Jump to content

Wędzona słonina- czas i warunki przechowywania.


miro

Recommended Posts

:P rozumiem że 15kg wędzonej mrozisz.

 

I dostał odpowiedź jak ja to robię .Ty możesz robić inaczej A co do ilości to dobrze rozumiesz.U mnie o dobrą grubą słoninę ciężko więc jak mam możliwość taką kupić to już idę na całość i jednorazowo do wędzenia idzie ok 10-15 kg

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Dzieki Autorowi tematu oraz kol. Rom_an za odkopanie..  :thumbsup:

 

Mam solona, lekko podwedzana slonine ze skora na "3 - 4 Palce".. (mam ciekie paluchy).. :D

Na spotkanie w Zakopanem, chce w paczce przeslac do kogos bioracego udzial w zlocie, jakies 2 - 3 kg. tej sloninki..

Ale.. Czytajac sposoby "uzbrajania" takowej, chce w niej porobic kieszonki a w nie powkladac plasterki czosnku.. 

Calosc ma byc jeszcze obsypana papryka w proszku i tymiankiem wraz z sola morska i zapakowana prozniowo w woreczki..

Teraz dalej..  

Czy moge taki wyrob potraktowac metoda sous vide i zostawic  "toto" w lodowce na 2 - 3 tygodnie i przeslac do PL., czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..?

 

Prosze o pomoc..  :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nawet jak jest zamrożona, to bez problemu się kroi.

 

:thumbsup:

 

 

 

czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..?

 

Ja bym nie parzył.Ostatnio robię słoninę soloną, wędzoną  i solona wędzona paprykowaną bez parzenia.Jak się cienko kroi to jest miękka.Ja bym obsypał zapakował, próżniowo i do lodówki.Czosnek w tym wypadku bym sobie darował, albo zapakowana próżniowo zamroził, ale później może być kłopot z przesyłką.A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz.

Edited by arkadiusz
Link to comment
Share on other sites

 

 

.A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz.

Dzieki Arku.. I tak zrobie.. Czosnek jednak chyba zostawie no i ten temianek.. Bardzo lubie ich zapach..  

Zostawie w soli jak pisales, a przed wysylka obtocze w w/w przyprawach, zapakuje w woreczki i "sru" do PL..  :)

Dobrze kumam.? 

Link to comment
Share on other sites

Arku.. Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska.. Bede ja trzymal tak do tygodnia (dwoch) a potem w przyprawy i do PL .

Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska

 

Z tym wędzeniem trzeba się było wstrzymać do ostatniej chwili i trzymać ja w soli.Ponowne solenie po wędzeniu moim zdaniem jest zbędne.

 

 

 

Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..?
 

 

Tego to nie wiem bo to co zrobiłeś to jest jakiś nowy proces.Wyjmij z tej soli, zapakuj próżniowo i do chłodni.Przed wysyłką rozpakuj dopraw czym tam chcesz zapakuj ponownie próżniowo i wyślij.Tak bym zrobił.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...