Jump to content

Plan Budowy wędzarni - Bulion1

Recommended Posts

Cześć, od dawna zabieram się za budowę wędzarni. Wędzę szynki narazie w grilu gazowym, ale chcę mieć wreszcie osobne miejsce, bo czyszczenie nierdzewnego grilla po wędzeniu... ma-ka-bra!

Tak więc siadłem i zacząłem projek małej wędzarni. Nie jestem doświadczony w tych sprawach, to moja pierwsza wędzarnia. Dlaczego takia mała? Po pierwsze, ile można jeść? ;) Po drugie, wszystkie produkty tylko dla mnie i najbliższyc, więc dużo tego nie będzie, Kolejna rzecz, wędzarnia musi być mała, bo będzie stała w krzakach na granicy działki. 

Wymiary wewnętrzne komory 600x600. Wysokość 1000mm. Dostęp do komory wędzarniczej od góry. Dach ściągany, bez jakichś szczególnych zabezpieczeń. Chyba go nie zwieje...

Palenisko, jak widać z cegły a wewnątrz szamot. Mam też plan w przyszłośći zrobić podłączenie do rury i paleniska przenośnego, by wędzić zimym dymem. To palenisko pod wędzarnią do wędzenia na ciepło. niemam jeszcze drzwiczek do regulacji... muszę je mieć przed rozpoczęciem budowy... szukam narazie bez powodzenia. 

Co do desek, to konstrukcja nośna - belki sosnowe 6x4 (krokwie mi zostały jakieś z budowy szopy na drewno). Zewneętrzne deski sosnowe 20x120. takie mam poprostu. Teraz pytanie do desek wewnątrz komory wędzarniczej. Olcha będzie dobra? Te musże zamówić u zaprzyjaznionego stolarza, a niewiem jaki ma dostępny materiał. Jakie deski polecacie? Olcha? Lipa? A Buk, klon  lub cos takiego? Mógłby być?

No i dach. Zastanawiam się and OSB pokrytym gontem. Zastanawiam się tylko czy to zdrowo... ?

Proszę napiszcie co sądzicie o tym projekcie.... 

dzięki!

Michał

post-73369-0-06054500-1431935159_thumb.jpg

post-73369-0-62366600-1431935168_thumb.jpg

post-73369-0-24803200-1431935184_thumb.jpg

post-73369-0-85482700-1431935192_thumb.jpg

post-73369-0-80644200-1431935197_thumb.jpg

post-73369-0-24840600-1431935203_thumb.jpg

post-73369-0-83127000-1431935208_thumb.jpg

Zapomnij o szamocie w palenisku a resztę... zacznij od zapoznania się tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/;)

wszystkie produkty tylko dla mnie i najbliższyc, więc dużo tego nie będzie,

Oj to się zdziwisz :)

To palenisko pod wędzarnią do wędzenia na ciepło. niemam jeszcze drzwiczek do regulacji... muszę je mieć przed rozpoczęciem budowy... szukam narazie bez powodzenia.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5747-drzwiczki-do-wedzarni-i-pieca-chlebowego/

http://allegro.pl/drzwiczki-zeliwne-wedzarni-chlebowe-piecowe-48x33-i5099417241.html

itd

Nie spiesz się - zanim zamówisz materiał poświęć kilka godzin na poczytanie. Zaoszczędzisz ZDROWIA, pieniędzy i czasu.

Tutaj z pewnością ludzie Ci pomogą ale nikt za Ciebie nie będzie czytał czy po raz kolejny opisywał podstawy.

Wymiary wewnętrzne komory 600x600. Wysokość 1000mm. Dostęp do komory wędzarniczej od góry.

Palenisko za niskie brak izolacji i jakiejkolwiek ochrony dolnej belki komory , komora za mała a już pomysł z ładowaniem od góry to wywrotka na plecy ... :( przeklniesz to szybciej niż Ci się wydaje ;)

Dzieki za odpowiedzi.

Jesli chodzi o wielkość, to po pierwsze wieksza mi raczej nie potrzebna a do tego sie tak nie zmieści.

Stąd tez decyzja o wkładaniu wędzonek odgórnie, jak w beczce. Zresztą to podobny rozmiar.

Palenisko owszem, nieco małe, ale to do przerobienia. Pomyśle jeszcze jak...

Palenisko za niskie brak izolacji i jakiejkolwiek ochrony dolnej belki komory , komora za mała a już pomysł z ładowaniem od góry to wywrotka na plecy ... przeklniesz to szybciej niż Ci się wyda

...mysle ze powinienes twoje wypowiedzi jakos uzasadnic :) np. komora za mala bo.....

• 3 weeks later...

mysle ze powinienes twoje wypowiedzi jakos uzasadnic  np. komora za mala bo.....

Komora za mała - ba za mała i co tu pisać i uzasadniać ?

Ty czytałeś pierwszego posta i oglądałeś zdjęcia czy tak sobie klepiesz żeby coś klepnąć ?