Jump to content

Tania wędzarnia


Recommended Posts

Witam szanownych Forumowiczów. To mój pierwszy post i pierwsze doświadczenia w wędzeniu, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym pochwalić się swoją wędzarką z beczki wykonaną w oparciu o liczne porady z tego Forum. Szczegółowy opis zamieściłem (dzięki uprzejmości mojej małżonki;)) na blogu, więc żebyu się nie powtarzać - zamieszczam link: http://www.szafirek.art.pl/?p=1761 Poniżej jedno ze zdjęć. Zaznaczę tylko, że całość wyniosła mnie ok. 50 PLN. Pozdrawiam.

post-72715-0-23434700-1428603903_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ciekawe bardzo kto i gdzie takich porad Ci na forum udzielił ??? Może go wskażesz to będzie łatwiej. Jak widzisz już nawet nikt nie ma ochoty odpowiadać na tego typu przedstawiane wynalazki. Beczka na jak najbardziej tak, ładna i do wędzenia przydatna, lecz rura i palenisko niestety już nie. Tyle jest o tym na forum że ja również nic więcej pisał nie będę, bo sam powinieneś wiedzieć co jak i dla czego, jeżeli tak jak piszesz, czytasz forum.

Link to comment
Share on other sites

Oczytawszy się trochę w temacie przyznaję, że faktycznie, może mój wynalazek nie spełnia wszelkich rygorów opisanych w fachowej literaturze. Dla mnie jednak najważniejszy jest efekt końcowy - jest smacznie i o to chodziło. Pewnie w bliżej nieokreślonej przyszłości będę robił nową konstrukcję i wtedy dam większe palenisko i rurę 200. Jednym z założeń było to, że urządzenie miało być "chowalne" w garażu i maksymalnie mobilne. Tak czy siak dzięki za konstruktywne uwagi, z pewnością bardzo motywujące do dalszych działań i dzielenia się doświadczeniami na Forum.

Link to comment
Share on other sites

Sam projekt jest OK, tylko wykonanie "na chybcika" i tanim, jak wspomniałeś, kosztem. 

Pod beczką nie pal, bo spalisz wsad, na forum jest wiele wspaniałych wędzarni kanałowych, spróbuj zgłębić  ten temat.

Edited by ewidencja
Link to comment
Share on other sites

Pod beczką nie pal, bo spalisz wsad, na forum jest wiele wspaniałych wędzarni kanałowych, spróbuj zgłębić  ten temat.

I słusznie bo my tutaj raczej ciągle piszemy o wędzeniu a nie o grilowaniu - jeśli będziesz przy palenisku bezpośrednim palił jak w piecu hutniczym to spalisz wsad, beczkę i altankę w której chciałeś wędzić - jak będziesz wędził zgodnie ze sztuką wędzenia to będziesz miał wspaniałe wędzonki.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Poczytałem trochę o wędzarni skonstruowanej przez Piotrek82 i spodobała mi się. Będę chciał zrobić podobną. Zamówiłem już blachy, w przyszłym tygodniu wezmę się za spawanie. Wydaje mi się, że faktycznie przeniesienie pieca pod beczkę będzie lepszym rozwiązaniem - mniej drewna, lepszy przepływ dymu no i mam nadzeję, że zdrowsze będzie. A propos zdrowsze - czy ktoś z szanownych Kolegów mógłby mi pokrótce wyjaśnić na czym polega zjawisko pirolizy, dlaczego trzeba go unikać, ew. gdzie znaleźć info na ten temat?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

No i stało się :) Maszyna doczekała się ukończenia i pierwszego wędzenia. Projekt skopiowałem w większości od kol. Piotrek82. Wrażenia super, warto było się trochę spocić przy spawaniu. Opis i parę fotek na blogu mojej Połowicy http://www.szafirek.art.pl/?p=1792. Dzięki wielkie za okazaną pomoc i zaangażowanie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...