Jump to content

Drożdżówki z jagodami i serem


Recommended Posts

Drożdżówki z serem i jagodami 

Przepis.. 
- 60 dkg mąki
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka oleju
- 3 żółtka i 1 jajo
-. 1 szkl mleka
- 10 dkg tłuszczu
- 5 dkg drożdży
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
Wykonanie:
Z letniego mleka , łyżka cukru , drożdże i 2 łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozpuścić i dodać olej.Żółtka , jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.
gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.
Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.
Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części. Każdy placek wałkujemy delikatnie w prostokąt na drubość około 0,5 cm . Kroimy paski szerokości 1,5 cm x i  około 20 cm długości. Każdy pasek skręcamy delikatnie jak śrubę, a następnie w ślimaka. Wierzch smarujemy  rozbełtanym żółtkiem.. na wierzch dodatki w/g uznania. Pieczemy około 20 minut w 180 stoniach, do uzyskania złotego koloru drożdżówek

Wykańczamy lukrem :) 
Smacznego ! 

post-43626-0-63388900-1430681085_thumb.jpg

post-43626-0-08411000-1430681100_thumb.jpg

post-43626-0-07329700-1430681111_thumb.jpg

post-43626-0-30435500-1430681141_thumb.jpg

post-43626-0-05200000-1430681152_thumb.jpg

Edited by @halusia@
Link to comment
Share on other sites

Halusia, właśnie nie moglem się oprzeć i skusiłem na te Twoje "Delicje", za 10 min. będą gotowe do wyjęcia z piekarnika :D . Dzięki za wspaniały i szybki do wykonania przepis :thumbsup:


No i gotowe, teraz tylko wystudzić i polukrować. Troszkę tylko truskawkowy dżem się rozpłynął, ale na smakowitość i tak wpływu mieć nie będzie :D .

post-49725-0-14073800-1430732989_thumb.jpg

post-49725-0-10258700-1430733003_thumb.jpg

post-49725-0-78897300-1430733716_thumb.jpg

post-49725-0-36150100-1430733730_thumb.jpg

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Sverige2 ..lubie drozdzowki ,myslalam ze to z "lingon"(borowka brosznica) ja mam gdzies konfiture z calymi truskawkami ,trzeba bedzie zrobic ,bo mi teraz to juz jezyk do pasa ucieknie :)

Edited by electra
Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Jesteście "BEZ SERCA".....  :cry:  ale chyb taką jeszcze ciepłą wciągnął właśnie do popołudniowej kawy.....  :clap:

Link to comment
Share on other sites

Halusia, właśnie nie moglem się oprzeć i skusiłem na te Twoje "Delicje", za 10 min. będą gotowe do wyjęcia z piekarnika . Dzięki za wspaniały i szybki do wykonania przepis

 

 

I to mi sie podoba... szybka decyzja i szybka konsumpcja... a ile radości dla podniebienia...  :)

 

sverige2 piszę nickiem bo nie  pamietam Twojego  imienia  :facepalm:  Drożdzówki w Twoim wykonaiu .. pierwsza klasa. :clap:  Co do nadzienia to rzeczywiście dżem jest za rzadki... zawsze mozna go troszke wzmocnić.. np jak masz kilsiel. Dołozyć troszeczke do dżemu i nic go nie ruszy,

Jesli ktoś lubi sie bawic to mozna ugotowac gęsty budyn.. lub nadzienie serowe.. wszystko w/g uznania  :)

Edited by @halusia@
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...