Jump to content

kilka pytań odnośnie budowy wędzarni

Recommended Posts

Witam,

mam kilka pytań odnośnie budowy wędzarni. Otóż zrobiłem wylewkę o wym.2,85x1,2m i teraz mam dylematy. Czy palenisko i komorę wędzarniczą mogę wymurować z cegły klinkierowej dziurawki?Czy kanał dymowy może również z niej być wymurowany czy lepiej by było z pełnej cegły klinkierowej?Dach nad komorą drewniany dwuspadowy uchylany jak w jednym projekcie na siłownika samochodowych chciałbym zrobić.Czy taka kratka wentylacyjna byłaby pomocna przy wędzeniu zamiast szybra np. gdyby była za duża temperatura?http://halmat.pl/kratka-wentylacyjna-zeliwna-310x210

Czy któreś z tych drzwiczek byłyby optymalne do paleniska?http://halmat.pl/drzwiczki-kuchenne-popielnikowe

Proszę o sugestię nt. wymiarów wędzarni? Z góry dziękuję za podpowiedzi, które napewno wykorzystam w budowie 

Najlepiej to będzie przeczytać poradnik kiedy jeszcze jest na to czas, to kompendium wiedzy w tym arcy ciekawym temacie pozwoli poznać na tyle zasady wędzenia, aby późniejsze użytkowanie wędzarni było już tylko formalnością i źródłem prawdziwej satysfakcji ze smacznych i pięknych wędzonek, jak też spędzonego przy tej czynności czasu :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

sverige2 dziękuję za odpowiedź, ale ten wątek przewałkowałem wzdłuż i wszerz, który ogólnikowo mówi co i jak np. fotka z kanałem dymnym i zdanie,że w tym kanale nie uwędzimy no OK ale dlaczego niech autor wpisze co jest złego w tym kanale także ja zadałem konkretne pytania i proszę o konkretne odpowiedzi dotyczące mojego zapytania

Bardziej konkretnie trudno to wszystko przedstawić, niż jest to opisane i fotograficznie udokumentowane. Widać jednak że nie czytałeś zupełnie tego poradnika, bo gdyby tak było, to nie zadawałbyś pytania np. o przedstawiane przez Ciebie drzwiczki do paleniska, o reszcie nie wspominam :D.

hmm no wciąż się z Tobą nie zgodzę.Ponieważ na stronie głównej jest projekt http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarniePana Wojtka, na jego wzór sugerowałem się co i jak.Jak widać tam są drzwiczki ze starego pieca wykorzystane.Dla mnie logiczne jest, że podczas wędzenia one mają być otwarte dlatego pytałem czy taka kratka by się nadawała.A drzwiczki chcę aby to ładnie wyglądało gdy wędzarnia jest nieużywana. Jeżeli nie potrafisz odpowiedzieć doradzić czy oto co zapytałem się nadaje i wogóle bardzo proszę nie pisz

No i to jest właśnie tym akademickim przykładem że nie przeczytałeś, a jeżeli nawet, to nie wyciągnąłeś żadnych racjonalnych wniosków, ponieważ są one sprzeczne z Twoim wewnętrznym przekonaniem i widzeniem wędzarni jako takiej.  Odpowiedzieć potrafię jak najbardziej, tylko poco ??? Skoro Andyandy to wszystko tak dokładnie opisał i zilustrował, aby ludzie którzy nie mają pojęcia na czym prawidłowa budowa wędzarni polega, mogli się przynajmniej tych podstawowych zasad nauczyć, aby uniknąć na ile się da późniejszych błędów i kosztów prze3budowywania, których to jest na forum opisana całkiem pokaźna ilość :D.

Mam rozumieć, że wędzarnia Wojtka jest źle skonstruowana?

Jeżeli chcesz mieć dobrą, wszechstronną wędzarnię powinieneś pomyśleć o wędzarni z dwoma paleniskami. Do wędzenia zimnym dymem kanał powinien mieć 3 m, a do wędzenia dymem gorącym palenisko bezpośrednie. Natomiast kanał 1,5 m jest bez sensu, bo ani uwędzić na zimno a przy wędzeniu dymem gorącym trudniej wygrzać wędzarnię i jeszcze parę innych problemów o których przeczytasz. Tak jak pisze sverige, poczytaj dokładnie i się zastanów a nie twierdź na samym początku, bo bedziesz przebudowywał.  :)

Mam rozumieć, że wędzarnia Wojtka jest źle skonstruowana?

sverige2 dobrze Ci radzi -poczytaj.

Ktokolwiek by odpowiedział na Twoje pytania spowodował by od razu lawinę nowych pytań. A to dlatego że brakuje Ci podstawowej wiedzy. Są różne wędzarnie i każda ma swoich zwolenników i przeciwników. Tak więc najpierw poczytaj a na pewno wiele pytań rozwieje się samo.

dobrze proszę powiedzcie mi jeżeli uparłem się na taką murowaną wędzarnię to proszę o rady jak ją zrobić by było dobrze.Kwestię opalania zostawiam bo tj inna działka płytę mam wylaną jak mówiłem 2,85x1,2. Jako deflektor dymu mam specjalną blachę spożywkę jakiej używają w firmie maspex do filtrowania soków Kubuś itp. o śr.90cm.Co proponujecie jakie wymiary paleniska, komory i kanału dymnego.Materiałów jeszcze nie zakupiłem żadnych więc tak jak mówię jestem na początku budowy

Edited by DaArCiO

Co proponujecie jakie wymiary paleniska, komory i kanału dymnego.Materiałów jeszcze nie zakupiłem żadnych więc tak jak mówię jestem na początku budowy

No jak się uparleś to buduj co chcesz, ale gdybyś się nie upierał za bardzo, to zbuduj z paleniskiem bezpośrednim a na reszcie płyty zbuduj se grilla, piec chlebowy, zostaw miejsce na drewno.  :)

Mam rozumieć, że albo z paleniskiem bezpośrednim albo nie uzyskam pomocy tak?

No ja Ci też niestety nie pomogę ponieważ po pierwsze jestem zwolennikiem "kibelka" (a co za tym idzie skupiłem się na pochłanianiu wiadomości właśnie o nim) po drugie za zielony aby doradzać (a o "pomnikach" w sumie wiem tylko tyle że ładnie wyglądają).

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to pisz w tematach gdzie jest mowa o konkretnej wędzarni która Cię interesuje ( nie zakładając swój temat -na to przyjdzie czas gdy rozpoczniesz budowę) albo wyślij wiadomość do autora konkretnej wędzarni.

a tu masz całkiem przyjemne  rozwiązanie (może coś takiego z poprawką na uwagi większe palenisko bez rusztu i szamotu)  moze zamiast  kamienia płyta żeliwna jako  grill ?  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11318-moja-w%C4%99dzarnia/podpytaj kolegę , rozwiązań na forum jest multum  

Edited by Maciekzbrzegu

(a o "pomnikach" w sumie wiem tylko tyle że ładnie wyglądają).

No właśnie głównie o to chodzi, i dla tego mają tylu amatorów, ponieważ mają być ozdobą i dumą właścicieli ogródków przydomowych, pięknie się prezentować, cieszyć oko i wzbudzać podziw sąsiadów :D . Ale aby nie było tak krytycznie, to tu jest krok po kroku opis instrukcja i fotorelacja tej sławetnej "Minorówki".

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&id=1416&Itemid=4

Analizując wedzarnie Minera mam pytanie jeżeli jako przewód dymowy użyje tej samej rury to czy musze dawać to kolano z nierdzewki?czy wystarczy jak ten kanał z rury wejdzie do komory z różnicą jednej cegły względem paleniska.jako deflektor mam blachę perforowana,która jest wielkości komory wedzarniczej jest to blacha spożywcza jak w 1 poście wspominałem.Czytając artykuł AndyAndy jest napisane że jeżeli jest duży deflektor (blacha perforowana) to kanał nie musi być taki długi.Palenisko miało by wym.65x65 w środku 40x40 wiec dosyć miejsca na palenie 20cm klockami?!komora 80x80 i teraz pytanie jak wysoka ona musi być zakładając,że kanał dymowy wyjdzie na wysokości 37cm Edited by DaArCiO

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale postaram się:

1.Kolano dajemy po to by wyprowadzić kanał dymowy powiedzmy na środku komory wędzarni by dążyć do równomiernego zasilenia dymem. Wchodząc rurą tylko w bok komory jest bardzo prawdopodobne, że dym będzie szedł "przy ścianie" by sobie "ułatwić".

2.Blacha perforowana wg mnie też nie zda egzaminu jako deflektor bo on ma za zadanie "wymusić" drogę dymu, przyjmując jednocześnie pierwszą temperaturę, dlatego zastosowanie deflektora traktowane jest jako "przedłużenie" kanału dymowego. Dając perforowaną blachę dym poleci po najmniejsze linii oporu i niewiele bokami. Sprawdziła by się ale jako oddzielenie paleniska bezpośredniego zastępując strop.

3.Palenisko 40x40? Twierdzisz, że jest dość miejsca... No to powiem tak: Gdybym budował swój pomnik, a miał poradnik taki jak przytaczany przez Ciebie, to jako nieznający materii stosowałbym wszystkie zalecenia autora a nie wybierał co mi pasuje.

Ja MAM jedno takie palenisko! Nie będę Cię przekonywał, ale praca na nim nie należy do najłatwiejszych. Oczywiście że się da, pytanie: czy rzucać sobie kłody pod nogi, czy chcesz czerpać przyjemność z wędzenia.

Pytałeś o rady i negowałeś sugestie kolegów co do umiejscowienia paleniska. Odpowiem i na to, a Ty zastanów się: Jakie wyroby chcesz uzyskiwać.

Mam 2 paleniska, bezpośrednie i oddalone 1,2m. Wędzarnia stoi ponad 3 lata. Pośredniego użyłem 4 RAZY, a powstało by próbować wędzić na zimno.

Prawie się da, ale to nie wędzenie tylko droga krzyżowa! Dodatkowe koszty, większy nakład pracy, a mogłem na to miejsce zasilić komorę z dymogeneratora i się nie wk.....ć!

Ale nie będę Cię przekonywać, zrób jak uważasz, bo ja w tym roku grubo rozważam a właściwie to tylko kwestia wolnego czasu by swoją roz.....ć i postawić nową na zgliszczach starej. Powodzonka :) 

Ta wędzarnia to najbardziej jaskrawy przykład jak nie powinno się budować wędzarni. Natomiast jest dobrą lekcją poglądowa, jak zbudować ładny ogrodowy kwietnik.

Brawo Withereggie za jasną zdecydowaną, bez owijania w bawełnę,  mówiącą całą prawdę o takich obiektach odpowiedź.

Mnie się nic nie wydaje i niczego nie mamy zamiaru dowodzić, bo z faktami trudno walczyć, choć można jeżeli się ktoś uprze :D , a Withereggie pisze jak jest, ponieważ jest fachowcem i sam ma tego typu obiekt. Przecież jak chcesz budować kwietnik czy pomnik to możesz, bo to twoja sprawa, ale prosiłeś o pomoc przy budowie wędzarni, i dostałeś właśnie uczciwą i rzetelną odpowiedź od kogoś kto to ma i się na tym zna. Jak postąpisz to Twoja rzecz.

"Rozpalam ogień w wędzarni. Wędzarnia, jaką mam do dyspozycji, to betonowy krąg ze studni. W odległości ok. 2 m. zrobione palenisko, a ciepło i dym doprowadzone do wędzarni, poprzez wykopany rowek, o przekroju 25 x 25 cm, którego boki wyłożone są cegłami (bez żadnej zaprawy), a przykrycie stanowi blacha. Widoczny przed wędzarnią (kręgiem) kawałek blachy, służy jako szyber. Brzydka jest z wyglądu, ale za to wspaniała w wędzeniu."

To cytat skąd o na stąd http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie. A chyba zgodzimy się wszyscy że Dziadek na masarskim  fachu się zna i nie na jednej wędzarni wędził , co więcej usługowo a tam się błędów nie wybacza .

Nie dyskredytował bym jednoznacznie wędzarni kanałowych . W mojej ocenie prościej się wędzi na kibelku , w mojej ocenie jeżeli literalnie trzymać się temperatur (22 stopni ) to długi kanał nie załatwia sprawy wędzenia zimnym dymem . Bo jak chcesz wędzić i schłodzić dym w miesiącach letnich  jak na zewnątrz masz  np 22  i więcej stopni nawet jak go schodzisz (kombinacja wymiennik ciepła)   to  jak zimniejszy dym  ma popłynąć do komory (kombinacja wentylator)  Zostaje zimna noc  i wtedy lepiej odpalić dymogenerator ( kupić za 3-4  stówki lub zrobić  a nie budować długiego kanału 3 m lub więcej )  i iść spać niż siedzieć przy palenisku i podrzucać szczapki , rozgarniać, pilnować temp  itp . Reasumując na kanałowej  również spokojnie zrobisz dobre wędzonki , odpuściłbym sobie budowę długiego kanału pod zimne wędzenie (kupił dymogenerator) .W mojej ocenie kanał 1 m wystarczy. 

Edited by Maciekzbrzegu

W mojej ocenie  (mówimy o amatorskiej wędzarni )   komora nie powinna przekroczyć wysokość  pozwalającej na wyciągniętych rekach (bez stołeczków itp ) na  spokojne wkładnie kijów z wędzonkami na  górny rząd (jeżeli masz średni wzrost 175   to jest to około  180 cm  bez skosu dachu)  biorąc pod uwagę  wysokość paleniska strop wzniesienie rury dolotowej to "posadzkę"  komory będziesz miał na wysokości  około 70 cm .   No i właśnie przy takich wymiarach. (wysokość  komory  do pierwszych listew pod kije  180 cm , "posadzka" -"strop"  na wysokości 70 cm - prawdopodobnie  miejsce pod stropem wykorzystasz na schowek)    jesteś w praktycznie w wymiarach "kibelka"  co więcej masz darmowe palenisko w miejscu "schowka" . Kibelek jest łatwiejszy w prowadzeniu- zwłaszcza w zimie   (nie masz zjawiska "cugu" ) , jest tańszy i łatwiejszy w wykonaniu (odpada budowa  paleniska ze stropem , kanału ). Szerokośćx głebokość na ile pozwala wylana płyta ale nie mniej niż tak 80x80  i raczwej nie więcej niż 100x100

Czyli na spokojnie przemyśl sprawę

-i taką propozycje rozwiązanie architektoniczne jak  kol. Wojtka Minora  po lewej stronie wędzarnia bezpośrednia  po prawej  wyciągnięcie murów na  70 cm przykrycie (jak budżet pozwala  ale najlepiej kamieniem ) i masz stół (bardzo ważne mnie irytuję jak idę wędzić i pojemnik z wędlinami kładę na ziemi lub ciągnę  ze sobą  taboret stołek :facepalm:  )   a jak miejsce stanie się miejscem spotkań towarzyskich to masz stół nie tylko pod pojemnik z wędzonkami  :devil:   ,może  przemyśl również  zainstalowanie tam grila ( na stałe lub przenośnego)  oczywiście wszytko zadaszone a pod spodem  (blatu) schowek na drewno  itp w ten sposób będziesz miał fajny kompleks wedzarniczo grilowo spotkaniowy z wykorzystaniem już wylanej płyty

-jeżeli chcesz realizować wędzarnie kanałową  to wymiary komory wędzarniczej jak wyżej , kanał  średnica 20 cm  długość  1 m   palenisko wewnątrz moim zdaniem tak  60x60x60 - przy wędzarni kanałowej również zrobiłbym stół (nad kanałem  i zadaszył ) 

Weź wszytko za i przeciw spokojnie rozważ  Napisałem Ci moje zdanie może są jakieś inne uwarunkowania których nie znam (a które wplyną na Twoją decyzje np nie chcesz nie możesz przekroczyć pewnej wysokości  ) 

Na jednej i drugiej zrobisz dobre wędzonki

Patrzą na propozycje Andyandy , zrobiłbym większy spad dachu (to automatycznie podwyższa konstrukcje  nie zawsze można )   tak 45 stopni (śnieg nie zalega na dachu , a jeżeli już to bardzo łatwo go zgarnąć z dachu )  to jest moja sugestia

Edited by Maciekzbrzegu