Jump to content

Wędzarnia z beczki dębowej + generetor dymu

Recommended Posts

Witam wszystkich braci...

jestem nowym zadymiaczem, bez doświadczenia. Chcę w barze sezonowym postawić wędzarnie z beczki dębowej 400l i chciałem zamontować zestaw generator dymu, grzałkę i regulator temp. Zestaw prawie bez obsługowy/

Chcę aby to tak wyglądało:

http://allegro.pl/duza-beczka-debowa-beczki-debowe-wedzarnia-wedzok-i5111200000.html

Proszę was o rady na co mam zwrócić uwagę przy doborze generatora i konstrukcji. Ma to rację bytu?

Z góry dzięki i pozdrawiam

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Przy tym kominie jaki prezentuje zdjęcie to zamiast dymogeneratora musisz podłaczyć wytwornice dymu  -profesjonalna, lub parowóz  , Roger ma racje , obiekt rozbudowany , ze wzgledu na estetyke moze i dobry ( ??? - mnie sie nie podoba ) ale praktyczny to on nie bedzie . Jesli chcesz rady to pokaz ostateczna wersje twojej wedzarni , ktora ma stanac w punkcie gastronomicznym. Wg. mnie jesli nie mieszkasz przy barze taka wedzarnia bedzie kusic wandali -jak płachta na byka , sama wywołuje wrazenie ze zaprasza do walki ignorując otoczenie ( juz wiem dlaczego mi sie nie podoba ).Pozdrawiam

dzieki za odpowiedź

wędzarnia ma stać pod zamykaną wiatą. Uważacie że beczka jest za duża? Chcę aby wędzarnia była efektowna i zachecała wyglądem. Jak bym postawił Borniaka lub innego to nie będzie szału. Dzwoniłem do gościa od beczek i ma taką wędzarnię tylko z paleniskiem na drzewo.

Możecie coś jeszcze doradzić?

czy generator dymu, grzałka i beczka czy to dobre połączenie.

Pewnie, że dobre tylko trzeba to z głową zrobić ;)

otwór z góry na komin?

Otwór z góry miałem na myśli klapę na zawiasach.

Zrobiłem Ci tak na szybko model w programie 3D bo jedno zdjęcie jest więcej warte od 1000 słów

Poligony zaznaczone na żółto to obicie z blachy która będzie chronić przed grzałką i ewentualnymi iskrami z dymogeneratora.

post-72541-0-31159000-1432676055_thumb.jpg

Edited by davido31

dzięki Davido, jestem pod wielkim wrażeniem za tak profesjonalne podejście.

Chcę aby wędzarnia była wysoka z dwóch beczek, tak do 2m. Przy takiej wysokości wędzarni palenisko umieścić na jakiej wysokości od ziemi (jaka odległość od wędlin od grzałki)?

Chyba aby umieścić palenisko i wędliny w jednej beczce a druga (dolna) będzie jako podstawa. Co będzie lepsze?

Dekiel z góry ściągany,  do wkładania wędlin? Przy takiej wysokości będzie ciężko.

Polecasz jakiś model DG?

Nie jadłem nigdy produktów z wedzarni z generatorem dymu, smakują podobnie jak z tradycyjnej?

Davido jeszcze raz dzięki.

Chyba aby umieścić palenisko i wędliny w jednej beczce a druga (dolna) będzie jako podstawa. 

No ten pomysł już lepszy z tym że, podstawę zrobiłbym z  połowy beczki.

Dekiel z góry ściągany, do wkładania wędlin? Przy takiej wysokości będzie ciężko.

No niestety jak chcesz taką wysoką konstrukcje to dekiel jest zbędny.

Polecasz jakiś model DG?

DG możesz kupić gotowy przykładowo ten: http://www.wyroby-domowe.pl/dymogenerator-pompka-p-424.html lub zrobić sobie samemu. Materiałów co do budowy DG jest  sporo na forum.

Nie jadłem nigdy produktów z wedzarni z generatorem dymu, smakują podobnie jak z tradycyjnej?

Temat rzeka :D

Edited by davido31

podsyłam foty, w sumie 950l.

Do tego chcę dokupić generator tego typu: http://allegro.pl/generator-dymu-dymogenerator-wedzarnia-gd-03-i5346757593.html

gościu twierdzi że ma dużą wydajność. Za cały komplet z grzalką i termostatem 1000pln, nie mało...

Co o tym sądzicie?

kupiłem 2 wielkości podstawa szersza, a góra węższa i wyższa aby lepiej się wędziło. Beczki po wysky, fajny zapach. Prawdziwa dębina, szczelne. Mają z kilkadziesiąt lat.

jedna waży około 200kg

post-73610-0-69056800-1432933348_thumb.jpg

post-73610-0-59195300-1432933443_thumb.jpg