miro Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 Pytanie do osób, które miały styczność z wędzoną słoniną. Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 (edited) Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ? Ja mrożę.A jak długo.Oj długooooo dopóki wszystkich kawałków nie zjem. .Dodatkowo możesz zapakować próżniowo i zamrozić. Wtedy przechowuję jeszcze dłużej. Edited April 12, 2015 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 12, 2015 Author Report Share Posted April 12, 2015 A jak leży w lodówce ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 (edited) Tego nie praktykowałem, ale jak zapakujesz próżniowo to pewnie trochę poleży. Edited April 12, 2015 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 12, 2015 Author Report Share Posted April 12, 2015 To już wolę zamrozić. Dzięki Arku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 Po co wędzoną mrozić? Mam kawałek słoniny zapakowany próżniowo który leży w lodówce prawie 3 miesiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 moje doświadczenie z wędzoną słoniną : 9 miesięcy wisiała na drążku pod sufitem w drewnianym domu na wsi i nic a nic jej nie było poza tym że wkońcu została zjedzona .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 (edited) Po co wędzoną mrozić? Bo na 10-15 kg słoniny nie mam miejsca w lodówce, ani w chłodni.Proste? Edited April 12, 2015 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 Miro tylko zapytał jak przechowywać a nie jakie ilości... :P rozumiem że 15kg wędzonej mrozisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 (edited) :P rozumiem że 15kg wędzonej mrozisz. I dostał odpowiedź jak ja to robię .Ty możesz robić inaczej A co do ilości to dobrze rozumiesz.U mnie o dobrą grubą słoninę ciężko więc jak mam możliwość taką kupić to już idę na całość i jednorazowo do wędzenia idzie ok 10-15 kg Edited April 12, 2015 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rom_an Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 W lodówce trzymam, bo nie mam jej dużo. Kiedyś mroziłem i było ok. W sumie sól i dym ja zakonserwował to i na drewnianej belce nie popsuła się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 (edited) Jak długo można ją przechowywać i w jakich warunkach ? Kiedyś mroziłem i było ok. Post jest stary i już odpowiedź padła. Edited February 18, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 Trzymam w lodówce do czasu jej skonsumowania, czasami trwa to i 3 miesiące, z wędzoną słoniną nie dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 18, 2016 Author Report Share Posted February 18, 2016 Zamroziłem jak radziliście i do tej pory jest dobra.Nawet jak jest zamrożona, to bez problemu się kroi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 Dzieki Autorowi tematu oraz kol. Rom_an za odkopanie.. Mam solona, lekko podwedzana slonine ze skora na "3 - 4 Palce".. (mam ciekie paluchy).. Na spotkanie w Zakopanem, chce w paczce przeslac do kogos bioracego udzial w zlocie, jakies 2 - 3 kg. tej sloninki..Ale.. Czytajac sposoby "uzbrajania" takowej, chce w niej porobic kieszonki a w nie powkladac plasterki czosnku.. Calosc ma byc jeszcze obsypana papryka w proszku i tymiankiem wraz z sola morska i zapakowana prozniowo w woreczki..Teraz dalej.. Czy moge taki wyrob potraktowac metoda sous vide i zostawic "toto" w lodowce na 2 - 3 tygodnie i przeslac do PL., czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..? Prosze o pomoc.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 (edited) Nawet jak jest zamrożona, to bez problemu się kroi. czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..? Ja bym nie parzył.Ostatnio robię słoninę soloną, wędzoną i solona wędzona paprykowaną bez parzenia.Jak się cienko kroi to jest miękka.Ja bym obsypał zapakował, próżniowo i do lodówki.Czosnek w tym wypadku bym sobie darował, albo zapakowana próżniowo zamroził, ale później może być kłopot z przesyłką.A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz. Edited February 18, 2016 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 18, 2016 Report Share Posted February 18, 2016 .A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz. Dzieki Arku.. I tak zrobie.. Czosnek jednak chyba zostawie no i ten temianek.. Bardzo lubie ich zapach.. Zostawie w soli jak pisales, a przed wysylka obtocze w w/w przyprawach, zapakuje w woreczki i "sru" do PL.. Dobrze kumam.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Czosnek jednak chyba zostawie Jeśli zrobisz tak jak radziłem, czyli dodasz przyprawy w ostatniej chwili to oczywiście czosnek obowiązkowo.Na dłuższe przechowanie nie polecam chyba, że wyrób zamrozisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 Arku.. Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska.. Bede ja trzymal tak do tygodnia (dwoch) a potem w przyprawy i do PL .Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 20, 2016 Report Share Posted February 20, 2016 Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska Z tym wędzeniem trzeba się było wstrzymać do ostatniej chwili i trzymać ja w soli.Ponowne solenie po wędzeniu moim zdaniem jest zbędne. Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..? Tego to nie wiem bo to co zrobiłeś to jest jakiś nowy proces.Wyjmij z tej soli, zapakuj próżniowo i do chłodni.Przed wysyłką rozpakuj dopraw czym tam chcesz zapakuj ponownie próżniowo i wyślij.Tak bym zrobił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maleclukas Posted March 28, 2020 Report Share Posted March 28, 2020 A ja slonine zasypalem w soli kuchennej i dalem do mojej wędzarnicze lodóweczki. po 2 miesiącach uwodziłem i dnem z nowu w sól i do lodówki i ma juz z 6 miesięcy i jest ok. czasem do bimberku kroje kawałek albo do smażenia jajecznicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts