Jump to content

Dorsze Wędzone


ttasman.

Recommended Posts

Witam szanowną brać w dniu wczorajszym wracający kolega znad morza przywiózł mi w prezencie 8 szt dorsza.Każda sztuka waży w granicach 0,8kg.A że jestem laikiem w temacie wędzenia ryb to mam pytanie.Czy jak wymocze dorsze w zalewie 6% prze 12 godz nie będą za słone dla przykladu podam jak robię kiełbasę pieczoną to daję 13 gr peklosoli na 1kg wsadu do porzonych daje 16 gr na 1 kg.Zalewę na szynki,polędwicę,baleron,boczek robię 35gr peklo 0,4 litra wody na 1 kg wsadu.Czy na podstawie tych danych jesteście mi w stanie pomóc.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witaj . Obawiam się nawet , że mogą być mało słone... Ja do rybek (w moim przypadku były to makrele ) zrobiłam solankę 10% , ale każdy ma inną ''słonolubność i jestem również zdania , że lepiej nie dosolić niż przesolić :thumbsup:  Pozdrawiam :)

Link to comment
Share on other sites

Tak wiem dlatego pisałem, że rybki będą około 12 godz w solance :-)

Dziękuję za pomoc,doszlem do wniosku że najlepiej jak zrobię dwie solanki 8% i 10 % i wsadze w nie po 4 dorsze będą miał wtedy porównanie a jeszcze jedno czy po wyciągnieciu z solanki ryby przepłukać zimną wodą ,czy od razu zaczać suszenie.

Link to comment
Share on other sites

Ja tylko dorsze wędziłem już z 5 razy... pierwszy raz w 10% solance się soliły... wyszły za słone, jak dla mnie i znajomych to 5-6% solanka jest w sam raz , mówimy o ok 12 godzinach w solance...

 

Dobrze osusz przed właściwym wędzeniem, powodzenia :)

 

PS za drugim razem już będziesz wiedział co i jak :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Anno a u ciebie nie ma takiej ryby co jest bardzo podobna do dorsza "Hoki" Macruronus novaezelandiae?
 

 U nassie ta ryba popularnie nazywa Blue Grenadier. Tylko zwykle w sprzedazy safilety i do tego bardzo cienkie. Bede musiala do mojego chinskiego sprzedawcy ryb ( wiem ,chielisciepoczytac "sprzedawca jaj " a ja tutaj z rybami wyskoczylam :laugh:  ) on mi moze grubsze tuszki zalatwic.  DZiekuje Electraza pomysl. Chyba nie mysle  :facepalm:

Link to comment
Share on other sites

Electra, umnie ta ryba ma przecietna cene. Swoja droga wole  rockling'a. Ta ryba dla mnie  ma najwspanialszy smak wkazdej postaci.

 jesli masz problem z zapachemrybnym szukaj ryb bialych,nawet blue grenadier pachnie jesli  trafi sie ciemniejsze mieso. 

 Wstepnie skrop kazdy kawalek sokiem z limonki nie z cytryny ma mocniejsze dzialanie i bardzo lagodzi zapach rybny ( podejrzewam ,ze wstepna obrobkapod wplywem soku ma na to wplyw) .

 A ryby dla ciebie to poszukaj : (wiem ze sa w Kanadzie sproiwadzane wlasnie od nas )Orange rouhty , rockling i snapper.

 

 Kostek, dziekuje,oj dziekuje.To ja sobie zrobie na pewno.Ryby lubie a teraz ten dorsz pod reka wlasnie zamrozony. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...