krzysiek-krze Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Wędzonki robię standardowe - wędzenie następnie parzenie. Wędzę ok 3 h dymem do 60 st.C Następnie parzenie wg termometrów. Kolor, smak bez zarzutu. Jednak białe przerosty są troszkę denerwujące. Ciągną się i najczęściej je odkrajam. Jak ma wyglądać obróbka termiczna tak by wędzonki te były kruche ? Czy trzeba je piec tak jak kiełbasy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Jak ma wyglądać obróbka termiczna tak by wędzonki te były kruche ? Kruche powiadasz.Raczej nie będą.Może bardziej miękkie to da się zrobić.Trzeba parzyć do wyższej temperatury.Baleron 72-74ºC, boczek min.74ºC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 Uwędzone boczki- ciepłe- włóż w worki foliowe i odessij powietrze, uszczelnij jakoś.Duży gar, woda np 66/68*C, wyłącz gaz, gar owiń kocami (grubo) i zostaw do rana, lusseirosss.Rano - ja mam temp 40kilka stopni- boczki wysusz i wychłodź.Będzie pycha... i chciwość w sensie..."...no wiesz...mało mam..."z baleronem nie robiłem ale pewnie podobnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted April 28, 2015 Report Share Posted April 28, 2015 Szybkowar byłby dobry - jak nie dużo tego mięska, U mnie podgrzana, po południu zupa - w szybkowarze - rano jeszcze jest ciepła i to bez owijania:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted April 28, 2015 Report Share Posted April 28, 2015 Ja jezeli chodzi o baleron to minimum pekluje tydzien i parze go poznej 72 stopnie natomiast boczek tez minimum pekluje tydzien nie parze tylko podpiekam w temp okolo 75 stopni okolo 30 minut pozniej go schadzam i jest pychotka, nic sie nie ciagnie ladnie sie kroi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts