friend Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 Witam wędzrniczą Brać.Mamy węgorza lub kilka sztuk.Świerze najlepsze, ale ja miałem mrożone,wypatroszone prosto z Kołobrzegu.Po rozmrożeniu pod zimną wodą, zmienianą kilkakrotmie, przyszedł czas na oczyszczenie.Cztery garście soli wystarczyły aby usunąć śluż.W domowych warunkach trudno o piasek aby wytrzeć węgorze na tak zwany parkietŚwietnie sprawdził się krążek ścierny o ziarnistości 80 ( taki miałem) jak na załączonym foto.W trakcie wycierania płuczemy krążek. Dalej, czyli solenie, osuszanie i wędzenie wg. zasad.Pozdrawiam.Czuj dym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 Krotko---Polak potrafi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudabaśka Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Zaraz pomysł podchwycą profesjonalne wędzarnie i już słyszę te wołania na Rodziewiczówny, deptaku w Kołobrzegu, węgorze wędzone, świeżo cyklinowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.