Sadafa Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Сześć wszystkim....wlasnie take pytanie: Co moze zastapic saletre(peklosol)...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Saletry a w zasadzie mieszanki saletry z solą nie stosujemy już do peklowania , dużo bezpieczniejsze i prostsze jest użycie peklosoli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 (edited) Sadafa.. trochę dziwnie zadane pytanie wg mnie - z tego co widzę, pytasz co może zastąpić peklowanie jako takie?"saletrę (peklosól)..." - teraz praktycznie nie stosuje się już saletry.. peklosól jest tania i ogólnodostępna. Był temat o 'przeliczaniu' i 'mocy' https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2904-saletra-a-peklosol/a najważniejszy komentarz Strona główna - dział peklowanie. Zwróć uwagę na reakcje chemiczne, których efektem jest powstanie MbNO (nitrozylomioglobina) lub HbNO (nitrozylohemoglobina). Zależy co chcesz zrobić, jest wiele wyrobów które opierają się na zwykłej soli. Za mało informacji podałeś. A może chodziło Ci o jakieś inne dodatki, które powodują polepszenie koloru? np. izoaskorbinianu sodu (przeciw utlenianiu) - chyba czytałem niedawno z przepisie Ligawy na schinkenspeck o tym. Na razie zgadujemy.. podaj dokładniejsze informacje. Pozdrawiam Edited May 19, 2015 by PanBoczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sadafa Posted May 19, 2015 Author Report Share Posted May 19, 2015 Wiem wiem ale teraz zapomniałem kupić......sklep za 45km....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 podobno działa wyciąg z selera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sadafa Posted May 19, 2015 Author Report Share Posted May 19, 2015 PanBoczek........zastapic peklowanie....Chcę zrobić kiełbasę ale zapomnialem kupic peklosol........teraz .... ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Aha... czyli masz już wszystko na kiełbasę naszykowane oprócz peklosoli? 45km to nie taki kawał drogi... mięso w lodówce wytrzyma do Twojego powrotu, jeżeli już poklasyfikowałeś wsio to wstępnie dodaj 50% zwykłej soli warzonki i schowaj do lodówki - jak wrócisz dodasz kolejne 50% peklosoli i też będzie dobrze. Jeżeli to kiełbasa z przeznaczeniem na grilla - możesz zrobić (a nawet powinieneś) bez użycia peklosoli Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sadafa Posted May 19, 2015 Author Report Share Posted May 19, 2015 kwas askorbinowy - moze byc....? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 (edited) Nie chcę się wymądrzać - innym specjalistom do pięt nie dorastam, ale postaram się odpowiedzieć (celem szybkiej pomocy) - witamina C jest tylko dopuszczalną substancją dodatkową, więc nie może zastąpić peklowania. Pozdrawiam Kwas askorbinowy jest wykorzystywany głównie jako przeciwutleniacz (synergent), stymulator procesu peklowania i inhibitor oksydacyjnego brunatnienia. Sole kwasu askorbinowego hamują rozwój bakterii Clostridium botulinum i zapobiegają syntezie nitrozoamin w peklowanych produktach mięsnych. Jednak stężenie molowe tych soli aby było skuteczne musi być przynajmniej dwukrotnie większe w stosunku do azotanu(III). Przy produkcji kiełbas dodatek askorbinianu sodu skraca czas przetrzymywania farszu przed napełnieniem nim osłonek i obróbką cieplną oraz wędzeniem, jak również czas ogrzewania potrzebny do maksymalnej syntezy nitrozo-mioglobinowego barwnika. Jako przeciwutleniacz kwas askorbinowy działa synergetycznie z dymem wędzarniczym i dlatego nawet przy małych stężeniach (0,1-0,2-proc.) skutecznie powstrzymuje jełczenie ryb wędzonych. Kwasy spożywcze jako dodatki łagodzą wyczuwalność słonego smaku w wędzonej żywności. Edited May 19, 2015 by PanBoczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sadafa Posted May 19, 2015 Author Report Share Posted May 19, 2015 kielbasa do wedzenia....pojehalem na weekend na wies.... Sklep nie sprzedaje takie przyprawy....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Skoro Jesteś na wsi to może spróbuj pochodzić po sąsiadach? Może trafisz na kogoś kto ma sól peklową albo przynajmniej saletrę.. Pod względem zastosowania saletry i azotynu wytworzyły się w praktyce 3 typy peklowania: peklowanie saletrowe, peklowanie saletrowo-azotynowe (mieszane) peklowanie azotynowe. Przez wiele lat typ pierwszy, tj. peklowanie z użyciem tylko saletry, był jedynym stosowanym powszechnie w praktyce. Biorąc pod uwagę poziom ówczesnej techniki dawał on wystarczające wyniki. Wadą tego typu był długi okres peklowania wymagany przy stosowaniu metod suchych, a tylko tymi metodami można peklować mięso tym systemem. Przeprowadzone praktyczne próby, zmierzające do ustalenia najwłaściwszego typu peklowania, doprowadziły do dokładniejszego zbadania roli azotynu w procesie peklowania. Dodatnie strony stosowania azotynu sformułowano następująco: brak różnic smakowych między mięsem peklowanym z saletrą a mięsem peklowanym z azotynem (nitrytem), szybsze utrwalenie barwy peklowanego mięsa, bardzo silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (już w stężeniu 0,05% azotyn ma dużą siłę bakteriobójczą - szczególnie jeżeli idzie o bakterie gnilne, podczas gdy saletra w stężeniu 10-krotnie większym nie jest jeszcze czynna). nie masz innego wyjścia... rób peklowanie na samej saletrze, którą większość ludzi powinna mieć w swoich domostwach Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Mozesz uzyc samej soli i bedzie git Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 oj tam się przejmujesz, zrób na samej soli i będziesz miał super wiejską kiełbasę z szarym oczkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 PanBoczek........zastapic peklowanie....Chcę zrobić kiełbasę ale zapomnialem kupic peklosol........teraz Zrób na samej soli tylko długo ją wędź.Powinna się wybarwić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sadafa Posted May 19, 2015 Author Report Share Posted May 19, 2015 Na wsi peklosol lub saletra - to fantastik.Jutro bende peklosol. Peklosol kosztuje 3$-1kg droga~15$ ............Dziękuje wszystkim, którzy odpowiedzieli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 19, 2015 Report Share Posted May 19, 2015 Peklosol kosztuje 3$-1kg droga~15$ Niezłe ceny macie tam na Ukrainie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Na wsi peklosol lub saletra - to fantastik. Witam Czasami można kupić sól peklującą w takich małych porcjach jak przyprawy typu : Prymat , KAMIS itp . Jest to zbieranina różnych E i jeżeli się nie mylę pod nazwą sól zmiękczająca . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Na wsi peklosol lub saletra - to fantastik.Jutro bende peklosol. Peklosol kosztuje 3$-1kg droga~15$ o bracie... nie spodziewałem się, że takie ceny mogą być u Was u nas przy worku 25kg wychodzi 1.20 zł, czyli 33 centy = 10x taniej http://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-i-sol-c-32.html Nie wiem jak daleko od granicy mieszkasz, ale sprowadzanie takiego towaru z Polski byłoby chyba opłacalne (na ciut większą skalę). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Czasami można kupić sól peklującą w takich małych porcjach jak przyprawy typu : Prymat , KAMIS itp . Jest to zbieranina różnych E i jeżeli się nie mylę pod nazwą sól zmiękczająca Nie ,nie, nie -sól zmiękczająca a mięso zawiera naturalny enzym - papainę, która pozwala na zmiękczenie i poprawienie kruchości mięsa. jeśli dasz do peklowania mięso Ci "popłynie" bo tak papaina je "strawi" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 ....tak jak zwykle , chciałem się spytać przekornie , czy odpowiadający na pytanie zawarte w tytule zrozumieli jego sens... CO MOŻE ZASTĄPIĆ SALETRA (PEKLOSÓL) ...a gdzie , kiedy i po co - należało by jeszcze sprecyzować.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 20, 2015 Report Share Posted May 20, 2015 Nie ,nie, nie -sól zmiękczająca To musiałem coś poknocić . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts