Jump to content

Twarde zbite wedzonki

olcmar

Recommended Posts

Witajcie mam pytanie

Przerobiłem prosaka waga ok 87 kg zapeklowałem cześć mięsa według Rogera na10kg mięsa 5l wody i 1 kg 50/50 peklosoli i soli niejodowanej

Po 10 dniach zapakowałem w siatki osuszyłem no i uwedziłem

Oczywiście najpierw osuszyłem ok 1 h potem wedziłem w temp ok 50 stopni ponad 4 h

Następnego dnia szynka i baleron upażyłem 10 min. Gotowanie potem parzenie 75 stopni do 70 stopni w środku zachartowalem chwile w zimnej wodzie i zostawiłem do wystygnięcia

Problem jest po rozkrojeniu szyneczka i baleron jest twardy zbity

cieżko to wytłumaczyć a nie taki miękki i rozpływający sie w ustach podpowiedzcie co jest przyczyną poprzednie wyroby poza tym ze były przesolone były ok miękkie soczyste

Czy to wina mięsa czy inna przyczyna

Problem jest po rozkrojeniu szyneczka i baleron jest twardy zbity

Pokaz zdjęcia przekroju szynki i baleronu.  Jakie cechy miało  mięso: kolor (jasny, różówy, czerwony, blado czerwony) , czy było w dotyku suche itp.?

Może nie zupełnie gotowanie. tak zastępczo nazywa się w masarstwie parzenie.

Ten 10-cio minutowy okres trzymania we wrzątku ma trochę inną rolę do spełnienia. Koledze Bagno chodzi o to, iż Twoje wyroby (boczek) są twarde, z powodu nie doparzenia ich tak, by wewnątrz miały temp. 68-70 st.C.

Nie 72. Wystarczy 68. Szynka po wyjęciu z wody dojdzie sama jeszcze jeden lub dwa stopnie. Masz pilnować wszystkich parametrów wędzenia oraz parzenia. Postaraj się parzyć wędzonki bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni.

PS.

Może mięso pochodziło z wiekowej świnki? ;)

Wędzisz do czasu, aż wędzonki osiągną kolor, który Cie zadowala

Zmieniłem też saletrę na peklosól czy to też może być przyczyną ?

Absolutnie nie. Przecież saletra (azotan) podczas denitryfikacji i tak zamienia się w azotyn (nitryt zawarty w peklosoli)

A jeżeli to stara świnia to co dłużej i do wyższej temperatury parzyć

Kupować mięso tylko u sprawdzonego dostawcy, a jeśli chodzi o parzenie, to możesz trochę przetrzymać, ale gdy osiągnie wewnątrz temp. 70 st.C powinno być dobrze.  

Czyli 72 stopnie w środku szynki?

Tego bym nie polecał.Szynki wyciągam z parzenia w zależności od wielkości kiedy osiągną w środku temp.65- 67º C i nie hartuję w zimnej wodzie.Moim zdaniem parzenie do wyższej temperatury spowoduje, że szynka będzie bardziej sucha i w efekcie bardziej twarda.

Termometry sprawdzałem porównywałem i kalibrowałem 4 sztuki

Tak jak pisałem do tej pory gdy szynka osiągała 70 st.c w środku boczek też już był ok

Tym razem i boczk i baleron z szynka mają podobną konsystęcje dziwną

Miro co znaczy dziwne zdjęcie wyrobów ? Zdjęcia robione iPadem

Ale są w rzeczywistości bardzo wyraźnie czerwone

Do tej pory było dobrze https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_12_2014/post-58153-0-03804000-1419181028.jpg