Jump to content

Pierś z gęsi w szynkowarze

piotrek-janek

Recommended Posts

Kwestia co chcesz uzyskać, czy pierś parzona czy jakiś jakiś "wytwor" . Gesiny nie robiłem w szynkowarze to nie podpowiem. Zasilenie zależy od słonolubności. Pokrojoną łatwiej ułożyć w szynkowarze, ale sama pierś może się "kruszyć" . Gdyby dodać coś jako masa klejąca to byłoby super.

Chcesz peklowac na mokro czy sucho?

Jeśli miałbym coś robić z gęsiej piersi, to zrobiłbym tak:

- pierś pokroiłbym na kawałki, ale nie za drobne np. 4x4 cm

- kawałki potraktowałbym tłuczkiem do mięsa

- peklowanie

- po peklowaniu 1/3 mięsa rozdrobniłbym na młynku do mięsa lub blenderem

- dodałbym około 10 % wody 

- dodanie pieprzu białego 

- dokładne wymieszanie całości

- parzenie w szynkowarze

withereggie

kolego masz uprawnienia na traktor a uczysz kolegę jak latać samolotem !!!

Jeśli czegoś nie wiesz to nie udawaj, że wiesz !!!!!

piotrek - janek oczekuje poprawnych podpowiedzi, a nie picowania i gdybania.

piotrek - janek

jeśli masz pytania dotyczące wyrobów z gęsi to pisz do mnie na pw. 

No to Ty za to udzieliłeś ich wyczerpująco. Na czym opierasz swoje głębokie analizy, bo jak narazie to jakoś próbuję pomóc nowemu koledze i nie widzę, po za wpisem Mirka by tak "oblatani" ja Ty kolego garnęli się do pomocy.

Łatwiej zbesztać niż zabłysnąć... Piotrek-janek zrobi co zechce jak napisał jumbo...

Dobra tak czytam czytam i oczom nie wierzę :(

Kolego nie wkladaj tej pirsi gęsi do szynkowara w całości bo szkoda mięsa ... zasolić na sucho na dobę z przyprawami, naciąć skórę obsmażyć raz dwa lewo prawo w rekaw i do piekarnika na 2h 110st wystudzić i masz na kanapki bez wędzarni.

Jak chcesz rumiane to na koniec pieczenia na 10min rozetnij folię i włącz termoobieg ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edited by roger

Witam,..Panowie (bo Pań zadaje się nei ma) Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Chyba namieszałem tym półgęskiem. Ja wiem że to jest potrawa wędzona ale chciałem coś w tym kierunku uzyskać z piersi gęsi czyli ładną tuszkę, soczystą ze skórką w całym kawałku. Czyli wyobrażałem sobie całą pierś zawiniętą skórką do zewnątrz i "ugotowaną" w szynkowarze. Nie mam dużego doświadczenia i może moje wyobrażenia są nierealne wogóle. Generalnie zrobię tak jak pomyślałem i efektami ze zdjęciami się podzielę w tym wątku :) (cały czas zastanawiam się dlaczego mięso trzeba kroić w kawałki. ??

Proszę tylko jeszcze o sugestie dot peklowania na mokro. Mam pierś całą czyli dwie połówki. Wytrybuję kostki tylko.

Dot. Parzenia już wiem - 72 stopnie

Piotre-janek, panie sa. Przeczytaj dokladnie to co Roger napisal. Zrob krok po kroku, bo szkoda miesa.  A jak tobie odrobina na kosciach zostanie, to sobie rosol ugotuj i bedziesz mial troche gotowanego miesa. 

Jesli prawidlowo bedziesz piekl wczesniej obsmazajacz kzadej strony bedzie "bardzo soczysta ze skora" :D

Zauważyłem ten post Rogera i nawet mi przez myśl przemknęło że to dobry pomysł ale jednak szynkowar daje inne smaki. Więc szukam rozwiązania na gęś. Puentując Z całego wątku jednak wyłania się obraz taki, że gęś + szunkowar to nie jest dobre połączenie. Mimo to chcę spróbować. Fajny przepis wydaje siębyć przedstawiony przez Miro...a przynajmniej konkretny jest. Chcę tylko uniknąć krojenia mięsa.

Mam tuszkę 1 kg. Chcę ją gotować w szynkowarze w całości

Przepis na peklowanie które chcę zastosować:

40 g soli
2 g saletry
2 g cukru
kolendra, ziele, czosnek, liść laurowy, jałowiec
woda aby zakryła mięso
5 dni moczenia

potem szynkowar

Będę wdzięczny za jakiekolwiek korekty ww

Jeżeli chcesz żeby ten wyrób był wzglednie soczysty a jednocześnie nie chcesz mięsa rozdrabniać to kolego ambitne zadanie bez wielofosforanow.

Jesli masz okrągły szynkowar to najpierw zlożyłbym te piersi razem w rolade skórką na zewnatrz tak żeby średnicą i długością pasowały do cylindra. Nadmiar obciąć całość zapeklować następnie przed założeniem do kupy od strony skladania rozbic tluczkiem razem z poodcinanymi kawalkami (mozesz lekko posypac żelatyną) złożyć i mocno owinąć folią. Do szynkowara ale nie dociskaj za mocno. I parz maks do 68st ja bym skończył na 66st nie woem co zes sie uparl na 72 :(

Ptasia grypa, influenza ptaków – ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A.

Wirus ginie w temperaturze 70 °C. W zbiornikach wodnych, często zakażonych przez ptaki wodne, wirus zachowuje zakaźność przez 4 dni w 22 °C i ponad 30 dni w 0 °C. Najpopularniejszym lekiem dla ludzi przeciw ptasiej grypie jest oseltamivir.

Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi (pod warunkiem przestrzegania zasad higieny), jednak wywołał panikę wśród społeczeństwa, głównie z powodu podawania w mediach danych statystycznych w taki sposób, aby wydawało się, że zagrożenie jest większe niż w rzeczywistości.  http://pl.wikipedia.org/wiki/Ptasia_grypa

masz źródło temperatury . Ale spoko póki co  na świecie nie stwierdzono epidemii  ptasiej grypy, zwróć uwagę na ostatnie zadanie  ( pewniejsza 72 niż 70 ). 

Może jest inne uzasadnienie technologicznie , chętnie też je poznam (nauki nigdy za wiele )

Edited by Maciekzbrzegu

Kończąc parzenie w 68st temperatura spokojnie dobije do 70 to po pierwsze po drugie piersi gęsi to wyjątkowo delikatne mięso i kazde nawet drobne przesadzenie z temperaturą to wióry niestety :(

Po trzecie wreszcie jak mają się do tego np. półgęski wędzone na zimno czy różowiutkie smażone piersi z kaczki masowo panujące w dobrych knajpach ?

Mięso zawsze pozyskujemy z pewnych źródeł to żelazna zasada, kolega kombinuje jak tu w szynkowarze z takiej pirsi pozyskać coś zjadliwego bez rozdrabniania i wiem jedno takie parzenie do 72st da suchy niesmaczny wyrób, decyzja zawsze należy do robiacego ;) a idac dalej "ostrożnym tokiem rozumowania" nokt nie powinien spożywać ani przywolanych wcześniej wyrobów ani tatara, sushi czy carpacio ;)

• 4 months later...

Witam

Obiecałem pokazać efekt więc jest. Przepraszam że tak późno.  Pierś wyszła wybornie. Delikatna i soczysta. Wady:

1) za mało wsadu między piersiami co doskonale widać na fotce. W sumie było dużo ale głównie skórki i tłuszczyk więc się wytopił

2) minimalnie za dużo jałowca w kontekście przyprawy. 

Puentując - uczciwie polecam. 

post-72252-0-58059700-1438805608_thumb.jpg

post-72252-0-33073000-1438805613_thumb.jpg