Jump to content

Piec chlebowy i wędzarnia Toma z Mazur

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów :)

Zakładam ten nowy temat ponieważ od jakiegoś czasu myślę o budowie pieca chlebowego oraz wędzarki. Miejsce na działce wyznaczone, materiały zbieram, planuję, czytałem dużo forum jak prawidłowo wybudować wędzarkę, jakie materiały zastosować, przeglądałem różne projekty...jednym słowem przygotowuje się do momentu wbicia pierwszego szpadla lub jak kto woli wmurowania kamienia węgielnego :)

Postanowiłem, że podziele się moim projektem z prośbą o opinie na jego temat. Zależy mi na Waszych opiniach. Nie boje się krytyki, wręcz odwrotnie będzie ona dla mnie konstruktywna :)

Poniżej wklejam mój projekt, który przygotowałem w 3D :) Wymyśliłem go sam, choć na pewno inspirowałem się różnymi przeglądamymi projektami i rozwiązaniami, które podglądałem w różnych miejscach w necie.

Podstawowe założenia jakie poczyniłem odnośnie wykonania to:

- Fundament o wym. 4.10m x 1.5m

- Serce pieca chlebowego będzie na wysokości ok. 1.05m od ziemi

- Dolna krawędź komory wędzarniczej na wysokości ok. 0.85m od ziemi

- Wysokość bez komina ok. 1.75m, z kominem ok. 2.85m

- Palenisko oddalone od komory wędzarniczej o ok. 1.30m

- Do wykonania pieca wykorzystam cegłę pełną

- Serce pieca będzie oczywiście z cegły szamotowej (być może wykorzystam gotowe moduły szamotowe)

- W palenisku NIE będzie cegły szamotowej, a tylko cegła czerwona pełna

- Komora paleniska wędzarni o wymiarach ok. 50x30 cm

- Rura dymowa fi200 stalowa + szyber i deflektor w komorze

- Komora wędzarnicza wyłożone drewnem, ocieplona wełną

Zakładam, że całość zrobię sam :) Nie jestem zdunem, czy jakąś tam "złotą rączką". Wydaje mi się, że po prostu dam radę, a moja wiedza i zdolności nie zawiodą mnie podczas realizacji tego projektu :)

Tym samy otwieram moją przygodę na forum i liczę na Wasze pomocne opinie i wymianę poglądów.

post-66974-0-07370300-1429040978_thumb.jpg

- Komora paleniska wędzarni o wymiarach ok. 50x30 cm

50x30 to wymiary drzwiczek czy komory, jeśli całej komory to zdecydowanie za małe podaj raz jeszcze wymiary całego paleniska od wędzarni szer x wys x głęb. Kolega Gen ma racje zrób dodatkowe palenisko pod komorą wędzarni. ja bym zrobił jakiś schowek bo na środku wyszła Ci ściana szkoda miejsca 

50x30 cm to wielkość drzwiczek. Samo palenisko będzie większe oczywiście. Studiując forum przeczytałem właśnie, że palenisko ma być max duże żeby się za bardzo nie nagrzewało. Szczerze mówiąc jeszcze nie wiem jakie będzie miało wymiary, zobaczymy jak wyjdzie :) O schowku pomyślę jeszcze, może coś jeszcze wykombinuję :) A czy odległość paleniska od komory będzie OK? Zastanawiam się nad tym dodatkowym paleniskiem nad komorą. Rozumiem, że to do wędzenia na ciepło ma być przeznaczone?

Porozmawiaj najpierw z ArkoGdynia i dowiedz się wszystkiego na temat paleniska, rury, jej przydatności itd. itp. On ma tego typu obiekt i zdążył już go dobrze poznać, tak więc udzieli Ci pomocy ktoś kto temat już zna z autopsji, a nie ktoś komu się tylko wydaje :D, powodzenia :thumbsup: .

Ps.Posłuchaj również porady Gena, a na pewno nie będziesz narzekał.

Edited by sverige2

Witaj szperaczmaster ja też mam coś podobnego oprócz pieca chlebowego https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11151-grilo-wedzarnia-z-piecem-grzegorza/i własnie pod wedzarnią w tej chwili mam tam schowek na drewno ,ale tamtędy przebiega mi kanał dymowy do wedzarni więc w każdej chwili mogę się tam "wciąć" i zaadaptować to na palenisko bezpośrednie ,chociaż na tą chwilę nie mam takiej potrzeby bo opanowałem swoją wędzarnię i spisuje mi sie b.dobrze , ale jak to mówią od przybytku głowa nie boli życzę wytrwałości w budowie  :D             

Guest ArkoGdynia

Witam kolegę!

Widzę, że zamierzasz budować piękny przykład "pomnikowej" architektury..... to witaj w "klubie"  :)

Jak czytałeś dział o budowie to na pewno trafiłeś na mój wątek, w którym dość dokładnie starałem się przedstawić moją budowę!

Najlepszym z możliwych wyjść przed budową było wrzucenie projektu na forum pod ocenę kolegów i koleżanek... dzięki temu wy strzegłem się szeregu błędów, które bardzo utrudniały by mi cieszenie się z pięknych i zdrowych wyrobów! Za co oczywiście po raz kolejny wszystkim BiS-om, którzy mi pomogli serdecznie dziękuję....  więc cieszę się, że najpierw pytasz a później budujesz a nie na odwrót jak co po niektórzy... bo później czasami jest już za późno!!

Więc do meritum.....

Projekt fajny ale myślę że rozwojowy...więc:

1)Jeżeli chodzi o palenisko.... palenisko musi być na tyle szerokie abyś mógł spokojnie rozgarniać żar i szczapy drewna dla regulacji ilości ciepła w komorze.... wysokość paleniska musi się mieścić w 2/3 szerokości podstawy paleniska więc wymiar sam się już wyznaczy .... palenisko wykonane z samej cegły pełnej to bardzo dobry wybór. Niektórzy piszą żeby wyrapować palenisko ( wytynkować zaprawą złożoną praktycznie z samego cementu i małej ilości piasku z woda oczywiście). Jedno co mogę powiedzieć że takie rozwiązanie się sprawdza.... nic się nie obsypuje, ale.... nie tynkuj dna komory bo nie warto.... mi niestety z dna prawie wszystko odpadło więc nie trzeba dna tynkować.

2) rura dymowa..... odległość 1.3m ....spoko rura 200 to tak samo jak u mnie... nie zapomnij o ociepleniu rury dymowej np. keramzytem! i będzie OK

3) dodatkowe palenisko... tutaj posłuchałem bardzo dobrych rad i zmodyfikowałem mój projekt zmieniając planowany schowek na drewno na komorę bezpośrednią..... była to najlepsza z możliwych decyzji jaka była możliwa ponieważ w 80% korzystam właśnie z paleniska bezpośredniego! Projekt trochę zmodyfikowałem... na rurę dymową założyłem trójnik z dwoma szybrami ( do regulacji z którego paleniska ma lecieć ciepło i dym) i dzięki temu zbudowałem hybrydę pośrednio-bezpośrednią i jestem BARDZO  z tego powodu zadowolony!

4) Wielkość komory wędzarniczej...... tutaj ( po raz kolejny !!! ku uciesze "niektórych złośliwców"  :tongue: ) muszę powiedzieć że zrobiłem za małą komorę i jeżeli bym miał możliwość zrobił bym przynajmniej jeszcze raz taką szeroką jak mam, czyli na kije o długości ok 1 m!! Za wczasu Ci to mówię żebyś nie zrobił tego błędu co ja.... i nie mów że "wystarczy, że nie mam zamiaru..." czy inne tego typu zapewnienia..... znam je z autopsji  :facepalm: Przewymiaruj ją i nie będziesz tego żałował!

5) Ocieplenie komory.... OK... ale moim zdaniem spokojnie wystarczy wyłożyć komorę drewnem i będzie OK, nie potrzeba tutaj jeszcze dawać wełny... cegły same w sobie będą tworzyć izolację. Nie wiem gdfzie będziesz planował ustawić swój kombinat piecowo-wędzarniczy ale ja zbudowałem go wewnątrz altany i przy wyłożonej komorze samym drewnem ( boazerią sosnową 1,2 cm grubości) spokojnie wędziłem w zimie przy minus 10 stopniach!!

6) Ja bym jeszcze pomyślał nad dołożeniem po prawej stronie komory wędzarniczej... grilla! wtedy była by już pełnia szczęścia!! :thumbsup:

Wrzucam Cię do obserwowanych i z miłą chęcią będę patrzył na postępy Twoich prac!!

POWODZENIA!! :clap:

Z Dymnym pozdrowieniem.....

Bardzo dziękuję za rady i podpowiedzi :) Zastanawiam się nad tą komorą bezpośrednia i większą komorą...Wiem, wiem - kolega napisał

"wystarczy, że nie mam zamiaru..." czy inne tego typu zapewnienia...
Fakt, że nie ma zamiaru otwierać mini masarni, a wędzić tylko dla siebie. Przemyślę to jeszcze. Może jest to warte rozważenia od razu by później nie pluć sobie w brodę ;)
Z drugiej strony czy jest sens budować palenisko oddalone o 1.3 m, robić "pomniczek", czy nie lepiej od razu iść w komorę bezpośrednią paleniska i po prostu skrócić budowlę? Z grilla rezygnuję na pewno. Nie jestem fanem grilla "betonowego". Wolę te tradycyjne, mobilne, które można ustawić tam gdzie chcę. Mój pomniczek będzie stał przy płocie, nie planuję wiatki stąd daszek, który osłania budowlę od deszczu. Właśnie się zastanawiałem czy ocieplać komorę wędzarniaczą. To w sumie był mój dylemat. Cieszę się więc, że utwierdziłem się w tym przekonaniu, że nie warto :)

Wrzucam Cię do obserwowanych i z miłą chęcią będę patrzył na postępy Twoich prac!!

Bardzo się cieszę. Na pewno będę zdawał relację na bieżąco :) Myślę, że wkrótce zabieram się za robotę :)