harnas9900 Posted April 20, 2015 Report Share Posted April 20, 2015 Witam Mam pytanie odnosnie swiezosci miesa wieprzowego po uboju. Ile czasu moze byc takie mieso przechowywane w odpowiednich warunkach. Pytam sie was poniewaz a na pewno macie taka wiedze. W piatek 17.04 kupilem troche miesa w firmowym sklepie MROZ. Dzis juz mamy poniedzialek a mieso smierdzi i jest takie troche slizge, mieso jeszcze nie jest tragiczne I bedzie mozna je przerobic na obiad ale chyba cos jest nie tak. W sklepie mi powiedziano ze dopiero co po uboju i jest swieze I takie tam *cenzura*y. Znajomy co tam za mlodu uczyl sie w gastronomii powiedzial mi ze to tak jest jakos 12 dni dla wieprzowiny i jakies 6 dni dla drobiu. Mieso mam jeszcze w lodowce I moge je isc oddac jak to prawda ze 12 dni dla wieprzowiny. Dajcie znac co I jak bo jestem ciekawy z ta swiezoscia w sklepach. Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted April 21, 2015 Report Share Posted April 21, 2015 Dajcie znac co I jak bo jestem ciekawy z ta swiezoscia w sklepach. Z tą świeżością w sklepach to wiadomo że jest różnie.... w opisywanym przez Ciebie przypadku poszedł bym do tego sklepu i rzucił bym im "mięsem" ,,,,o ladę i żądał zwrotu kasy bo jeżeli po 2-3 dniach mięso już jest oślizłe i śmierdzi to na pewno nie było świeże i "kit" Ci wciskają!!Takie sklepy omijam szerokim łukiem!!Ja zaopatruję się w Selgrosie gdzie mają swój rozbiór i zawsze przygotują dla mnie mięsko tak jak potrzebuję.... a świeżość sprawdzam ( metodą Dziadka) poprzez rozkrojenie mięśnia i sprawdzenie "kleistości" kawałków..... nigdy nie maiłem problemu z nieświeżym mięsem! Oddaj i po problemie, po co się ewentualnie zatruć! Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
login Posted April 21, 2015 Report Share Posted April 21, 2015 a świeżość sprawdzam ( metodą Dziadka) poprzez rozkrojenie mięśnia i sprawdzenie "kleistości" kawałków..... Możesz bardziej przybliżyć tą metodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted April 21, 2015 Report Share Posted April 21, 2015 W szkoleniach "wyrób wędlin sposobem domowym" Dziadek pokazywał metodę na sprawdzenie czy mięso jest odpowiedniej jakości do robienia wyrobów.Otóż bierzemy ładny kawałek mięśnia ( czyste mięsko) i rozkrajmy go. Następnie przykładamy do rozciętych kawałków mięsa palce. Jak nam się będą delikatnie "kleiły" do mięsa to oznacza że mięso jest świeże i dobrej jakości.Ot cała filozofia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 21, 2015 Report Share Posted April 21, 2015 Swieżość mięsa wynika z kilku przyczyn.1. Szybkie wystudzenie mięsa po uboju do najniższej temp. 4 C.2. Przechowywanie mięsa w temp. około 0-2 C.3. Utrzymanie niskiej temp.około 4 C w czasie dystrybucji mięsa ( od zakładu do klienta)4. Utrzymanie niskiej temp. około 4C przez klienta.5. Mięso powinno mieć 5,6-5,8 pH przy wyższych wartościach następuje skrócenie "świeżości".Zazwyczaj powodem skrócenia świezości mięsa jest sklep i konsument. Chociaz bardziej skłonny jestem obarczyć winą konsumenta.Dlaczego. Kupujemy mięso o temp. np. 8 C. dostajemy zapakowane w torby foliowe i zostawiamy w bagażniku samochodu. Kto z was zakupione mięsa wkłada w sklepie do podrożnej lodówki z wychłodzonymi wkładami?W bagażniku jest np 20 C. Przy małej objetości mięsa a dużej objętości bagażnika samochodu następuje szybkie ogrzanie sie mięsa i szybkie podwojenie ilości bakteri na jego powierzchni.Po przyjeździe do domu wkładamy torbę z mięsem do lodówki. Zadajcie sobie trud i zmierzcie temp. powierzchni mięsa? Czy macie zachowany łańcuch chłodniczy? Czy w czasie od odejścia od lady do przyjazdu do domu zapewniliście mięsu temp. ponizej 8 C?Pozostawienie mięsa w folii jest jednym z podstawowych błędów w czasie jego przechowywania. Na powierzchnię mięsa nie działa ruch powietrza, który powoduje osuszanie powierzchni a tym samym zmniejszenie ilości drobnoustrojów. Czy w lodówce przechowujemy mieso w najniższej temp.? W Polsce można reklamować mięso w ciągu 24 godz. od daty zakupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Pozostawienie mięsa w folii jest jednym z podstawowych błędów w czasie jego przechowywania. A co jeżeli mięso jest zapakowane w folię ale próżniowo (VAC)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 A co jeżeli mięso jest zapakowane w folię ale próżniowo (VAC)? To podana jest data do kiedy można przechowywać. Podana też jest temperatura przechowywania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Tak wiem, ale o co pytam Kupuje mięsko w vacu - nie noszę przy sobie termobaga;) - do koszyka +20, auto i do domu. W domu mięso ma jakieś 10st i co dalej? Jak to się ma wówczas do daty? Nie ryzykować i od razu przerabiać, czy można to jeszcze wpakować na 2-3 dni do lodówy a może jednak zamrozić? Ja często popełniam błędy o których pisze kolega Bagno, jednakowoż nigdy nie przytrafiło się żadne zło i wyroby póki co zawsze są smakowite. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 @grzech25,to jak kupisz mieso kup i lody ,tak robi moj TZ ,miesko ma zimniej a on ma lody na deser po obiedzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Pawle - może i to jest pomysł w zasadzie można takiego basta-boxa wrzucić do bagażnika i niech sobie jeździ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.