Jump to content

zmiana stężenia solanki podczas peklowania

lukaszezg

Recommended Posts

Proszę o pomoc Szanownych Forumowiczów.

26.03.15 r zapeklowałem 30,4 kg mięsa na wędzonki. Korzystam zawsze z super kalkulatora. Chciałem sprawdzić smak wędzonek peklowanych dłużej niż dwa dni, więc zaplanowałem wędzenie na sobotę 4.04.15. ( peklowanie 8-10 dni 12,2l wody, 1,150 kg psoli i 150 g cukru). I mam problem – z przyczyn technicznych chciałbym wędzić jutro tj. 1.04.15.  teraz jest pytanie- Miedzy peklowaniem  6 a 10 dniowym  dla wersji mniej słonej jest różnica w psoli 250g.   czy mam dzisiaj dosypać tę różnice do solanki aby słoność przy jutrzejszym wędzeniu wyszła ok.  

Z góry dziękuje za pomoc. 

czy mam dzisiaj dosypać tę różnice do solanki aby słoność przy jutrzejszym wędzeniu wyszła ok. Z góry dziękuje za pomoc.
  Dosypać możesz. Jeden dzień to, trochę mało na wyrównanie słonośći.

Tak, jak pisze Bagno - mało czasu. Spróbowałbym jeszcze innej metody. Mianowicie dodatkowego, delikatnego nastrzyku mięsa. 

W ostateczności, przy słabym zasoleniu mięsa, możesz podnieść jego słoność przez parzenie (po wędzeniu) w 2-3% solance (nie więcej, gdyz to jest optymalne stężenie soli w mięsie). 

Edited by Maxell