Amnesiac Posted April 9, 2015 Report Share Posted April 9, 2015 Witam szanownych Forumowiczów. To mój pierwszy post i pierwsze doświadczenia w wędzeniu, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym pochwalić się swoją wędzarką z beczki wykonaną w oparciu o liczne porady z tego Forum. Szczegółowy opis zamieściłem (dzięki uprzejmości mojej małżonki;)) na blogu, więc żebyu się nie powtarzać - zamieszczam link: http://www.szafirek.art.pl/?p=1761 Poniżej jedno ze zdjęć. Zaznaczę tylko, że całość wyniosła mnie ok. 50 PLN. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 10, 2015 Report Share Posted April 10, 2015 Ciekawe bardzo kto i gdzie takich porad Ci na forum udzielił ??? Może go wskażesz to będzie łatwiej. Jak widzisz już nawet nikt nie ma ochoty odpowiadać na tego typu przedstawiane wynalazki. Beczka na jak najbardziej tak, ładna i do wędzenia przydatna, lecz rura i palenisko niestety już nie. Tyle jest o tym na forum że ja również nic więcej pisał nie będę, bo sam powinieneś wiedzieć co jak i dla czego, jeżeli tak jak piszesz, czytasz forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amnesiac Posted April 13, 2015 Author Report Share Posted April 13, 2015 Oczytawszy się trochę w temacie przyznaję, że faktycznie, może mój wynalazek nie spełnia wszelkich rygorów opisanych w fachowej literaturze. Dla mnie jednak najważniejszy jest efekt końcowy - jest smacznie i o to chodziło. Pewnie w bliżej nieokreślonej przyszłości będę robił nową konstrukcję i wtedy dam większe palenisko i rurę 200. Jednym z założeń było to, że urządzenie miało być "chowalne" w garażu i maksymalnie mobilne. Tak czy siak dzięki za konstruktywne uwagi, z pewnością bardzo motywujące do dalszych działań i dzielenia się doświadczeniami na Forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Palenisko zrób bezpośrednio pod beczką, tak jak to zrobił dokonując przeróbki Piotrek82. Popatrz sobie na jego sprzęt, i zobacz co i jak zmienić aby nie zmieniać jednego wielkiego błędu drugi nieco mniejszy. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra/page-3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewidencja Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 (edited) Sam projekt jest OK, tylko wykonanie "na chybcika" i tanim, jak wspomniałeś, kosztem. Pod beczką nie pal, bo spalisz wsad, na forum jest wiele wspaniałych wędzarni kanałowych, spróbuj zgłębić ten temat. Edited April 13, 2015 by ewidencja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Pod beczką nie pal, bo spalisz wsad, na forum jest wiele wspaniałych wędzarni kanałowych, spróbuj zgłębić ten temat.I słusznie bo my tutaj raczej ciągle piszemy o wędzeniu a nie o grilowaniu - jeśli będziesz przy palenisku bezpośrednim palił jak w piecu hutniczym to spalisz wsad, beczkę i altankę w której chciałeś wędzić - jak będziesz wędził zgodnie ze sztuką wędzenia to będziesz miał wspaniałe wędzonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amnesiac Posted April 23, 2015 Author Report Share Posted April 23, 2015 Poczytałem trochę o wędzarni skonstruowanej przez Piotrek82 i spodobała mi się. Będę chciał zrobić podobną. Zamówiłem już blachy, w przyszłym tygodniu wezmę się za spawanie. Wydaje mi się, że faktycznie przeniesienie pieca pod beczkę będzie lepszym rozwiązaniem - mniej drewna, lepszy przepływ dymu no i mam nadzeję, że zdrowsze będzie. A propos zdrowsze - czy ktoś z szanownych Kolegów mógłby mi pokrótce wyjaśnić na czym polega zjawisko pirolizy, dlaczego trzeba go unikać, ew. gdzie znaleźć info na ten temat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.Przemek Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 zjawisko pirolizy, dlaczego trzeba go unikać, ew. gdzie znaleźć info na ten temat? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1383-piroliza-drewna-i-jej-wplyw-na-jakosc-wedzonek/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amnesiac Posted April 25, 2015 Author Report Share Posted April 25, 2015 Dzięki:) Fachowe kompendium. Moja wędzarnia w budowie. Wczoraj przyszła blacha, dziś zacząłem spawać. Jak znajdę chwilkę to wrzucę jakieś fotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amnesiac Posted July 2, 2015 Author Report Share Posted July 2, 2015 No i stało się Maszyna doczekała się ukończenia i pierwszego wędzenia. Projekt skopiowałem w większości od kol. Piotrek82. Wrażenia super, warto było się trochę spocić przy spawaniu. Opis i parę fotek na blogu mojej Połowicy http://www.szafirek.art.pl/?p=1792. Dzięki wielkie za okazaną pomoc i zaangażowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts