@halusia@ Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 (edited) Drożdżówki z serem i jagodami Przepis.. - 60 dkg mąki- 1/2 szkl cukru- 1 łyżka oleju- 3 żółtka i 1 jajo-. 1 szkl mleka- 10 dkg tłuszczu- 5 dkg drożdży- szczypta soli- cukier wanilinowyWykonanie:Z letniego mleka , łyżka cukru , drożdże i 2 łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.Tłuszcz rozpuścić i dodać olej.Żółtka , jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części. Każdy placek wałkujemy delikatnie w prostokąt na drubość około 0,5 cm . Kroimy paski szerokości 1,5 cm x i około 20 cm długości. Każdy pasek skręcamy delikatnie jak śrubę, a następnie w ślimaka. Wierzch smarujemy rozbełtanym żółtkiem.. na wierzch dodatki w/g uznania. Pieczemy około 20 minut w 180 stoniach, do uzyskania złotego koloru drożdżówekWykańczamy lukrem Smacznego ! Edited May 3, 2015 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted May 3, 2015 Report Share Posted May 3, 2015 Z tymi z jagodami to mode sie tylko obliznac , a z serem kiedys zrobie :clap:mialo byc moge Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 3, 2015 Author Report Share Posted May 3, 2015 Z tymi z jagodami to mode sie tylko obliznac , a z serem kiedys zrobie Eli... Jagody ubiegłoroczne... w słoiczku miałam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Halusia ,czy te bulki zaraz po uformowaniu pieczesz czy maja jeszcze wyrosnac? u mnie sa fani drozdzowek z serem to bym zrobila , a i jagody sa zamrozone , sernik juz zniknal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 (edited) Halusia, właśnie nie moglem się oprzeć i skusiłem na te Twoje "Delicje", za 10 min. będą gotowe do wyjęcia z piekarnika . Dzięki za wspaniały i szybki do wykonania przepis No i gotowe, teraz tylko wystudzić i polukrować. Troszkę tylko truskawkowy dżem się rozpłynął, ale na smakowitość i tak wpływu mieć nie będzie . Edited May 4, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 (edited) Sverige2 ..lubie drozdzowki ,myslalam ze to z "lingon"(borowka brosznica) ja mam gdzies konfiture z calymi truskawkami ,trzeba bedzie zrobic ,bo mi teraz to juz jezyk do pasa ucieknie Edited May 4, 2015 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Miałem robić z Lingonem, bo go też zawsze mam na stanie, ale dżem truskawkowy wziął górę, . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 No i gotowe do konsumpcji . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Jesteście "BEZ SERCA"..... ale chyb taką jeszcze ciepłą wciągnął właśnie do popołudniowej kawy..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Jak byś przy tm był Arko, po 1 szt. na "dziurkę", pychota, . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@hana Posted May 4, 2015 Report Share Posted May 4, 2015 Ja poczekam aż w Borach będą jagody i też się skuszę chyba, że wcześniej zrobię z rabarbarem, bo już mi takie chodzą po głowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted May 4, 2015 Author Report Share Posted May 4, 2015 (edited) Halusia, właśnie nie moglem się oprzeć i skusiłem na te Twoje "Delicje", za 10 min. będą gotowe do wyjęcia z piekarnika . Dzięki za wspaniały i szybki do wykonania przepis I to mi sie podoba... szybka decyzja i szybka konsumpcja... a ile radości dla podniebienia... sverige2 piszę nickiem bo nie pamietam Twojego imienia Drożdzówki w Twoim wykonaiu .. pierwsza klasa. Co do nadzienia to rzeczywiście dżem jest za rzadki... zawsze mozna go troszke wzmocnić.. np jak masz kilsiel. Dołozyć troszeczke do dżemu i nic go nie ruszy,Jesli ktoś lubi sie bawic to mozna ugotowac gęsty budyn.. lub nadzienie serowe.. wszystko w/g uznania Edited May 4, 2015 by @halusia@ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts