Smrek Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 (edited) WItamCzytając to formu notowałem sobie na kartce w punktach najwazniejsze uwagi i starałem się je ujmować w mojej wizji Po przelaniu tego na komputer wyszło coś takiego jak poniżej. Jest to roboczy schemat i proporcje mogą byc inne. Po waszych poradach i akceptacji zaczne dobierac parametry i wymiary. 1. Palenisko rozważałem pośrednie, albo z rurą. Ale raczej polecane jest palenisko pośrenie lub bezpośrednie. Z rura ok, ale są problemy z wygrzewaniem.Poniewaz mieszkam raczej w chłodnym klimacie miałbym problemy z wygrzaniem murowanej wędzarni stąd wybór drewnianej. U góry będą otwory do regulacji dymu. Generalnie jak na schemacie:Czy jeśli zrobię szeroka na 1 m to jaki wpływ będzei miało na wędzenie wypełnienie wędzarni np 1/5 powierzchni ? Wyczytałem, że jak się włozy za dużo to mogą być problemy ze skraplaniem (stąd tez mój daszek nie płaski).Czy mając otwory do góry wędzarni potrzebny jest jeszcze komin czy cały dym ucieka juz przez te otwory ?2 Piec chlebowy - jak wykonać odprowadzenie spalin ? W większości są zdjęcia gotowych budowli. Ale czy bezpośrednio z komory do komina czy jeszcze jakieś kanały ? Czy ma byc w tym kominie szyber do zamknięcia po wygarnieciu zożywia ? Piec podniosłem do góry by zgodnie z sugestiami z forum nie był nisko (mało komfortowa obsługa i ucieka ciepło do płyty) Prosze o sugestie i podpowiedzi.Wedzarnia.pdf Edited May 14, 2015 by kosor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Cześć.Na pewno wypowiedzą się tu bardziej doświadczeni koledzy ale co do dachu, to może takie rozwiązanie?: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9129-nowa-w%C4%99dzarnia/page-7Sam dzisiaj cały dzień wertuję strony z wędzarniami i zastanawiałem się jak to ugryźć (3-4 w jednym, w tym "kibelek" a nie "pomnik") i chyba przyciągnąłem Cię myślami Na pewno będę pilnie śledził ten wątek.Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted May 14, 2015 Author Report Share Posted May 14, 2015 (edited) Witaj. Daszek na pewno zmienię. Sąsiad zrobił wędzarnię, wykopał z dwa metry rowu zalał kanał betonem na końcu drewniana wędzarnia na podmurówce.Myślałem, że to fajna konstrukcja ale czytając to forum dowiedziałem się, że taki kanał ziemny to nie najlepszy pomysł. Co ozaczają na rysunku "Projekt wędzarni z pośrednim paleniskiem" wartości w palenisku wys.30 szer. 50 - otwór na drzwiczki? Edited May 14, 2015 by kosor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 Witaj. Może się ''przyczepię''... ale jeśli palenisko jest pod komorą , to nazywamy je bezpośrednim... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted May 14, 2015 Author Report Share Posted May 14, 2015 Witaj. Może się ''przyczepię''... ale jeśli palenisko jest pod komorą , to nazywamy je bezpośrednim... Wzorowałem się na schemacie z postu pierwszego gdzie własnie jest "pośrednim paleniskiem" Myślałem, że jeśli palenisko jest oddzielone płytą "stropową" to jest pośrednie, a jeśłi płyty nie ma to bezpośrednie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Wzorowałem się na schemacie z postu pierwszego gdzie własnie jest "pośrednim paleniskiem" Myślałem, że jeśli palenisko jest oddzielone płytą "stropową" to jest pośrednie, a jeśłi płyty nie ma to bezpośrednie. Mogę się mylić ale chyba dobrze myślałeś, gdzieś też o tym czytałem.Bezpośrednie to palenisko bezpośrednio pod wędzonkami, a jak coś je rozdziela to robi się już pośrednie.Pośrednie z paleniskiem pod komorą Co do kanałowego to są tu i zwolennicy i przeciwnicy.Podobno z paleniskiem pod komorą łatwiej, taniej i zdrowiej się wędzi. Gdy będę stawiał swoją to też idę w ten kierunek. Co ozaczają na rysunku "Projekt wędzarni z pośrednim paleniskiem" wartości w palenisku wys.30 szer. 50 - otwór na drzwiczki? Zalecany wymiar drzwi aby swobodnie dokładać, drzewo, wyciągać nadmiar żaru i ogólnie swobodnie czyścić komorę. Sąsiad zrobił wędzarnię, wykopał z dwa metry rowu zalał kanał betonem na końcu drewniana wędzarnia na podmurówce. Sąsiad zrobił sobie podziemny betonowy pomnik który nie ma nic wspólnego z wędzarnią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 Czy ktoś może napisac gdzie kupić blache do obicia wędzarni wewnątrz i drzwiczki do paleniska i pieca chlebowego ?Blachy są na al.. Ale znajomemu na nierdzewnej pojawiły się centki rdzy Żeby nie robić tu reklamy prosze na priv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Może tutaj zapytaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5747-drzwiczki-do-wedzarni-i-pieca-chlebowego/Drzwi pełno jest też na allegro (sprawdzaj komentarze) no i zapytaj w lokalnym sklepie z artykułami metalowymi.Nie wiem jak tam stoisz z kasą ale do wędzarni jak by co to nie musi być nierdzewka -czarna wystarczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Czy ktoś może napisac gdzie kupić blache do obicia wędzarni wewnątrz Ale znajomemu na nierdzewnej pojawiły się centki rdzy Istotne jest nie to gdzie blacha była kupiona tylko jaka to blacha i jak była obrabiana przy montażu. Wszędzie tam gdzie użyłeś narzędzi których wcześniej używałeś do stali czarnej i nie zrobiłeś pasywacji będzie się pojawiała rdza to tak na marginesie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 (edited) Planuje :1. Warstwa zewnetrzna z desek 19 mm2. Wata 4 cm I teraz czy w środku deski 19 mm + blacha czy same deski czy sama blacha? Blacha - tylko jaka to blachaCzyli jaka - musi miec odpowiednie przeznaczenie, oznaczenie, typ? Palenisko Z tego co widziałem na zdjęciach, robiony jest fundament, później na nim murowane są cegły.Czy palicie bezpośrednio na fundamencie czy są dodatkowe wylewki / inne sposoby ? Edited May 15, 2015 by kosor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Materiał z którego jest wykonana blacha poniekąd wyznacza jej przeznaczenie ... minimum AISI304 żadnych chińskich 201 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 I teraz czy w środku deski 19 mm + blacha czy same deski czy sama blacha? Deska + blacha ok ,5m od stropu do góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted June 8, 2015 Author Report Share Posted June 8, 2015 (edited) Witam.W chwilach wolnych dopracowuje szczegóły.Wedzarnir generalnie chcę zrobić o wymiarach jak ze szkicu wzorcowego w poście wyżej.Póżniej po środku blat na odkładanie/ przygotowywanie potraf, gril i piec chlebowy.Piec chlebowy będzie szeroki na ok 60 cm i wysoki ok 40 cm. Wciąż nie mam rozwiązanego sposobu odprowadzania spalin z pieca.Znalazłem gdzieś schemat: czy tak ma wyglądać odprowadzenei spalin? Czyli z tył w dolnej części a podłoga pieca lekko nachylona?Czy ma być odcinanie komina np przez zasuwaną blachę itp? Narazie opracowałem taklie wymiary, prosze o sugestię i porady.Palenisko na wysokie na 10 cegieł ale, pierwsza warstwa zalana tak by palenisko było trochę wyżej.Po pierwsze będę mół coś podstawić pod drzwiczki by wygodnie do tego popiół wygarnąć.Po drugie mam 182 cm i dla wygody chciałem jak najwyżej podnieść poziom blatu który będzie stanowił również przedłużenie podstawy drewnianej wędzarni F_Wędzenie_Wedzarnia_wymiary.dwg.pdf Edited June 8, 2015 by kosor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted June 10, 2015 Author Report Share Posted June 10, 2015 Dołączyłem rysunek z podniesionym paleniskiem.następne pytanie czy w tej podniesionej części zalać na szkło by nie przewiodziło ciepła zbytnio w dół fundamentu ?Palenisko będzie miało wymiar 66 x 66 cm i wysokości do płyty 60 cm Wedzarnia_wymiary.dwg.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 Podniesienie paleniska o jedną cegłę to jest trafna decyzja... zawsze lepiej opalać na cegle pełnej niż na samym fundamencie. Tylko podpowiem żeby nie tynkować ( wyrapować - tynkowanie cementem z wodą ) dna paleniska!! Ładnie wygląda na początku ale na bank po jakimś czasie odpadnie, więc można sobie darować!Moim zdaniem wymiary ... tylko przez tak długi blacik cała konstrukcja ma niezłą długość... jednak blat zawsze się przydaje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted June 19, 2015 Author Report Share Posted June 19, 2015 WitamCo do paleniska miałem dwie koncepce, albo od razu wylac betonem albo wymurowac całe dno jedna warstwą cegły i na niej palić.Tylko czy cegła nie będzie kumulowała za duzo ciepła? Blat juz wcześniej skróciłem do 1 m:) Gdzieś spotkałem opis paleniska z przegrodami jak na załączonym rysunku.Czy ma sens robienie takich przegród ? Przegrody maja za zadanie rozpraszanie dymu i ochrona przed temperaturą.Przegrody.