@hana Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 Przypomniały mi się w majowe święta szkolne czasy, jak się chodziło w przerwach do ciastkarni na "lacze", czyli drożdżówki z serem Przepis znaleziony na stronie: margarytka.blogspot.com/2013/02/drozdzowki-z-serem.html Drożdżówki z serem Składniki na 10-12 sztuk Ciasto:2 szklanki mąki tortowej35 g masła25 g drożdży2 żółtka z dużych jajek125 ml ciepłego mleka1 łyżka śmietany3 łyżki cukru1 cukier wanilinowy¼ łyżeczki soli Nadzienie:400g twarogu1 jajko2 – 4 łyżki cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest twarog)1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier:cukier puder + sok z cytryny Z drożdży przygotować rozczyn. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, żółtka, ciepłe mleko, rozczyn z drożdży i stopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Przygotować masę serową: twarog zemleć, dodać jajko i cukier i utrzeć na gładką masę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masą serową i złożyć na 3 : zagiąć 1/3 od góry i 1/3 od dołu. Pokroić na 10-12 równych części i każdą część przekręcić w połowie: Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st. ok 15-20 (25) min. Po wystygnięciu polukrować. Trochę były za blisko Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 No powiem Ci, że uzyskalaś zamierzony cel Miałem ostatnio podchodzić ale rogale wygrały wyglądają apetycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 3, 2015 Author Report Share Posted May 3, 2015 Wiedziałam, że się skusisz Następnym razem zrobię z makiem z tego samego przepisu, bo są pyszne.Kilka lat temu robiłam z przepisu koleżanki, ale gdzieś mi się zasiał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybiarzbobromir Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 naaajs. sera w domu nie mam, co najwyżej 'marmelada' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 No i narozrabiałaś miała być niespodzianka, ktoś wrzucił na fb i mam teraz wytyki: "czemu TAKICH nie zrobiłeś...! " Dzięki :D naaajs. sera w domu nie mam, co najwyżej 'marmelada' Grzybiarz nie polecam, większość wypłynie bo konstrukcja otwarta ale chcesz,próbuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 Ales smaka na robila i co ja mam teraz ........ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 (edited) O kurde... Haniu... zaszalałas... Ja na pewno wypróbuję Edited May 3, 2015 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 1 łyżka śmietany W jakim celu dodaje się śmietanę do drożdżowego ciasta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 3, 2015 Author Report Share Posted May 3, 2015 1 łyżka śmietany W jakim celu dodaje się śmietanę do drożdżowego ciasta? Śmietanę dodałam do drożdży przygotowując rozczyn, robię tak czasem zamiast mleka, ale prawdę mówiąc nie jest w tym przepisie niezbędna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 Piekne drozdzowki ,narobilas mi smaka :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 3, 2015 Author Report Share Posted May 3, 2015 Za mną chodziły od dawna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 Hana wspaniale buleczki z serkiem,http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif Tez sobie zrobie bo apetycznie wygladaja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Za mną chodziły od dawna Haniu .. a za mną ''chodzą'' od momentu kiedy je ujrzałam .. piękne.. równiuśkie i dużo sera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 4, 2015 Author Report Share Posted May 4, 2015 (edited) Ehhh piękne były, ale się skończyły... Dzięki dziewczyny zachęcam do zrobienia, bo roboty z nimi niewiele, a efekt jak widać. Sama przyjemność No i narozrabiałaś miała być niespodzianka, ktoś wrzucił na fb i mam teraz wytyki: "czemu TAKICH nie zrobiłeś...! " Dzięki Sławek mam nadzieję, że przeżyłeś Edited May 4, 2015 by @hana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Taaa mam teraz warunkowo odroczenie wyroku z terminem wykonalności w/w ... Ech.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 4, 2015 Author Report Share Posted May 4, 2015 Najważniejsze, że żyjesz Zrobisz drożdżówki i wszystko zostanie Ci wybaczone Dum spiro, spero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Dzięki dziewczyny zachęcam do zrobienia, bo roboty z nimi niewiele, a efekt jak widać. Sama przyjemność Haniu... dzisiaj piekłam w pracy ale fotek końcowych zapomniałam zrobic Tych z marmoladą nie robiłam... też wyszło mi z głowy. Jedne i drugie wyzszły pyszniutkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 4, 2015 Author Report Share Posted May 4, 2015 Ale jesteś szybka Halusiu Mnie smakuje to ciasto, bo jest mięciutkie i delikatne.Zaglądałam do Twojego przepisu na drożdżówki z serem i jagodami i jest bardzo podobny do tego, który podałam (ma podobne proporcje składników).Ja następne zrobię z makiem. Myślę, że dobre byłoby nadzienie z rogali marcińskich ( z białym makiem).Marmoladę można pewnie wypróbować, ale twardą i pewnie cienko przesmarować.A Twoje drożdżówki zrobię z rabarbarem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Zaglądałam do Twojego przepisu na drożdżówki z serem i jagodami i jest bardzo podobny do tego, który podałam (ma podobne proporcje składnikó Tak .. całkiem zblizony Haniu Co do nadzienie z białego maku to.... mam wątpliwości. Ona najbardziej smakuje w Rogalach Marcińskich... ale spróbuj .. wszystko w Twoich rękach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 4, 2015 Author Report Share Posted May 4, 2015 Skoro tak piszesz, to pozostanę przy maku niebieskim Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted May 9, 2015 Report Share Posted May 9, 2015 A i wkoncu ja sie zebralem aby zrobic nie z serem ale z masa makowa bo tak prosciej dla mnie.Juz zawiniete i pomalu rosna. A tu juz po wyjeciu i polukrowaniu. Dzieki za przepisPs.Nastepnym razem jednak z serem zrobie z masa makowa za slodkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 9, 2015 Author Report Share Posted May 9, 2015 Cieszę się, że się skusiłeś na te drożdżóweczki - wyszły Ci bardzo ładne jak dla mnie to bardzo udany przepis Też zrobię makowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 11, 2015 Report Share Posted May 11, 2015 @@hana, nie moglam byc gorsza tez upieklam , sa pyszne !ooo tak wygladaja https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=424515 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted May 11, 2015 Report Share Posted May 11, 2015 dzisiaj piekłam w pracy Jedne i drugie wyzszły pyszniutkie Bravissimo !!! Tdeż kiedyś takie zrobię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 11, 2015 Report Share Posted May 11, 2015 Dyzio sa naprawde smaczne ! ja nie maialam maki tortowej wiec dalam zwykla . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts