fako3 Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 witam czy jeżeli czas peklowanie mięsa na kiełbase wydłuży mi się do 5-6 dni to będzie nadal dobre????Proszę o info i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Jeśli zachowasz odpowiednie temperatury powinno być wszystko w porządku.Czy zapeklowałeś mięso bezpośrednio z rozbioru półtuszy, czy zakupione w punkcie sprzedaży mięsa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Jak nie będzie zmian zapachu, oślizłości to będzie dobre, ale to wszystko zależne jest od jakości mięsa - jaką drogę przebyło od uboju do sklepu i w jakich warunkach - Mięsem najbardziej podatnym na zmianę zapachu (popularnie zgazowanie) jest mięso kl III a więc te najbardziej ścięgniste. Jest takie pojecie dla mięs peklowanych, długo przetrzymywanych ,,pachnące starzyzną '' jest to przeważnie wierzchnia warstwa w basenach lub pojemnikach z zmienioną barwą na taką szarą z powodu utlenienia a nieraz już lekko lepkie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fako3 Posted November 20, 2007 Author Report Share Posted November 20, 2007 witaj zapeklowałem mięso zakupione i temperatura jest około 2 stopnie cały czas kontroluję solankę czy nie jest mętna ale jest oki tylko czy taka długość peklowania nie zaważy na jakości???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Przeczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1501 jeśli kiełbasa będzie zasłona?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 temperatura jest około 2 stopniew tej temperaturze peklowanie przebiega znacznie wolniej. Piszesz że mięso na kiełbasę, a potem: cały czas kontroluję solankę - mięsa na kiełbasy pekluje się "na sucho" ! (z kilkoma wyjątkami) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Nie wiem czy drugie pytanie dotyczy mięs na kiełbasy peklowanych metodą suchą bo moja wypowiedź tego dotyczyła. Czy chodzi o mięso na wędzonki peklowane metodą mokrą w solance . Mięso na wędzonki w tej temp. 2 st C to spokojnie możesz peklować 2-3 tygodnie i nic nie powinno z nim się stać i nawet nie trzeba zmieniać solanki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tmp Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Witam wszystich bardzo serdecznie jestem początkującym.Od paru dni bardzo intensywnie czytam wiadomości zawarte w portalu i nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi jaki jest maksymalny czas peklowania mięsa na kiełbasy.Pekluję miesa na wędzonki(czas peklowania około 14 dni według tabeli Dziadka) i chciałbym by wędzenie mięsa i kiełbasy było w tym samym terminie .W jaki sposob mam zapeklować drobne mięso na kiełbasy żeby wędzenie wystąpiło w tym samym czasie. Pozdrawiam)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Witam wszystichWitaj kolego :smile: Tu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=14 poczytaj a najlepiej zacznij tutaj czytać http://wedlinydomowe.pl/ po lewej stronie masz brązową belkę z zielonym listkiem tam się dużo dowiesz :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Najprościej zapeklować mięso 2-3 dni przed końcem okresu peklowania się boczku . lub przewidywanego wędzenia . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Od paru dni bardzo intensywnie czytam wiadomości zawarte w portalu i nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi jaki jest maksymalny czas peklowania mięsa na kiełbasy.Tu zacytowałam fragment z artykułu z Naszej strony głównej: "...Temperatura i czas peklowania mięsa drobnego, w zależności od stopnia rozdrobnienia, przedstawia się następująco: Mięso rozdrabniane ręcznie (5 – 6 cm) pekluje się 72 – 96 godz. w temp. 4 – 6 stopni C. Mięso rozdrobnione ręcznie (5 – 6 cm) pekluje się 48 – 72 godz. w temp. 7 – 8 stopni C. Mięso rozdrobnione mechanicznie (mielone) pekluje się 36 – 48 godz. w temp. 7 – 8 stopni C. Mięso końskie pekluje się w temp. 4 – 6 stopni C przez 4 – 7 dni Mięso drobne wieprzowe kl. IV, wołowe kl. IV, cielęce kl. III i baranie kl. III nie może być peklowane dłużej niż 4 doby..." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butcher Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Witam! Czy z mięsa zapeklowanego na mokro można zrobić kiełbasę, czy też nic dobrego z tego nie wyjdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Coś tam wyjdzie ale nie polecam. Ja stosuję mięso peklowane na morko jako dodatek , które powstało w wyniku okrawania peklowanego mięsa na wędzonki i stanowi to 2 do 3 % ogólnej masy kiełbas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Mięsa do tradycyjnych wędlin nie peklujemy na mokro - w solance ,co najwyżej dodajemy ścinki, okrawki z obróbki wędzonek. . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
butcher Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Rozumiem, że peklujemy na sucho. Miałem na myśli hipotetyczną sytuację - mamy zapeklowane mięso na mokro i chcemy kiełbasę. Da się zrobić, czy nie? Jeśli nie uda się, to dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Jeśli jest to awaryjna sytuacja to od biedy można ale trzeba "zaopatrzyć" farsz w jakiś klej...Na stronie jest jedna receptura oparta o mięso peklowane na mokro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 20, 2010 Report Share Posted March 20, 2010 Czy z mięsa zapeklowanego na mokro można zrobić kiełbasę, czy też nic dobrego z tego nie wyjdzie?Z mięsa drobnego peklowanego na mokro będzie można zrobić kiełbasę. Tylko, pytanie. Czy jesteś w stanie zapanować na wielkością (zawartością) soli w mięsie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts