konar55 Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Witam zbliża sie okres śwąteczy więc trzeba coś uwędzić. Mam zawsze dylemat bo lodówka zawsze pełna a miejsca brak, czy ktoś kiedykolwiek korzystał z dolnej szuflady jako pojemnika do peklowania? Czy jest to bezpieczne i czy wogóle można tak robić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Sprawdź najpierw temperaturę w tej szufladzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 (edited) Sprawdz termometrem jaka jest tam temp. jak sie miesci w przedziale4-8 st c to czemu nie.Paweł był szybszy Edited March 27, 2015 by kostek61 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 (edited) Myślę , ze jesli lodówkę przeznaczysz tylko do peklowania to mozesz szufladę wykorzystac , ale jesli chcesz z niej korzystac równolegle to chyba zły pomysł .Pozdrawiam Edited March 28, 2015 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bojer1 Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Lodówka ma termostat , można regulować temperaturę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 (edited) Lodówka ma termostat , można regulować temperaturę .Wszystko się zgadza, tylko u mnie gdy w szufladzie jest 0-1 to na wyższych półkach jest 4-6, jak zrobisz na dolnej 6, to ile będzie na górnych? Nie wiem czy da się coś jeszcze przechować, nie mówiąc o mięsie. Dlatego trzeba sprawdzić i przemyśleć. Edited March 28, 2015 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Ja tak peklowałam mięso w obydwóch szufladach w grudniu.Pekowanie 10-12 dni[dokładnie nie pamiętam] Wszystkie wędliny wyszły dobre [częsc jeszcze mam do dziś w zamrazarce] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Nie sądzę aby w szufladzie lodówki, nie zamrażalnika było 0-1 C.Chyba Panowie każdy pisze o innej szufladzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Zapomniałam dopisać -u mnie było 4 stopnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kafelek Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 miro w tych nowych lodówkach są takie szuflady z temperaturą 0-2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Też starej że tak powiem nie mam, ale żeby w części przechowywania żywności była szuflada z temperaturą 0-1 C, to się nie spotkałem. Paweł.Jeśli możesz daj zdjęcie całej lodówki z tą szufladą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Spokojnie możesz korzystać z tej szuflady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Paweł.Jeśli możesz daj zdjęcie całej lodówki z tą szufladą.Proszę: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 To minie bardzo zaskoczyłeś, ale i czegoś nauczyłeś !U mnie w tej samej szufladzie góra 4C A to ciekawostka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 http://www.euro.com.pl/lodowki/whirlpool-wba4328-nf-ts.bhtml#zestawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konar55 Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 Dzięki Panowie za odpowiedź. Szuflada już w użyciu. No moja dość stara lodówka w tych szufladach ma 8 stC więc działam. Uwaga Jeśli by ktoś chciał takową szyfladę przed użyciem wyparzyć, mnie naszczęście nie pękł plastik całkowice ale zrobiła się pajęczynka, pomino iż wcześniej doprowadziłem szuflady stopniowo do temp. ok. 40stC. Może to i wina wieku lodówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Panowie, jedni piszą o szufladach w starszych zwykłych lodówkach, a drudzy piszą o szufladach w nowszych lodówkach z systemem No Frost, i te nie nadają się ze względu na niższą temperaturę, chyba że podniesiemy temperaturę wewnątrz takiej lodówki do +8 stopni, wówczas w szufladach będzie +3/+4 stopnie, w starszych lodówkach nie było problemu z uzyskaniem temp. +4 stopnie bo po odpowiednim ustawieniu termostatu taka temperatura panowała w całej lodówce. Ja wymieniając lodówkę na nowszą tę starszą pozostawiłem i dzięki temu mam ją całą do dyspozycji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybiarzbobromir Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 paweljack, to mnie zaciekawiłeś, bedę musiał to sprawdzić bo ja też używam tej szuflady i ładnie się wszystko pekluje. Lodówka typu no frost Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Panowie, jedni piszą o szufladach w starszych zwykłych lodówkach, a drudzy piszą o szufladach w nowszych lodówkach z systemem No Frost, Tylko, że moja to również jest typu NO FROST ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Ale chyba no frost nie przeszkadza peklowaniu w wodzie? Bo nie wiem co masz na myśli Mariuszu? Wg mnie po prostu teraz lodówy lepiej chłodzą. Też mogę mieć 4 stopnie na dole, wtedy na górze jest 8. Tylko po pierwsze nie pekluje w plastiku a po drugie należy pamiętać, że mięso przechowuje się w temp. 0-4 st. więc dolną szufladę wykorzystuję na mięso, następną wyżej na wyroby gotowe a na wyższych półkach, gdzie mam 5-6 stopni stoją miski i ostatnio zakupione GN-y. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 No moja dość stara lodówka w tych szufladach ma 8 stC więc działam konar55 - no to uważaj przy tym działaniu bo 8st C to górna granica bezpiecznego peklowania - ja zwykle staram sie utrzymywać nie więcej niż 7stC . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Chyba źle zostałem odebrany nie piszę że w lodówkach z systemem No Frost nie wolno peklować, piszę że w starszych lodówkach było to prostsze ponieważ w całej panowała +- taka sama temperatura, w nowszych lodówkach z systemem No Frost, w dolnych szufladach panuje niższa temperatura niż w samej lodówce, a co za tym idzie podwyższając temperaturę na dole, podnosimy również na górze, co może doprowadzić do zepsucia się umieszczonej tam żywności... o to mi chodziło Odnośnie peklowania w szufladach wykonanych z plastyku to cała lodówka dopuszczona jest do kontaktu z żywnością więc nie powinno być z tym problemu, pewnie że lepiej użyć szklanych pojemników ale nie wydaje mi się aby plastykowe przyczyniły się zaraz do jakiś ujemnych następstw czy też ubocznych skutków, w końcu na codzień używamy wielu naczyń, misek, itp wykonanych z plastyku, ważne aby były dopuszczone do kontaktu z żywnością. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 ale żeby w części przechowywania żywności była szuflada z temperaturą 0-1 C, to się nie spotkałem. Od jakiegos czasu istnieje grupa lodówek z tzw. komorą zerową. Jest to zazwyczaj dolna szuflada z dodatkowym obiegiem stabilizujacym temp. na poziomie "0+".Takie komory zerowe są cennym miejscem do przechowywania i dojrzewania mięsa. Jednak nie wszystkie lodówki z systemem NO FROST zaopatrzone są w takie komory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybiarzbobromir Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 dobrze że dojrzałem ten temat, okazało się że w mojej kuwecie jest 9* a w lodówce 8, a 3 dni już się pekluje mięso. Poprzednio peklowałem mięso to było wszystko ok, a ustawienia lodówki te same, więc na prędce zmniejszam temperaturę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts