davido31 Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 (edited) Witam w moim kąciku. Będę tu zamieszczał wszystkie moje ulubione potrawy które sam przygotowałem.Zacznę od kuchni hiszpańskiej śródziemnomorskiej która ponoć jest najzdrowsza a przeze mnie uwielbiana Arroz de marisco czyli Ryż ze skorupiaków. Que aproveche! Składniki:MałżeAlmejasMięso z dorszaKawałki sepiiKrewetkiRyżCzosnekPaprykaSzafranPrzyprawy Kolejna potrawa to: Tallarines al estilo PaellaTajarines w stylu Paeji.Składniki potrzebne do potrawy:-paczka makaronu płaskiego 500 g (u nas to Tallarines)-4 udka z kurona-500 g żeberka bejcowane-2 głowasie czosnku-duża czerwona papryka-2 duże pomidory-4 małe pętka surowej przyprawionej kiełbaski-100 ml oliwy z oliwek (obowiązkowo!! )-przyprawa do Paelli lub z braku laku SzafranPrzepis:Paprykę pociąć na wzdłużne paski (luk maj foto)i razem z 2 główeczkami czosnku usmażyć na oliwie.Wyciągnąć z patelasi i odłożyć do dalszej obróbki.Teraz smażyć kurona, nie za długo tak aby go przyrumienić. Po usmażeniu wykładamy na talerz tak jak paprykę. Następne do golenia lecą żebra. Obsmażyć i odłożyć do kurona.Pomidory zetrzeć na tarce albo tak jak ja leniwiec, zmiksować za pomocą blendera.Nadmiar oliwy odlać, zostawić około 4 łyżek. Teraz dodajemy starte pomidory i łączymy je z oliwą. Dodajemy pokrojone w kawałeczki kiełbaskę i smażymy aż nasze pomidorce uzyskają ciemny kolor.W między czasie szykujemy gara i wlewamy do niego około 2,5 litrona wody. Wrzucamy do gotującej się wody kurona, żebra i pomidory z kiełbasą przyprawiamy solą i czym tam chcecie. Gotujemy około 20 min.Gdy wywarek już jest gotowy wylewamy go do patelni o średnicy 40 cm lub większej i doprawiamy go przyprawą do Paelli. (jeśli nie macie tej przyprawy to możecie użyć szczyptę szafranu.)Mieszamy i doprawiamy wywar wg gustu.Tajemnicą sukcesu jest to, że wywar musi wrzeć na całej powierzchni patelni, inaczej wyjdzie kicha a nie Tallarines.Ok teraz łamiemy makaron na 5 cm odcinki i rozkładamy równomiernie po całej patelni.Układamy na samym środku dwie lub jedną główkę obranego czosnku i układamy nasze mięcho tak jak na fotce. Na sam wierzch kładziemy usmażoną paprykę.Teraz zostawiamy nasze żarełko na małym gazie i smażymy około 20-30 min aż wyparuje nasz cały wywar. Po tym odkładamy nasze dzieło i przykrywamy szmatką na 5 min.Po 5 minutach rzucamy się na żarło Arroz de marisco y caracoles.Ryż z owoców morza i ślimaków. Edited December 7, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
januszfeniks Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Następny wariat znaczy się pozytywnie zakręcony Będę obserwował co czynisz a i zapewne coś zaczerpnę dla siebie ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Kurcze, a ja takie ślimaki w paski na działce rozgniatam dziesiątkami, to chyba rozrzutność z mojej strony. A przepisy ciekawe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 No dobra a co z tymi muszelkami w tych potrawach bo wszak te ślimaczki w muszelkach są, jak to się je? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 (edited) Następny wariat :D ja takie ślimaki w paski na działce rozgniatam dziesiątkami, to chyba rozrzutność z mojej strony Wielka rozrzutność . Ślimaki kosztują u nas 2-3 euro za tuzin. Są to ślimaki serrano odpowiednik naszego winniczka. Ślimaki te żywią się tylko rozmarynem. Mają też swój okres ochronny. A przepisy ciekawe. A dziękuję bardzo! ślimaczki w muszelkach są, jak to się je? Zobacz od 0:14 https://www.youtube.com/watch?v=687j6Z1sSi0Kolejne danie to Tortilla de acelgas. Placek z boćwiną Składniki:JajkaSmażone plastry ziemniakówSzynkaBoćwinaPaprykaCebulaFasolka CarbanzoPrzyprawy Hojaldre relleno de pollo. Ciasto francuskie nadziewane kurczakiem. Składniki: Dwa płaty francuskiego ciastaPierś z kurczakaCebulaPapryka zielona i czerwonaŻółtkoPrzyprawy Edited May 17, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 (edited) Czas na wędliny 2 hiszpańskie kiełbasyChorizo de bola i Chistorra casera. Skład taki sam jak na białą kiełbasę z tym, że bez majeranku. Zamiast niego dużo czerwonej słodkiej papryki. Kiełbasa było dodawana do Paelli ale niestety nie mam zdjęcia. Mielonka z szynkowaru. Bazując na tym przepisie i z porad kolegi @boob96 Biała kiełbasa wg. przepisów z YT W tle moja mini pinczerka Lusi czekając aż coś spadnie Biała zapiekana w piekarniku Pasztet drobiowy. wg. przepisu z YT Gołąbki z piekarnika. Paella de marisco con langostinos Paeja z owoców morza i langosty Biały barszcz. Biały barszcz. Edited May 17, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Smacznie i inspirująco w Twoim kąciku. Bardzo mi się podoba sposób podtrzymywania termometru (drewniana łopatka ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 Smacznie i inspirująco w Twoim kąciku. Bardzo dziękuję Trick z termometrem zapożyczyłem z jakiegoś filmiku na YT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Pieknie i smacznie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 (edited) Pieknie i smacznie! Dziękować Dzisiaj nastawiłem do peklowania 1.3 kg. szynki i 1.1 kg. boczku na roladę z szynkowaru. Również przygotowaną mam mielonkę z szynki do szynkowara. Już wkrótce fotki Musiałem porządnie przygotować się do sezonu wędzarniczego tak a wiec zrobiłem małe zakupy Edited November 21, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 O...no to poważne podejście do tematu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 Zacytuję Roberta Burneike : "Nie ma lipy!" ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Zacytuję Roberta Burneike : "Nie ma lipy!" No proszę...Hardcorowy Koksu klasykiem ..można? Można ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 Hahaha ???????????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Pojeeechałeś brachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 Pojeeechałeś brachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 (edited) Musiałem się porządnie przygotować do sezonu wędzarniczego a wiec zrobiłem małe zakupy Zakupy na bogato , ale czy czytałeś skład tych gotowych mieszanek przyprawowych.? Edited May 17, 2015 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 czy czytałeś skład tych gotowych mieszanek przyprawowych.? Czytałem ale niestety nie kumam za bardzo czy te przyprawy będą dobre. Żonka kupiła więc tyle mam na obronę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Żonka kupiła więc tyle mam na obronę Ponieważ staramy się na tej stronie używać jedynie zdrowych i naturalnych przypraw to te mieszanki nie bardzo mieszczą się w naszym pojęciu o zdrowej żywności.Ja osobiście bym ich nie użył, ale jak zawsze decyzja należy do Ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 Ja osobiście bym ich nie użył, I tu bym prosił o rozszerzenie Twojej wypowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 I tu bym prosił o rozszerzenie Twojej wypowiedzi. Zawierają w swoim składzie takie składniki, które w zdrowej żywności nie powinny się znaleźć.Chociażby wzmacniacz smaku (glutaminian sodu). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 (glutaminian sodu). Myślałem, że ten składnik nie jest szkodliwy. A wiec tych przypraw nie będę stosował. Dziękuję za cenną radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Davido31 , jesli przestudiujesz przepisy nz forum znajdzoiesz tam ilosci przypraw bez dodoatków chemicznych typu E , oczywiscie smak bedzie inny niz z E , ale mysle ze o to walczymy na tym forum , podoba mi sietlo ze pokazujesz przepisy kuchni hiszapanskiej , atakze to ze piszesz skad zaczerpnąłes pomysł lub usprawnienie.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Myślałem, że ten składnik nie jest szkodliwy Tam są prawdopodobnie jeszcze inne dodatki typu E , ale to odczytasz na etykiecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 17, 2015 Author Report Share Posted May 17, 2015 Davido31 , jesli przestudiujesz przepisy nz forum znajdzoiesz... Zapewne. Jeszcze dużo czytania przede mną Tylko Chuck Norris przeczytał cały internet :D podoba mi sietlo ze pokazujesz przepisy kuchni hiszapanskiej , atakze to ze piszesz skad zaczerpnąłes pomysł lub usprawnienie. Staram się zostawiać informację dla świeżaków takich jak ja roger mógłbyś nie robić mi tu personalnych wycieczek w moim temacie? Masz coś to, zapraszam na PW . Usuń ten post albo go zgłoszę do Moda. Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.