Jump to content

Pomoc przy budowie wędzarni

Recommended Posts

Jestem nowy na forum więc witam serdecznie wszystkich zadymiaczy :) Wielki ukłon w Waszą strone :) .

Jak wielu z was chciałbym zacząć przygodę z wędzeniem.Zacząłem właśnie budować swoją pierwszą wędzarnie.

Fundament już wylany,materiały prawie wszystkie pozbierane. Dodam że chciałem to wykonać jak najtańszym kosztem z tego co mam i pozbierałem po znajomych. Czytałem tutaj dużo na temat budowy wędzarni i nie chciałbym popełnić błędów w budowie więc dla pewności chciałem zapytać Was ludzi doświadczonych o jakiekolwiek sugestie lub podpowiedzi.

A teraz o samej wędzarni: palenisko będzie wykonane z cegieł zwykłych wym. 50x50 wys.50cm tuż obok na podmurówce z cegieł bedzie stała drewniana skrzynia połączona z paleniskiem rurą oczywiście o lekkim nachyleniu. Cała długość kanału dymowego będzie wynosiła około 1m. Skrzynia będzie miała wymiary 65-70cmx65-70cm wys.120cm. wykonana z desek, w środku obita blachą z nierdzewki (dla pewności) Dach będzie spadzisty na boki podnoszony,po obu stronach pod dachem otwory do ujścia dymu.

I teraz mam kilka pytań:

1. jakiej wielkości przy takich wymiarach komory zastosować deflektor i na jakiej wysokości nad wlotem kanału dymnego go zamontować?

2.Otwory do ujścia dymu po bokach komory- ile otworów po każdej stronie i o jekiej średnicy?

3. rura z której zrobię kanał dymny- mam dwie żelazną i ceramiczną ale obydwie fi 150 mogę takie zastosować czy koniecznie szukać fi 200? 

Za odpowiedzi i sugestie serdecznie z góry dziękuję :)