Jump to content

Nowa wędzarnia

Recommended Posts

Witam.

Powoli zaczynam zbierać materiały na budowę nowej wędzarni,pogoda chwilowo nie pozwala na budowę paleniska ,wiec chcę zacząć od budowy komory.

Zainspirowałem się projektem od gariwaldi i chcę zbudować coś takiego

post-46958-0-09947400-1428044439_thumb.jpg

Mam kilka pytań z jakich kantówek robiliście ramę wędzarni? 5x5 albo większe?

Jakie palenisko jest lepsze,bez stropu?,czy ze stropem i deflektorem?

Dach musi być otwierany czy wystarczą te otwory po bokach?

Pozdrawiam serdecznie.

• Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Z mojej wiedzy zaczerpniętej z tego forum to na zewnątrz może być zawsze w od środka dobrze jest też wyłożyć i sosna też wystarczy chyba że masz dostęp do liściastego to by było idealnie, Jak dasz od środka to pomiędzy wypełnienie z wełny żeby docieplić komorę. Zerknij soobie na projekt  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/?p=305378

Tam masz ładnie wszystko obrazowo pokazane.

Pozdrawiam 

Wystarczy z zewnątrz ale......

- ale będzie to cienka ścianka łatwa do ogrzanie i równie łatwa do wyziębienia przy minusowych lub wietrznych pogodach.

- ja wyżej napisane by oziębienia nie miały miejsca (lub były zminimalizowane) ocieplenie i wewnątrz druga warstwa desek [nie pisze jakie bo tu są zdania różne i dyskusja nie ma sensu - preferowane liściaste od wewnątrz ale i zdarzają się iglaste i też się wędzi)

Wracając do boazerii to może by tak dać deski podłogowe (są grubsze i nie ma takiego wyziębiania) i wtedy starcza 1 warstwa.

-Dach otwierany - służy do przewietrzania przy osuszaniu wędlin, zamiast tego możesz wykonać klapkę coś jak komin prostokątny poziomy (na forum jest na 100% sposób wykonania - ale wyleciało mi z głowy czyj to projekt)

-Palenisko czy takie czy takie to bez znaczenia, lecz w Twoim przypadku proponował bym ze stropem i deflektorem, łatwiej uniknąć błędu jak płomień skoczy niespodziewanie za wysoko, blacha deflektora wyłapie płomień, przy okazji nie ma problemu kapiących płynów z wędlin na żar ;  (deflektor -> 4 szpilki i kawał blachy i to postawione nad otworem dymnym = możliwość regulacji wysokości deflektora i miejsca jego posadowienia jak również łatwość w wyciąganiu do czyszczenia blach deflektora jak nakapie na nią sporo tłuszczu )

post-46181-0-75142500-1428067353_thumb.jpg

Mam podobną wędzarnie, nie ma stropu, jest wybita blachą do wysokości ok 60 cm od początku komory drewnianej, daszek uchylny do tyłu i otwory wentylacyjne po bokach. Narazie dwa razy przepalna bez wsadu.

Obrazek znowu na boku :(

Edited by zbig3133

Ma ktoś palenisko bezpośrednie ale takie naprawde bezpośrednie czyli bez stropu i deflektora? Bo chciałbym takie wlaśnie zrobić u siebie ale na forum nigdzie nie znalazłem takiego projektu

Witam.

A po co Ci projekt, na coś czego nie ma?? :)

Nie robisz stropu i tyle , musisz pamietać ,żeby wyłożyć blachą deski na jakieś 50 cm od paleniska ...

Po trzech przeróbkach wędzarni teraz mam bez stropu tylko jest deflektor na szpilkach ,a co do obsługi takiego paleniska to trzeba się nauczyć palić ja  jestem bardzo zadowolony z takiego paleniska   i  drewna potrzeba dużo mniej do wędzenia 

mój wujek na Podlasiu ma taką wędzarnie z takim naprawdę bezpośrednim paleniskiem bez stropu bez deflektora wędzi rewelacyjnie
Oj znane mi są takie klimaty gdyż często przebywałem w tych stronach. W tym przypadku sprawdza się jak nic, że nie wędzarnia wędzi lecz wędzorz, ludzie w tamtych stronach i nie tylko w większości są mistrzami w tym fachu  :)

Masz rację Baco, i nie potrzebują do prawidłowego wędzenia żadnych rur, kanałów czy rur kanalizacyjnych, jak też tym podobnych wynalazków utrudniających ten wspaniały i prosty sposób konserwacji i uszlachetniania żywności...

Dziś wykopałem pod wylewkę 95x95cm, jutro jeszcze muszę dać zbrojenie,i jak w nocy nie będzie już mrozu to wyleje zaprawę.

Cały czas zastanawiam się nad tym stropem nad paleniskiem i nie wiem co będzie lepsze .
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/07/bb565e0ff4db1e4441449afb62c277bb.jpg

Jakiego dodatku użyć do wylewki do minusowych temperatur,używał ktoś tego?możecie polecić coś.

Edited by mariusz1415

Obojętnie jakiego kupuje się to w sklepie budowlanym , działa to to do - 5 c , dodajesz do gotowej zaprawy i mieszasz i gotowe .

Powiedz pani ekspedientce że będziesz lał beton na mrozie i da Ci co trzeba (oprócz buziaka i filcoków ) .

Przy tych przymrozkach to bym nie dodawał zadnego dodatku ( wystarczy przykryć , a wylewke zrobic rano ) , grubośc fundamentu skromniutka ,proponuje albo wybrać gruz , i dać zbrojenie fi 8 w oczku 10 x 10 cm lub podnieść szalunki, tak by płyta miała przynajmnie 150 mm grubości , ten gruz opłaca sie dodac robiąc plyty grubsze , nie mozesz dac zbrojenie w srodku płyt bo inaczej bedzie dzialalo tylko jako p.skurczowe , lepiej dać je 2-3 cm od spodu , zamiast zaprawy dac beton zwirowy  ,wykonany na miejscu od spodu dałbym folie by ziemia nie odciagała wody z betonu , Uważam ze jak zrobisz fundamenht tak jak na zdjęciu jest przygotowany to za rok po nastepnej zimie bedzie juz popękany , a za dwa lata bedzie pokruszony , płyte powinienes posadowic na zagęszczonym piasku grubym , Pozdrawiam.

Edited by Pacan Wojciech

Dobrze dzieki za rady,jutro to poprawie i pogłębie teraz dziura ma 25cm to ile to pogłębić na dno dam zbrojenie i pozniej drugie na środku,nie dawać żadnych dodatków do betonu?dzis rano były -4stopnie ,nic sie nie stanie w takiej temperaturze ujemnej?piasku nie mam z kąd wykombinować,u mnie jest nawet sucha ziemia nie ma problemu z wilgocią w starym wędarniku(pomnik)