Jump to content

Wędzona słonina- czas i warunki przechowywania.

miro

Recommended Posts

:P rozumiem że 15kg wędzonej mrozisz.

I dostał odpowiedź jak ja to robię .Ty możesz robić inaczej A co do ilości to dobrze rozumiesz.U mnie o dobrą grubą słoninę ciężko więc jak mam możliwość taką kupić to już idę na całość i jednorazowo do wędzenia idzie ok 10-15 kg

Edited by arkadiusz

• 10 months later...

Dzieki Autorowi tematu oraz kol. Rom_an za odkopanie..  :thumbsup:

Mam solona, lekko podwedzana slonine ze skora na "3 - 4 Palce".. (mam ciekie paluchy).. :D

Na spotkanie w Zakopanem, chce w paczce przeslac do kogos bioracego udzial w zlocie, jakies 2 - 3 kg. tej sloninki..

Ale.. Czytajac sposoby "uzbrajania" takowej, chce w niej porobic kieszonki a w nie powkladac plasterki czosnku.. 

Calosc ma byc jeszcze obsypana papryka w proszku i tymiankiem wraz z sola morska i zapakowana prozniowo w woreczki..

Teraz dalej..  

Czy moge taki wyrob potraktowac metoda sous vide i zostawic  "toto" w lodowce na 2 - 3 tygodnie i przeslac do PL., czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..?

Prosze o pomoc..  :)

Nawet jak jest zamrożona, to bez problemu się kroi.

:thumbsup:

czy tez zostawic w tej zasypce produkt na tem sam czas ale bez parzenia i przeslac go do PL..?

Ja bym nie parzył.Ostatnio robię słoninę soloną, wędzoną  i solona wędzona paprykowaną bez parzenia.Jak się cienko kroi to jest miękka.Ja bym obsypał zapakował, próżniowo i do lodówki.Czosnek w tym wypadku bym sobie darował, albo zapakowana próżniowo zamroził, ale później może być kłopot z przesyłką.A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz.

Edited by arkadiusz

.A nie możesz jej trzymać do ostatniej chwili jeszcze w soli ?.To by było najlepsze rozwiązanie.Na koniec doprawiasz, pakujesz próżniowo i wysyłasz.

Dzieki Arku.. I tak zrobie.. Czosnek jednak chyba zostawie no i ten temianek.. Bardzo lubie ich zapach..  

Zostawie w soli jak pisales, a przed wysylka obtocze w w/w przyprawach, zapakuje w woreczki i "sru" do PL..  :)

Dobrze kumam.? 

Arku.. Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska.. Bede ja trzymal tak do tygodnia (dwoch) a potem w przyprawy i do PL .

Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..?

Sloninke juz uwedzona i wczesnej solona, przesypalem jeszcze raz sola morska

Z tym wędzeniem trzeba się było wstrzymać do ostatniej chwili i trzymać ja w soli.Ponowne solenie po wędzeniu moim zdaniem jest zbędne.

Czy powtorne solenie nie wykreci twarzy "probantow" no i nie wiem czy podroz bez chlodzenia w lodowce (ok. 5 - 6 dni wysylka) jej nie popsuje..?

Tego to nie wiem bo to co zrobiłeś to jest jakiś nowy proces.Wyjmij z tej soli, zapakuj próżniowo i do chłodni.Przed wysyłką rozpakuj dopraw czym tam chcesz zapakuj ponownie próżniowo i wyślij.Tak bym zrobił.

• 4 years later...