waz_2000 Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Mam mało chudego mięsa do kiełbasy. Czy mogę wyjąć szynkę już zapeklowaną na mokro i nią zastąpić część surowca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 w zasadzie możesz, choć się tego nie robi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Jesli dobrze pamietam jest nawet jakas kielbasa ktora robi sie z okrawkow szynki peklowanej metoda zalewowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Jak nie masz innego wyjścia, to awaryjnie możesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Mirku możesz czymś podeprzeć wyraz awaryjnie? Pytam z czystej ciekawości... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waz_2000 Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 To może nie będe ryzykował w takim przypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Mirku możesz czymś podeprzeć wyraz awaryjnie? Pytam z czystej ciekawości... Taka sytuacja.Brakuje mięsa, ale jest mięso zapeklowane na mokro.Lepsze takie mięso niż żadne. waz_2000Nie ma żadnego ryzyka !Działaj ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 A idąc tym tropem, mięso pekluje np.... 10 dni... Pada hasło: tylko kiełbasa! Mogę? Nieważne jaką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 No raczej nie !Jak peklujesz mięso na mokro, to znaczy że chcesz zrobić wędzonki.Tutaj mamy jak pisałem sytuację awaryjną.Więc awaryjnie dobieram mięso do kiełbasy. Dobrany kawałek będzie tylko częścią całości kiełbasy, więc że tak powiem "zgubi się" w całym wyrobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Ok. Chodziło mi bardziej o taką sytuację: mam mięso na kieblase, poklasyfikowane, okazuje się, że mogę wędzić najwcześniej za tydzień. Co lepsze: zamrozić czy na mokro? Ciekawi mnie konkretnie za i przeciw sposobu grania na zwłokę. To teoria... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 No raczej nie !Jak peklujesz mięso na mokro, to znaczy że chcesz zrobić wędzonki.Tutaj mamy jak pisałem sytuację awaryjną.Więc awaryjnie dobieram mięso do kiełbasy. Dobrany kawałek będzie tylko częścią całości kiełbasy, więc że tak powiem "zgubi się" w całym wyrobie.Miro a slyszales juz o kielbasie baltyckiej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Czyli zakładasz sytuację, że nagle coś wypada i trzeba przełożyć czas wędzenia.No może się tak zdarzyć. Wtedy, czy to mięso na wędzonkę, czy na kiełbasę zamrażam i kiedy przyjdzie stosowny czas odmrażam i wędzę.Miro a slyszales juz o kielbasie baltyckiej? Nie słyszałem.Jeśli możesz, daj namiary na przepis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Nie słyszałem. Jeśli możesz, daj namiary na przepis. Prosze bardzo, receptura z 16-ki i moze przy okazji wstawie tez przepis na kielbase gnieznienska do ktorej jest takze dopuszczone uzycie scinkow z bekonow. http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_3764613635396561.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/1366_6537626132653637.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Wygląda na to ,że tylko zdrowy rozsadek moze zastapić wątpliwości , nic sie nie stanie gdzy użyjesz szynki peklowanej na mokro , problemem nie jest tu sposb peklowania tylko czas dzialania peklosoli , w miesie mocno rozdrobnionym peklosól szybciej działa , w kawałuku mięsa peklowanym na mokro by uzyskac efekt trzeba miec czas by peklosól przeniknęla do wewnatrz mięsa , ponadto uzywajac iesa peklowanego na mokro zredukowałbym ilośc wody ( a to juz zależy do doświadczenia ) .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 taka sytuacja:mięso zapeklowane 2 dni temu. Z różnych przyczyn wędzenie przesuwa się na bliżej nieokreślony termin.czy:zamrozić i uwędzić późniejuszczęśliwić psy (chociaż nie bardzo lubią słone ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 zamrozić i uwędzić później Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 zamrozić po zakończeniu peklowania (nastawione na 6 dni)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Dobrze kombinujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 szkoda mi mięska miały być fajne wyroby na święta............ reasumując, po zakończeniu peklowania osuszyć mięso i do zamrażarki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Tak bym zrobił Zbyszku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek z lasu Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybiarzbobromir Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 kurczę miro, podoba mnie się a zauważyłeś jakieś negatywne skutki po wędzeniu mrożonego mięsa (mam na myśli szynki, schaby, a nie kiełbasy)?można by podzielić na:a)mięso zamrożone niepeklowane i zapeklowane po rozmrożeniub)mięso zapeklowane a potem zamrożone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.