kameleon99 Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 Szanowne Koleżanki i Koledzy! Załączam zdjecie które przedstawia - grila-wędzarnię i piec chlebowy w nadzieji, że podacie login twórcy i budowniczego.Chciałbym od niego uzyskać więcej informacji zwązanych z budową takiego obiektu., Mam ładną działkę w lesie, (w załączeniu) z prośbą o pomoc w lokalizacji wędzarni i później wiaty (koszty). Jednocześnie proszę Szanowne Forum o podpowiedź - opinię, gdzie najlepiej zlokalizować wędzarnię a później wiatę.Załącznik mapa: Pozdrawiamkameleon99 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 17, 2015 Report Share Posted May 17, 2015 (edited) Witaj - niestety coś źle skopiowałeś bo żadnego zdjęcia nie widać Edited May 17, 2015 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kameleon99 Posted May 18, 2015 Author Report Share Posted May 18, 2015 Witajcie! Pociłem się, ale wreście się udało wkleić na stronę, tak żebybyły widoczne na stronie. wędzarnia .htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 18, 2015 Report Share Posted May 18, 2015 Masz działke dość podzielona na wysokości ( skarpy ) myśle ze mógłbys te róznice terenu wykorzystac przy budowie paleniska. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kameleon99 Posted May 18, 2015 Author Report Share Posted May 18, 2015 Witam Wojtku! Czy dobrze rozumię Twoją sugestię, że palenisko zrobić w skarpie, a dojście do wędzarni i gril z górnego pozimu działki. Ale do takiej lokalizacji nie pasuje przedstawiona propozycja mojej wędzarni.Moze masz jakąś propozycję wędzarni z grilem posującą do takiej lokalizacji. Pozdrawiam Kameleon99 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 18, 2015 Report Share Posted May 18, 2015 Kolego ja akurat mimo ze mam techniczne mozliwosci wybudowania wskazanego przez Ciebie obiektu , uwazam ze jest on dla mnie za drogi , za ciezki , nie spedze przy nim tyle czasu na jaki ze wzgledu na konstrukcje zasługuje , mozesz wybudowac lekka konstrukcyjnie wedzarnie kanałowa , bedzie wtedy latwo mozna wedzic zimnym dymem . ale wybór nalezy do Ciebie , ja mam wedzarnie kanałowa duza schowana za budynkiem gospodarczym , z wysokim kominem by sasiedzi nie narzekali , sprawdza sie , gdyz nikt nie zakwestionuje takiego rozwiazania . Musiałbys zaznaczyc na mapce gdzie chcesz usytuowac wedzarnie , ja uwazam ze z tyłu działki moze powstac taki obiekt za budynkiem gospodarczym masz duzo miejsca , usytuowanie go przy siedlisku bedzie trudne , garaz , dom w zabudowie blizniaczej , Narusuj po dyskutujemy .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kameleon99 Posted May 20, 2015 Author Report Share Posted May 20, 2015 Witam Panie Wojtku!Musiałem przeanalizować i przetrawić otrzymaną wiadomość. Wedzarnia którą wybrałem rzeczywiście jest ładna, ale to POMNIK. Czytając kolejny raz FORUMdoszedłem do wniosku, że należy wybudować, wędzarnię z grilem i paleniskiem bezpośrednim i kanałem dymowym (dł. 2,5 - 3,5 m). Szukałem na forum podonej konstrukcji, nie znalazłem będę musiał porysować samemu.Lokalizacja wędzarni za budynkiem gospodarczym nimożliwa - skład tarcicy oraz drewna opałowego do cięcia i łupania (27 mp buka) Dom ma co i cw z pieca opalanego drewnem. Wędzarni z grilem chciałbym zlkalizować na niżej położonym terenie tuż przy granicy skarpy części wyższej. Tam też postawię wiatę i zagospodaruję jako część wypoczynkową.Na przedłużeniu linii wjazdu na działę, przy płocie postawię drewutnię na ca 22,0 m3 (2,00x6,10 m wys.2,50 m do kalenicy 3,68m). Mam prośbę o jakieś zdjęcia Pana wędzarni.Poponuję w postach używania samych imion bez przedrostków - Andrze. PozdrawiamAndrzej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Andrzeju , jest to forum , na którym wszysccy jestesmy po imieniu , wiec nie ma problemu , przesle Ci na pw zdjecie mojej wedzarni , duza , zbudowana z Ytonga , b.prosta , kanałowa , ja nie mam potrzeby budowania obok grila , ilośc spotkan koleżenski jest nie wielka , mieszkamy we dwoje wiec na małym grilu ogrodowym przenośnym sobie radzimy .Uważam ze najlepiej zrobisz , gdy po przestudiow\aniu forum wymyslisz dla siebie odpowiednia formę wedzari , mam nadzieje ze mój poprzedni wpis nie zdeprymował Cie , nie miałe takiego zamiaru , chetnie podyskutuję na wybranym Twoim projektem jesli tylko beziesz miał taka potrzebe, przedladajac mapę działak Twoja ma wiele możliwości wiec napeweno dobrze je wykorzystasz.Pozdrawiam Wojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kameleon99 Posted May 20, 2015 Author Report Share Posted May 20, 2015 Wojtku, tak się składa, że mieszkamy podobnie, nas jest też tylko dwoje, ale jeszcze pies. Żaden wpis mnie nie zdenerwował, biorę udział w forum i chcę się dowiedzieć o zasadach budowy grila i tp. Jak tylko coś znajdę lub narysuję to prześlę. Pozdrawiam Andrzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kameleon99 Posted May 23, 2015 Author Report Share Posted May 23, 2015 Wojtek!Na priva przesłałem Ci trochę zdjęć i materiałów.PozdrawiamAndzrej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kameleon99 Posted May 25, 2015 Author Report Share Posted May 25, 2015 Witajcie! Na wstępie informuję szanownych koóżnych, że po przeczytaniu różnych postów, rezygnują z budowy pokazanej wcześnie "grilo -wędzarni".W informacjach na forum, raczej preferowane są wędzarnie drewniane, a wędzarnie z grilem - wędzarnia drewniana a grill murowany.Załączam kilka zdjąć z mojej działki wraz z kierunkam wykonanych zdjęć. AndrzejZapomniałem zamieścić mapy działki z zaznaczonymi strefami zdjęć. Pozdrawiam Andrzej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kameleon99 Posted November 16, 2016 Author Report Share Posted November 16, 2016 cd. nastąpi !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts