Jump to content

[Ciasto] Drożdżówki z serem


Recommended Posts

Przypomniały mi się w majowe święta szkolne czasy, jak się chodziło w przerwach do ciastkarni na "lacze", czyli drożdżówki z serem :)

Przepis znaleziony na stronie:  margarytka.blogspot.com/2013/02/drozdzowki-z-serem.html

 

Drożdżówki z serem

 

Składniki na 10-12 sztuk

 

Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

35 g masła

25 g drożdży

2 żółtka z dużych jajek

125 ml ciepłego mleka

1 łyżka śmietany

3 łyżki cukru

1 cukier wanilinowy

¼ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

400g twarogu

1 jajko

2 – 4 łyżki cukru  (w zależności od tego jak kwaśny jest twarog)

1 opakowanie cukru wanilinowego

 

Lukier:

cukier puder + sok z cytryny

 

Z drożdży przygotować rozczyn. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, żółtka, ciepłe mleko, rozczyn z drożdży i stopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować masę serową: twarog zemleć, dodać jajko i cukier i utrzeć na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masą serową i złożyć na 3 : zagiąć 1/3 od góry i 1/3 od dołu. Pokroić na 10-12 równych części

 

post-53398-0-89917600-1430670508_thumb.jpg

 

i każdą część przekręcić w połowie:

 

post-53398-0-46034300-1430670541_thumb.jpg

 

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st. ok 15-20 (25) min. Po wystygnięciu polukrować.

 

post-53398-0-65501700-1430670562_thumb.jpg 

Trochę były za blisko :cool:

 

post-53398-0-58239500-1430670598_thumb.jpg

 

Smacznego  :cool:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Wiedziałam, że się skusisz  :D

Następnym razem zrobię z makiem z tego samego przepisu, bo są pyszne.

Kilka lat temu robiłam z przepisu koleżanki, ale gdzieś mi się zasiał. 

Link to comment
Share on other sites

 

1 łyżka śmietany
  W jakim celu dodaje się śmietanę do drożdżowego ciasta?

 

Śmietanę dodałam do drożdży przygotowując rozczyn, robię tak czasem zamiast mleka, ale prawdę mówiąc nie jest w tym przepisie niezbędna.

Link to comment
Share on other sites

Ehhh piękne były, ale się skończyły... :D

Dzięki dziewczyny  :) zachęcam do zrobienia, bo roboty z nimi niewiele, a efekt jak widać. Sama przyjemność  :tongue:

 

 

No i narozrabiałaś :mad: miała być niespodzianka, ktoś wrzucił na fb i mam teraz wytyki: "czemu TAKICH nie zrobiłeś...! " :mad:
Dzięki :mad:

Sławek mam nadzieję, że przeżyłeś   :D   :D   :D  

Edited by @hana
Link to comment
Share on other sites

Dzięki dziewczyny  zachęcam do zrobienia, bo roboty z nimi niewiele, a efekt jak widać. Sama przyjemność   

 

 

 

 

Haniu... dzisiaj piekłam w pracy ale fotek końcowych zapomniałam zrobic  :D

Tych z marmoladą nie robiłam... też wyszło mi z głowy. Jedne i drugie wyzszły pyszniutkie  :)

post-43626-0-04748100-1430757535_thumb.jpg

post-43626-0-48642700-1430757544_thumb.jpg

post-43626-0-81085600-1430757555_thumb.jpg

post-43626-0-67024900-1430757564_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ale jesteś szybka Halusiu  :)

Mnie smakuje to ciasto, bo jest mięciutkie i delikatne.

Zaglądałam do Twojego przepisu na drożdżówki z serem i jagodami i jest bardzo podobny do tego, który podałam (ma podobne proporcje składników).

Ja następne zrobię z makiem. Myślę, że dobre byłoby nadzienie z rogali marcińskich ( z białym makiem).

Marmoladę można pewnie wypróbować, ale twardą i pewnie cienko przesmarować.

A Twoje drożdżówki zrobię z rabarbarem  :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zaglądałam do Twojego przepisu na drożdżówki z serem i jagodami i jest bardzo podobny do tego, który podałam (ma podobne proporcje składnikó
 

Tak .. całkiem zblizony Haniu  :)

Co do nadzienie z białego maku to.... mam wątpliwości. Ona najbardziej smakuje w Rogalach Marcińskich... ale spróbuj .. wszystko w Twoich rękach  :)

Link to comment
Share on other sites

A i wkoncu ja sie zebralem aby zrobic nie z serem ale z masa makowa bo tak prosciej dla mnie.

Juz zawiniete i pomalu rosna.

post-44724-0-78892200-1431194578_thumb.jpg 

 

A tu juz po wyjeciu i polukrowaniu.

post-44724-0-82701400-1431194742_thumb.jpg

 

:tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:

Dzieki za przepis

Ps.Nastepnym razem jednak z serem zrobie z masa makowa za slodkie :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...