ulalka: pytanie. Nie jest za słodka zalewa ?? Bo nie bardzo lubimy zalewy np. do grzybów gdzie dane jest za dużo cukru. Nie robiłem jeszcze rybek w zalewie a że bardzo lubię to czas najwyższy samemu zmajstrować. Zastanawiam się tylko nad ilością cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted May 13, 2015 Author Report Share Posted May 13, 2015 wcześniej robiłam proporcje 3 szkl.wody , 1 szkl.octu i 2 łyżki cukru i był grymas octowy a w/w przepis nam pasuje powiem Ci szczerze , że jak gotuję zalewę to próbuję bo nie zawsze ocet jest octowy pomimo swoich 10% a cukier słodki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perszing37 Posted May 13, 2015 Report Share Posted May 13, 2015 (edited) Oki doki to na smaka wezmę. Od jakiej rybki najlepiej zacząć ? tuszki czy filety ? Ja lubię smak octu więc zmniejszę ilość cukru i będzie git. Cukier u mnie w domu używa się tylko do wypieków. Ale i tak przechodzimy na brązowy. Nic więcej nie cukrzymy. No jeszcze w sumie do peklowania mięsa i to by było na tyle. Edited May 13, 2015 by Perszing37 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted May 13, 2015 Author Report Share Posted May 13, 2015 zawsze robię tuszki , z filetami nie miałam doczynienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted May 13, 2015 Report Share Posted May 13, 2015 Ja od lat zostaje obdarowywana słoikami rybek w takiej zalewie1 szkl octu4 szkl.wody1 Łyżka soli8 Łyzek cukru3 listki laurowe10 ziarenek ziela ang.zagotować i gorącą zalewą zalewać usmażone świeżo złowione rybki[ryby smażymy obtaczając w mące krupczatceNam smakują i cukru nie czuć.Ta zalewę Ci ludzie stosują również do różnych sałatek na zimę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted May 13, 2015 Author Report Share Posted May 13, 2015 u mnie ciągle stoją rybki w zalewie , czasami czegoś się szuka , zagląda i taka rybka zachciankę zaspokoi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.