Jump to content

zmiana stężenia solanki podczas peklowania


lukaszezg

Recommended Posts

Proszę o pomoc Szanownych Forumowiczów.

26.03.15 r zapeklowałem 30,4 kg mięsa na wędzonki. Korzystam zawsze z super kalkulatora. Chciałem sprawdzić smak wędzonek peklowanych dłużej niż dwa dni, więc zaplanowałem wędzenie na sobotę 4.04.15. ( peklowanie 8-10 dni 12,2l wody, 1,150 kg psoli i 150 g cukru). I mam problem – z przyczyn technicznych chciałbym wędzić jutro tj. 1.04.15.  teraz jest pytanie- Miedzy peklowaniem  6 a 10 dniowym  dla wersji mniej słonej jest różnica w psoli 250g.   czy mam dzisiaj dosypać tę różnice do solanki aby słoność przy jutrzejszym wędzeniu wyszła ok.  

Z góry dziękuje za pomoc. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

czy mam dzisiaj dosypać tę różnice do solanki aby słoność przy jutrzejszym wędzeniu wyszła ok. Z góry dziękuje za pomoc.
  Dosypać możesz. Jeden dzień to, trochę mało na wyrównanie słonośći.
Link to comment
Share on other sites

Tak, jak pisze Bagno - mało czasu. Spróbowałbym jeszcze innej metody. Mianowicie dodatkowego, delikatnego nastrzyku mięsa. 


W ostateczności, przy słabym zasoleniu mięsa, możesz podnieść jego słoność przez parzenie (po wędzeniu) w 2-3% solance (nie więcej, gdyz to jest optymalne stężenie soli w mięsie). 

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...