BazylWidzew Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 1. Biore serwatke z 10 l mleko po robieniu sera, tu akurat robiłem niebieski ser pleśniowy.2. Wstawiam na piec i gotuję, na początku trzeba uważac na pianę jak nie mamy wielkiego gara to pianę trzeba zebrac. Co jakiś czas skrobiemy z dna garka co się tam przyklei. 3. Po 2 h gotownia. 4. 3 h gotowania wtedy już stoimy przu garze i cały czas mieszmy Dodane w tym czasie 140 g śmietany. Wcześniej jak robiłem nie dawałem śmietany, ze śmietana jest o wiele lepszy. Wniosek zdecydowanie dawac śmietanę. 5. 4 h gotowania i wstawiamy garnek do zlewu z wodą do ostudzenia. W czasie stygnięcia cały czas mieszamy. WAŻNE czasem tego nie pominąc bo będą grudki w serze. 6. I gotowe z 10 l mleka po robieniu sera pleśniowego wyszło 490 g Norweskiego Sera Flotemysost Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Hmm...jak to smakuje? z czym to się je?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 Hmm...jak to smakuje? z czym to się je Smakuje dziwnie jest słodki, nie przypomina w smaku żadnego sera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Dajesz bazyl na 1 kwietnia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 To praktycznie to samo co brunost patrz podobny temat a smakuje trochę jak kajmak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Trochę to pracochłonny wyrób ,czy wart jest wypróbowania ?[godzinę stać i mieszać a potem jeszcze mieszać do wystudzenia to nie lada wyzwanie...] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 To praktycznie to samo co brunost Brunost jest z koziego mleka flotemysost z krowiego Trochę to pracochłonny wyrób ,czy wart jest wypróbowania ?[godzinę stać i mieszać a potem jeszcze mieszać do wystudzenia to nie lada wyzwanie...] Jak uważasz ja robiłem kilka razy nie narzekam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Dajesz bazyl na 1 kwietnia Gonzo to całkiem prawdziwy przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Dajesz bazyl na 1 kwietnia Gonzo to całkiem prawdziwy przepis Wiem że prawdziwy.Ale Bazyl i 4-5 h mieszania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Lubi mieszać czymś musi ręke zająć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 (edited) Ale Bazyl i 4-5 h mieszania Było ciężko Nie napisałem że gar z podwójnym dnem. Edited April 1, 2015 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Ten też koniecznie wypróbuję. Polski odpowiednik to tak zwana Kozia Chałwa. Ciekawe jak taki ser smakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 1, 2015 Author Report Share Posted April 1, 2015 (edited) Ciekawe jak taki ser smakuje Akmis zrób zobaczysz Ja to robię jako odmianę od ricotty. Edited April 1, 2015 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Koniecznie. Takiego sera jeszcze w życiu nie jadłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Brunost jest z koziego mleka flotemysost z krowiego Wg naszego forum brunost jet z mleka krowiegohttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9153-brunost/?hl=brunost Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Brunost to jest takie ogolne okreslenie dla tego typu serow, flotemysost jest jednym z nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 (edited) Wg naszego forum brunost jet z mleka krowiego Znaczy nasze forum jest w błędzie. http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Brunost http://www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Flotemysost I tak jak napisała Electra Edited April 2, 2015 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pioro Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 za wikipediąhttp://de.wikipedia.org/wiki/Braunk%C3%A4se Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 za wikipedią No nie wiem o co Ci chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Dodane w tym czasie 140 g śmietany. Wcześniej jak robiłem nie dawałem śmietany, ze śmietana jest o wiele lepszy. Wniosek zdecydowanie dawac śmietanę. Śmietanę (kwaśną) czy słodką śmietankę dodajesz?Serwatka "podpuszczkowa" to raczej słodka jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 2, 2015 Author Report Share Posted April 2, 2015 (edited) Śmietanę (kwaśną) czy słodką śmietankę dodajesz? Aniu śmietana półtora tygodnia stała w lodówce po zebraniu z mleka to chyba kwaśna Edited April 2, 2015 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.