Jump to content

Kącik kuchenny davido31


davido31

Recommended Posts

Witam w moim kąciku. :w00t:
Będę tu zamieszczał wszystkie moje ulubione potrawy które sam przygotowałem.

Zacznę od kuchni hiszpańskiej śródziemnomorskiej która ponoć jest najzdrowsza a przeze mnie uwielbiana  :wub:

 

Arroz de marisco czyli Ryż ze skorupiaków. Que aproveche! ;)

 

Składniki:

Małże

Almejas

Mięso z dorsza

Kawałki sepii

Krewetki

Ryż

Czosnek

Papryka

Szafran

Przyprawy

 

 

post-72541-0-15576400-1431861710_thumb.jpg

post-72541-0-82533800-1431861711_thumb.jpg



 


Kolejna potrawa to:

 

Tallarines al estilo Paella
Tajarines w stylu Paeji.


Składniki potrzebne do potrawy:
-paczka makaronu płaskiego 500 g (u nas to Tallarines)
-4 udka z kurona
-500 g żeberka bejcowane
-2 głowasie czosnku
-duża czerwona papryka
-2 duże pomidory
-4 małe pętka surowej przyprawionej kiełbaski
-100 ml oliwy z oliwek (obowiązkowo!! )
-przyprawa do Paelli lub z braku laku Szafran

Przepis:
Paprykę pociąć na wzdłużne paski (luk maj foto)
i razem z 2 główeczkami czosnku usmażyć na oliwie.
Wyciągnąć z patelasi i odłożyć do dalszej obróbki.
Teraz smażyć kurona, nie za długo tak aby go przyrumienić. Po usmażeniu wykładamy na talerz tak jak paprykę. Następne do golenia lecą żebra. Obsmażyć i odłożyć do kurona.
Pomidory zetrzeć na tarce albo tak jak ja leniwiec, zmiksować za pomocą blendera.
Nadmiar oliwy odlać, zostawić około 4 łyżek. Teraz dodajemy starte pomidory i łączymy je z oliwą. Dodajemy pokrojone w kawałeczki kiełbaskę i smażymy aż nasze pomidorce uzyskają ciemny kolor.
W między czasie szykujemy gara i wlewamy do niego około 2,5 litrona wody. Wrzucamy do gotującej się wody kurona, żebra i pomidory z kiełbasą przyprawiamy solą i czym tam chcecie. Gotujemy około 20 min.
Gdy wywarek już jest gotowy wylewamy go do patelni o średnicy 40 cm lub większej i doprawiamy go przyprawą do Paelli. (jeśli nie macie tej przyprawy to możecie użyć szczyptę szafranu.)
Mieszamy i doprawiamy wywar wg gustu.
Tajemnicą sukcesu jest to, że wywar musi wrzeć na całej powierzchni patelni, inaczej wyjdzie kicha a nie Tallarines.
Ok teraz łamiemy makaron na 5 cm odcinki i rozkładamy równomiernie po całej patelni.
Układamy na samym środku dwie lub jedną główkę obranego czosnku i układamy nasze mięcho tak jak na fotce. Na sam wierzch kładziemy usmażoną paprykę.
Teraz zostawiamy nasze żarełko na małym gazie i smażymy około 20-30 min aż wyparuje nasz cały wywar. Po tym odkładamy nasze dzieło i przykrywamy szmatką na 5 min.
Po 5 minutach rzucamy się na żarło


post-72541-0-89117000-1431862726_thumb.jpg

 

post-72541-0-85138600-1431862727_thumb.jpg


Arroz de marisco y caracoles.

Ryż z owoców morza i ślimaków.

 

post-72541-0-51629300-1431862941_thumb.jpg

Edited by davido31
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 316
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Następny wariat ;)

 

:D :D :D

 

 

 

ja takie ślimaki w paski na działce rozgniatam dziesiątkami, to chyba rozrzutność z mojej strony

 

Wielka rozrzutność :D . Ślimaki kosztują u nas 2-3 euro za tuzin. Są to ślimaki serrano odpowiednik naszego winniczka. Ślimaki te żywią się tylko rozmarynem. Mają też swój okres ochronny. ;)

 

 

A przepisy ciekawe. :)

 

A dziękuję bardzo! :thumbsup:

 

 

ślimaczki w muszelkach są, jak to się je?

 

Zobacz od 0:14 ;)

 

https://www.youtube.com/watch?v=687j6Z1sSi0

Kolejne danie to Tortilla de acelgas. Placek z boćwiną

 

Składniki:

Jajka

Smażone plastry ziemniaków

Szynka

Boćwina

Papryka

Cebula

Fasolka Carbanzo

Przyprawy

 

post-72541-0-13531100-1431871366_thumb.jpg

 

post-72541-0-79586200-1431871366_thumb.jpg

 

Hojaldre relleno de pollo.  Ciasto francuskie nadziewane kurczakiem.

 

Składniki:

 

Dwa płaty francuskiego ciasta

Pierś z kurczaka

Cebula

Papryka zielona i czerwona

Żółtko

Przyprawy

 

post-72541-0-51203100-1431871884_thumb.jpg

 

post-72541-0-82979000-1431871882_thumb.jpg

 

post-72541-0-44201100-1431871883_thumb.jpg

 

post-72541-0-99397600-1431871883_thumb.jpg

Edited by davido31
Link to comment
Share on other sites

Czas na wędliny :D

 

2 hiszpańskie kiełbasy
Chorizo de bola i Chistorra casera.

 

Skład taki sam jak na białą kiełbasę z tym, że bez majeranku. Zamiast niego dużo czerwonej słodkiej papryki.

 

post-72541-0-06820900-1431875578_thumb.jpg

 

Kiełbasa było dodawana do Paelli ale niestety nie mam zdjęcia.

 

 


Mielonka z szynkowaru.

 

Bazując na tym przepisie i z porad kolegi @boob96

 

post-72541-0-25137300-1431876059_thumb.jpg

 

 


Biała kiełbasa

 

wg. przepisów z YT

 

W tle moja mini pinczerka Lusi czekając aż coś spadnie  :D

 

post-72541-0-83343900-1431876283_thumb.jpg

 

post-72541-0-15916900-1431876305_thumb.jpg

 

post-72541-0-33962400-1431876323_thumb.jpg

 

post-72541-0-87232100-1431876378_thumb.jpg

 

post-72541-0-20692600-1431876416_thumb.jpg

 

post-72541-0-98114400-1431876426_thumb.jpg

 

post-72541-0-65613200-1431876465_thumb.jpg

 

post-72541-0-79006600-1431876468_thumb.jpg

 

post-72541-0-36238800-1431876471_thumb.jpg

 

Biała zapiekana w piekarniku

 

post-72541-0-87180900-1431876526_thumb.jpg


Pasztet drobiowy.

 

wg. przepisu z YT

 

post-72541-0-38910000-1431877109_thumb.jpg

 

post-72541-0-59838800-1431877115_thumb.jpg

 

 

 

 


Gołąbki z piekarnika.

 

post-72541-0-45392400-1431877601_thumb.jpg

 

post-72541-0-04962900-1431877615_thumb.jpg

 

post-72541-0-05131000-1431877627_thumb.jpg

 

post-72541-0-33187100-1431877635_thumb.jpg


Paella de marisco con langostinos

Paeja z owoców morza i langosty

 

post-72541-0-70678400-1431877838_thumb.jpg

 

post-72541-0-55162500-1431877840_thumb.jpg

 

post-72541-0-80489100-1431877841_thumb.jpg

 

post-72541-0-07338100-1431877843_thumb.jpg

 

post-72541-0-22738300-1431877844_thumb.jpg

 

post-72541-0-42320600-1431877845_thumb.jpg

 

post-72541-0-55360100-1431877846_thumb.jpg

 

post-72541-0-63301400-1431877847_thumb.jpg

 

 


Biały barszcz.

 

post-72541-0-72410800-1431878425_thumb.jpg

 

post-72541-0-26991200-1431878436_thumb.jpg


Biały barszcz.

 

post-72541-0-72410800-1431878425_thumb.jpg

 

post-72541-0-26991200-1431878436_thumb.jpg

Edited by davido31
Link to comment
Share on other sites

Pieknie i smacznie!

 

Dziękować :thumbsup:

 

Dzisiaj nastawiłem do peklowania 1.3 kg. szynki i 1.1 kg. boczku na roladę z szynkowaru. Również przygotowaną mam  mielonkę z szynki do szynkowara.

 

Już wkrótce fotki ;)

Musiałem  porządnie przygotować się do sezonu wędzarniczego tak a wiec zrobiłem małe zakupy  :D

post-72541-0-05621300-1431881331_thumb.jpg

Edited by davido31
Link to comment
Share on other sites

 

 

Żonka kupiła więc tyle mam na obronę 

 

Ponieważ staramy się na tej stronie używać jedynie zdrowych i naturalnych przypraw to te mieszanki nie bardzo mieszczą się w naszym pojęciu o zdrowej żywności.Ja osobiście bym ich nie użył, ale jak zawsze decyzja należy do Ciebie.  :)

Link to comment
Share on other sites

Davido31 , jesli przestudiujesz przepisy nz forum znajdzoiesz tam ilosci przypraw bez dodoatków chemicznych typu E  , oczywiscie smak bedzie inny niz z E , ale mysle ze o to walczymy na tym forum , podoba mi sietlo ze pokazujesz przepisy kuchni hiszapanskiej , atakze to ze piszesz  skad zaczerpnąłes pomysł lub usprawnienie.Pozdrawiam :clap:

Link to comment
Share on other sites

 

 

Davido31 , jesli przestudiujesz przepisy nz forum znajdzoiesz...

Zapewne. Jeszcze dużo czytania przede mną :D  Tylko Chuck Norris przeczytał cały internet :D :D

 

 

 

podoba mi sietlo ze pokazujesz przepisy kuchni hiszapanskiej , atakze to ze piszesz skad zaczerpnąłes pomysł lub usprawnienie.

 

Staram się zostawiać informację dla świeżaków takich jak ja ;)


roger mógłbyś nie robić mi tu personalnych wycieczek w moim temacie? Masz coś to, zapraszam na PW . Usuń ten post albo go zgłoszę do Moda. Dziękuję

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...