Jump to content

Ulalka

Recommended Posts

Zwabiona minimalną ilością lodu i niewielką ceną za kg postanowiłam wypróbować rybkę , co to ją nazwali nototenią :-)

 

Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej 

 

Rybę rozmroziłam (1,3kg), zdjęłam łuskę , odcięłam płetwy górne i dolne , posoliłam , popieprzyłam i odstawiłam na godzinkę do lodówki.

Panierowałam w mące, jajku i bułce tartej i usmażyłam na złocisto z obu stron. Poukładałam w słoiku . Zalewę :

 

- 4 szkl.wody

- 1 szkl.octu

- 6 płaskich łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

zagotowałam wraz z 2 cebulami pokrojonymi w półksiężyce . Wrzącą zalewą zalałam rybkę , zakręciłam porządnie słoiki i pozostawiłam do wystudzenia. Nastepnie włożyłam do lodówki na tydzień i teraz tylko konsumpcja. Pyszna :D

post-70754-0-46078900-1427455513_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

A gdzie coś takiego można kupic ?

 BAzyl, chyba u mnie na markiecie jest   :tongue:  ;)  :D  do tego swieza 


Ulalka, ale dla mnie nic nie jest w stanie pobic rockling'a. TA ma przepyszne biale mieso. Dzisiaj oczywiscie tez mialamna obiadek  :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nototenia w zalewie u mnie bardziej słodko-octowej 

 

- 4 szkl.wody

- 1 szkl.octu

- 6 płaskich łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarenka czarnego pieprzu

 

 

Ulalka: pytanie. Nie jest za słodka zalewa ?? Bo nie bardzo lubimy zalewy np. do grzybów gdzie dane jest za dużo cukru. Nie robiłem jeszcze rybek w zalewie a że bardzo lubię to czas najwyższy samemu zmajstrować. Zastanawiam się tylko nad ilością cukru.

Link to comment
Share on other sites

wcześniej robiłam proporcje 3 szkl.wody , 1 szkl.octu i 2 łyżki cukru i był grymas octowy a w/w przepis nam pasuje 

powiem Ci szczerze , że jak gotuję zalewę to próbuję bo nie zawsze ocet jest octowy pomimo swoich 10% a cukier słodki  ;)

Link to comment
Share on other sites

Oki doki to na smaka wezmę. Od jakiej rybki najlepiej zacząć ? tuszki czy filety ? Ja lubię smak octu więc zmniejszę ilość cukru i będzie git. Cukier u mnie w domu używa się tylko do wypieków. Ale i tak przechodzimy na brązowy. Nic więcej nie cukrzymy. No jeszcze w sumie do peklowania mięsa i to by było na tyle.

Edited by Perszing37
Link to comment
Share on other sites

Ja od lat zostaje obdarowywana słoikami rybek w takiej zalewie

1 szkl octu

4 szkl.wody

1 Łyżka soli

8 Łyzek cukru

3 listki laurowe

10 ziarenek ziela ang.

zagotować i gorącą zalewą  zalewać usmażone  świeżo złowione rybki

[ryby smażymy obtaczając w mące krupczatce

Nam smakują i cukru nie czuć.

Ta zalewę Ci ludzie stosują również do różnych  sałatek na zimę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...