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Moim zdaniem cegła sama w sobie nie będzie kumulowała aż tak dużej ilości ciepła.... będzie jedynie utrzymywała temperaturę na żądanym poziomie np. po otwarciu drzwiczek w celu sprawdzenia wyrobów.... spokojnie pal na 1 warstwie cegieł. Pierwszy raz widzę takie cudaczne przegrody i powiem szczerze że moim zdaniem są całkowicie niepotrzebne i nawet zbierający się na nich pył był by prawie niemożliwy do usunięcia... nie polecam... dymu i tak nie musisz wychładzać a dym i temperaturę rozpraszać Ci będzie deflektor i będzie bardzo dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Kolego nie wiem skąd wziąłeś pomysł z przegrodami , pewenie od jakiegoś podglądacza i majsterkowicza , przegrody stosuje sie w piecach na paliwo stałe do C.O. by odzyskac jak najwięcej ciepła ze spalin, dopalic szkodliwe związki oraz by zanieczyszczenia stałe zawarte w spalinach na nich sie osadzały - prze rewizję czysci sie i usuwa - w wedzarni nic takiego nie jest potrzebne , wręcz odwrotnie im więcej luzu i przestrzeni ma dym tym lepiej dla sprawności wedzenia i zuzycia drewna . Co do dna paleniska , powinno byc utwardzone by łatewiej było czyścic , a czy to beda cegły czy beton lub blacha niema to znaczenia , kazdy z tych materiałów zbiegiem czasu ulegnie wilgoci i bedzie do wymiany lub naprawy .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 (edited) Kolego nie wiem skąd wziąłeś pomysł z przegrodami , pewenie od jakiegoś podglądacza i majsterkowicza , przegrody stosuje sie w piecach na paliwo stałe do C.O. by odzyskac jak najwięcej ciepła ze spalin, dopalic szkodliwe związki oraz by zanieczyszczenia stałe zawarte w spalinach na nich sie osadzały - prze rewizję czysci sie i usuwa - w wedzarni nic takiego nie jest potrzebne , wręcz odwrotnie im więcej luzu i przestrzeni ma dym tym lepiej dla sprawności wedzenia i zuzycia drewna . Co do dna paleniska , powinno byc utwardzone by łatewiej było czyścic , a czy to beda cegły czy beton lub blacha niema to znaczenia , kazdy z tych materiałów zbiegiem czasu ulegnie wilgoci i bedzie do wymiany lub naprawy .PozdrawiamMoim zdaniem projekt można jeszcze podrasować .... miałem takie zapytanie.... "czy w piecu chlebowym można zrobić kanały do odzyskania ciepła"Owszem ale do czego nam odzyskanie ciepła w piecu ogrodowym... Czasem się słyszy dzwon ale nie wiadomo... itp. Kosmos... Edited June 21, 2015 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted June 28, 2015 Author Report Share Posted June 28, 2015 Moim zdaniem projekt można jeszcze podrasować Jeśłi można prosić, napisz co byś zmenił, ulepszył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted June 28, 2015 Report Share Posted June 28, 2015 Moim zdaniem projekt można jeszcze podrasować Jeśłi można prosić, napisz co byś zmenił, ulepszył. Przepraszam Cie ale to był żart... Jak na piec ogrodowy to zamierzony projekt to kosmos... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted July 2, 2015 Author Report Share Posted July 2, 2015 WitamPowrócił temat altanki i tu pytanie. Ponieważ przy rozxwiązaniu z uchylnym dachem i otworami do regulacji będzei dużo dymu w środku altanki.Czy wykonanie komina z przepustnica do regulacji wylatującego dymu jest dobrym rozwiązaniem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted July 29, 2015 Author Report Share Posted July 29, 2015 (edited) Budowa ruszyła. Czy dyfuzor powinien być z nierdzewki czy może być ze zwykłej blachy ? Edited July 29, 2015 by kosor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 29, 2015 Report Share Posted July 29, 2015 Dyfuzor to sobie założysz jak będziesz budował rakietę kosmiczną. Do twojej wędzarni wystarczy zwykły deflektor . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrek Posted July 29, 2015 Author Report Share Posted July 29, 2015 co to człowiek z pośpiechu pisze:) ale budowa rakiety też ciekawy pomysł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts