ttasman. Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Witam szanowną brać w dniu wczorajszym wracający kolega znad morza przywiózł mi w prezencie 8 szt dorsza.Każda sztuka waży w granicach 0,8kg.A że jestem laikiem w temacie wędzenia ryb to mam pytanie.Czy jak wymocze dorsze w zalewie 6% prze 12 godz nie będą za słone dla przykladu podam jak robię kiełbasę pieczoną to daję 13 gr peklosoli na 1kg wsadu do porzonych daje 16 gr na 1 kg.Zalewę na szynki,polędwicę,baleron,boczek robię 35gr peklo 0,4 litra wody na 1 kg wsadu.Czy na podstawie tych danych jesteście mi w stanie pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Witaj . Obawiam się nawet , że mogą być mało słone... Ja do rybek (w moim przypadku były to makrele ) zrobiłam solankę 10% , ale każdy ma inną ''słonolubność i jestem również zdania , że lepiej nie dosolić niż przesolić Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ttasman. Posted May 19, 2015 Author Report Share Posted May 19, 2015 W życiu wędziłem tylko dwa razy rybkę,i był to karp w dzwonkach ,ale wtedy soliłem go z ręki.A 6% wzioł stąd ,bo po przeszukaniu forum zauważyłem ,że solanka oscyluje w granicach od 8 do 10 % Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiust Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Ja daję do śledzi i dorszy solankę 7% i na noc do lodówki. Do kiełbasy 17 gr/kg mięsa. Możesz sobie porównać próg słoności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Zrób 10% solankę przy trzymaniu solanki z rybami w lodówce (ok 5°C) przez 12 godz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Zrób 10% solankę przy trzymaniu solanki z rybami w lodówce (ok 5°C) przez 12 godz. Tak zrób,na pewno będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 że solanka oscyluje w granicach od 8 do 10 %Można też zrobić solankę o stężeniu 20st. Be i trzymać w niej 60-90 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ttasman. Posted May 19, 2015 Author Report Share Posted May 19, 2015 Tak wiem dlatego pisałem, że rybki będą około 12 godz w solance :-) Dziękuję za pomoc,doszlem do wniosku że najlepiej jak zrobię dwie solanki 8% i 10 % i wsadze w nie po 4 dorsze będą miał wtedy porównanie a jeszcze jedno czy po wyciągnieciu z solanki ryby przepłukać zimną wodą ,czy od razu zaczać suszenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 czy po wyciągnieciu z solanki ryby przepłukać zimną wodą ,czy od razu zaczać suszenie. Ja robię solankę 10% a po wyciągnięciu przepłukuję brzuszki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ttasman. Posted May 19, 2015 Author Report Share Posted May 19, 2015 Thx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Przepłukaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Ja tylko dorsze wędziłem już z 5 razy... pierwszy raz w 10% solance się soliły... wyszły za słone, jak dla mnie i znajomych to 5-6% solanka jest w sam raz , mówimy o ok 12 godzinach w solance... Dobrze osusz przed właściwym wędzeniem, powodzenia PS za drugim razem już będziesz wiedział co i jak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 A ja mam pytanie.Moge kupic( huraija mam dorsze ) ale tylkomrozone filety i juz poporcjowane. Czy jest sens bawienia sie w wedzenie czy nie? filetowe kawalki sa bez skory . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 filetowe kawalki sa bez skory ANNAM witaj Wszystko idzie zrobić . ale jak nie mają skóry to lepiej na patelnię . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 DZiekuje Andrzej , tak tez myslalam. Tylkotakie dorszemoge dostac. Ale i tak dobrze bo od niedawna mam dostep do tej ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Anno a u ciebie nie ma takiej ryby co jest bardzo podobna do dorsza "Hoki" Macruronus novaezelandiae? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ttasman. Posted May 20, 2015 Author Report Share Posted May 20, 2015 Jeszcze raz dziekuję za pomoc solanka zrobiona 8% czas 10 godz teraz rybki osuszają się po pracy wędzenie.Może wieczorkiem wstawie fotkę i napiszę jak smakują Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Anno a u ciebie nie ma takiej ryby co jest bardzo podobna do dorsza "Hoki" Macruronus novaezelandiae? U nassie ta ryba popularnie nazywa Blue Grenadier. Tylko zwykle w sprzedazy safilety i do tego bardzo cienkie. Bede musiala do mojego chinskiego sprzedawcy ryb ( wiem ,chielisciepoczytac "sprzedawca jaj " a ja tutaj z rybami wyskoczylam ) on mi moze grubsze tuszki zalatwic. DZiekuje Electraza pomysl. Chyba nie mysle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Anno u nas mozna kupic tez filet ale z tej czesci gornej to jest taki troche grubszy,ja wole go nawet od dorsza bo dla mnie mniej "smierdzi"..ja zapiekam go z taka kruszonka na wierzchu cytrynowo/koperkowa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Tak Electro, to się nazywa polędwiczka dorszowa, ale w sklepie cena tego cymesu też nie licha . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 A czy u nas wogole ryby sa tanie? no procz lososia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 No ryby to nawet i w Polsce są dzisiaj drogie, ale te polędwiczki kosztują dwa razy tyle co normalny płat z dorsza . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8291-poledwica-bosmanska-oryginalny-przepis/Z filetow warto zrobic jak w przepisie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Electra, umnie ta ryba ma przecietna cene. Swoja droga wole rockling'a. Ta ryba dla mnie ma najwspanialszy smak wkazdej postaci. jesli masz problem z zapachemrybnym szukaj ryb bialych,nawet blue grenadier pachnie jesli trafi sie ciemniejsze mieso. Wstepnie skrop kazdy kawalek sokiem z limonki nie z cytryny ma mocniejsze dzialanie i bardzo lagodzi zapach rybny ( podejrzewam ,ze wstepna obrobkapod wplywem soku ma na to wplyw) . A ryby dla ciebie to poszukaj : (wiem ze sa w Kanadzie sproiwadzane wlasnie od nas )Orange rouhty , rockling i snapper. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8291-poledwica-bosmanska-oryginalny-przepis/Z filetow warto zrobic jak w przepisie Kostek, dziekuje,oj dziekuje.To ja sobie zrobie na pewno.Ryby lubie a teraz ten dorsz pod reka wlasnie zamrozony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albacora Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 W Polsce w handlu "Hoki" powinno funkcjonować jako miruna nowozelandzka ewentualnie buławik nowozelandzki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts