friend Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 Witam wędzrniczą Brać.Mamy węgorza lub kilka sztuk.Świerze najlepsze, ale ja miałem mrożone,wypatroszone prosto z Kołobrzegu.Po rozmrożeniu pod zimną wodą, zmienianą kilkakrotmie, przyszedł czas na oczyszczenie.Cztery garście soli wystarczyły aby usunąć śluż.W domowych warunkach trudno o piasek aby wytrzeć węgorze na tak zwany parkietŚwietnie sprawdził się krążek ścierny o ziarnistości 80 ( taki miałem) jak na załączonym foto.W trakcie wycierania płuczemy krążek. Dalej, czyli solenie, osuszanie i wędzenie wg. zasad.Pozdrawiam.Czuj dym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 Krotko---Polak potrafi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rudabaśka Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Zaraz pomysł podchwycą profesjonalne wędzarnie i już słyszę te wołania na Rodziewiczówny, deptaku w Kołobrzegu, węgorze wędzone, świeżo cyklinowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts