Jump to content

Szuflada w lodówce do peklowania

konar55

Recommended Posts

Witam zbliża sie okres śwąteczy więc trzeba coś uwędzić. Mam zawsze dylemat bo lodówka zawsze pełna a miejsca brak, czy ktoś kiedykolwiek korzystał z dolnej szuflady jako pojemnika do peklowania? Czy jest to bezpieczne i czy wogóle można tak robić?

Lodówka ma termostat , można regulować temperaturę .

Wszystko się zgadza, tylko u mnie gdy w szufladzie jest 0-1 to na wyższych półkach jest 4-6, jak zrobisz na dolnej 6, to ile będzie na górnych? Nie wiem czy da się coś jeszcze przechować, nie mówiąc o mięsie. Dlatego trzeba sprawdzić i przemyśleć.

Edited by paweljack

Dzięki Panowie za odpowiedź. Szuflada już w użyciu. No moja dość stara lodówka w tych szufladach ma 8 stC więc działam. Uwaga Jeśli by ktoś chciał takową szyfladę przed użyciem wyparzyć, mnie naszczęście nie pękł plastik całkowice ale zrobiła się pajęczynka, pomino iż wcześniej doprowadziłem szuflady stopniowo do temp. ok. 40stC. Może to i wina wieku lodówki.

Panowie, jedni piszą o szufladach w starszych zwykłych lodówkach, a drudzy piszą o szufladach w nowszych lodówkach z systemem No Frost, i te nie nadają się ze względu na niższą temperaturę, chyba że podniesiemy temperaturę wewnątrz takiej lodówki do +8 stopni, wówczas w szufladach będzie +3/+4 stopnie, w starszych lodówkach nie było problemu z uzyskaniem temp. +4 stopnie bo po odpowiednim ustawieniu termostatu taka temperatura panowała w całej lodówce.

Ja wymieniając lodówkę na nowszą tę starszą pozostawiłem i dzięki temu mam ją całą do dyspozycji :D

Ale chyba no frost nie przeszkadza peklowaniu w wodzie? Bo nie wiem co masz na myśli Mariuszu? Wg mnie po prostu teraz lodówy lepiej chłodzą. Też mogę mieć 4 stopnie na dole, wtedy na górze jest 8. Tylko po pierwsze nie pekluje w plastiku a po drugie należy pamiętać, że mięso przechowuje się w temp. 0-4 st. więc dolną szufladę wykorzystuję na mięso, następną wyżej na wyroby gotowe a na wyższych półkach, gdzie mam 5-6 stopni stoją miski i ostatnio zakupione GN-y.

Chyba źle zostałem odebrany :facepalm:   nie piszę że w lodówkach z systemem No Frost nie wolno peklować, piszę że w starszych lodówkach było to prostsze ponieważ w całej panowała +- taka sama temperatura, w nowszych lodówkach z systemem No Frost, w dolnych szufladach panuje niższa temperatura niż w samej lodówce, a co za tym idzie podwyższając temperaturę na dole, podnosimy również na górze, co może doprowadzić do zepsucia się umieszczonej tam żywności...  o to mi chodziło :)

Odnośnie peklowania w szufladach wykonanych z plastyku to cała lodówka dopuszczona jest do kontaktu z żywnością więc nie powinno być z tym problemu, pewnie że lepiej użyć szklanych pojemników ale nie wydaje mi się aby plastykowe przyczyniły się zaraz do jakiś ujemnych następstw czy też ubocznych skutków, w końcu na codzień używamy wielu naczyń, misek, itp wykonanych z plastyku, ważne aby były dopuszczone do kontaktu z żywnością.

ale żeby w części przechowywania żywności była szuflada z temperaturą 0-1 C, to się nie spotkałem.  

Od jakiegos czasu istnieje grupa lodówek z tzw. komorą zerową. Jest to zazwyczaj dolna szuflada z dodatkowym obiegiem stabilizujacym temp. na poziomie "0+".

Takie komory zerowe są cennym miejscem do przechowywania i dojrzewania mięsa. Jednak nie wszystkie lodówki z systemem NO FROST zaopatrzone są w takie komory.