Jump to content

Recommended Posts

Witam, w tym sezonie planuje wymianę wedzarni aktualnie mam grilo-wedzarnie z granitu i po 4 latach planuje zmienić na klinkierowa z racji tego że z kostki granitowej 10 cm po każdym ogrzaniu ulegała peknieciom i teraz to juz nie mam zamiaru remontować tej tylko postawić nową :-) i mam parę pytań do braci fachowców czy może ktoś doradzic lub podesłać jakiś projekt :-) chodzi mi żeby nie była za duza w miarę szybko się zagrzewala i przede wszystkim żeby nie ulegała uszkodzeniom po paleniu w palenisku czyli jakich zapraw użyć jak zrobić palenisko czy wyklejac szamotem i jakiego kanału użyć ,czy kanał obsypac np piaskiem czy zalać betonem wiadomo ze wedzarnia z klinkieru to nie beczka i nie będzie gorąco za 15 minutek ale na mojej juz jest ciężko wyciągnąć 60 st. Jeśli ktoś jest chętny pomoc mi w budowaniu solidnej wedzarni będę wdzięczny a tym czasem przegladam forum i podziwiam budowle :-)

podesłać jakiś projekt :-)

Jeżeli ma być koniecznie kanałowa to  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5472-w%C4%99dzarnia-bogdana/?do=findComment&comment=155471

A jeżeli nie, to "kibelek" wzorów jest bardzo dużo. 

Wstaw ten temat do Wedzarnie, budowa i obsluga

A w jakim temacie według Ciebie jest teraz???