Jump to content

Kiełbasa lub szynka w smalcu

lesniak

Recommended Posts

Kiełbasa lub szynka w smalcu

Składniki:

Szynka lub kiełbasa wędzona w naturalnym dymie ( świeżo wędzona)

Słonina

Sól, pieprz,

Majeranek( niekoniecznie)

Cebula

Wykonanie:

Słoninę pokroić i stopić, cebulkę pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Do naczynia glinianego nagrzanego w piekarniku włożyć  szynkę lub kiełbasę zalewamy gotującym smalcem i przykrywamy pokrywką glinianą.

W podobny sposób robiono klopsy, które wcześniej smażono. 

post-41085-0-32260000-1428091787_thumb.jpg

Taki ekwipunek otrzymałem jak jechałem na saksy do Szwecji w celu podreperowania budżetu w zeszłym roku, Teściowa mi takie frykasy zrobiła było całkiem smaczne z tym że wędliny nie były samorobne

No to jak zrobisz na wędlinach naturalnie wędzonych to poczujesz prawdziwy smak  :)

Nie powiem że było złe chociaż na kupnych ale trwałość jest !!! A z samorobnymi pewnie było by jeszcze lepiej ale jeżeli chodzi o trwałość to potwierdzam jest super, trzymałem chyba z dwa tygodnie w lodówce zanim zużyłem i było OK. Szkoda tylko że nie własne wyroby ale do tego jeszcze dojdziemy, obym tylko na saksy nie musiał jechać bo to gehenna 

• 1 month later...

Nie wiem ile najdłużej ale w ten sposób "słoikowane" szczelnie wyroby przetrwały bez problemu i lodówki 4 tygodnie jeżdżąc w bagażniku kampera ;)

Nie zauważyłem jakichkolwiek oznak psucia czy zmian w smaku ... ;)

Dla takich w otwartym glinianym naczyniu pewnie jest gorzej ze względu na dostęp powietrza ale tego nikt przecież na słońcu nie trzymał w chałupach na wsiach do tego służyły ziemianki ;)