lukaszezg Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 Proszę o pomoc Szanownych Forumowiczów.26.03.15 r zapeklowałem 30,4 kg mięsa na wędzonki. Korzystam zawsze z super kalkulatora. Chciałem sprawdzić smak wędzonek peklowanych dłużej niż dwa dni, więc zaplanowałem wędzenie na sobotę 4.04.15. ( peklowanie 8-10 dni 12,2l wody, 1,150 kg psoli i 150 g cukru). I mam problem – z przyczyn technicznych chciałbym wędzić jutro tj. 1.04.15. teraz jest pytanie- Miedzy peklowaniem 6 a 10 dniowym dla wersji mniej słonej jest różnica w psoli 250g. czy mam dzisiaj dosypać tę różnice do solanki aby słoność przy jutrzejszym wędzeniu wyszła ok. Z góry dziękuje za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 czy mam dzisiaj dosypać tę różnice do solanki aby słoność przy jutrzejszym wędzeniu wyszła ok. Z góry dziękuje za pomoc. Dosypać możesz. Jeden dzień to, trochę mało na wyrównanie słonośći. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 Jak dla mnie to i tak tej peklosoli za dużo -ja bym nic nie dosypywałam . Chyba ,że jesteś słonolubny . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszezg Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 Dzięki koledzy.wczoraj dorzuciłem psól i dzisiaj wędzę.Nie jestem słonolubny - Zobaczę co wyjdzie (nauka nie idzie w las) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 (edited) Tak, jak pisze Bagno - mało czasu. Spróbowałbym jeszcze innej metody. Mianowicie dodatkowego, delikatnego nastrzyku mięsa. W ostateczności, przy słabym zasoleniu mięsa, możesz podnieść jego słoność przez parzenie (po wędzeniu) w 2-3% solance (nie więcej, gdyz to jest optymalne stężenie soli w mięsie). Edited April 1, 2015 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts