Arkowski Posted May 21, 2015 Report Share Posted May 21, 2015 Witam wszystkich braci...jestem nowym zadymiaczem, bez doświadczenia. Chcę w barze sezonowym postawić wędzarnie z beczki dębowej 400l i chciałem zamontować zestaw generator dymu, grzałkę i regulator temp. Zestaw prawie bez obsługowy/Chcę aby to tak wyglądało:http://allegro.pl/duza-beczka-debowa-beczki-debowe-wedzarnia-wedzok-i5111200000.html Proszę was o rady na co mam zwrócić uwagę przy doborze generatora i konstrukcji. Ma to rację bytu? Z góry dzięki i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 21, 2015 Report Share Posted May 21, 2015 Rację bytu to ma tylko na zdjęciu jest 2 1/2 takiej beczki Troszkę drogo ten projekt wyjdzie: ( Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 22, 2015 Report Share Posted May 22, 2015 Przy tym kominie jaki prezentuje zdjęcie to zamiast dymogeneratora musisz podłaczyć wytwornice dymu -profesjonalna, lub parowóz , Roger ma racje , obiekt rozbudowany , ze wzgledu na estetyke moze i dobry ( ??? - mnie sie nie podoba ) ale praktyczny to on nie bedzie . Jesli chcesz rady to pokaz ostateczna wersje twojej wedzarni , ktora ma stanac w punkcie gastronomicznym. Wg. mnie jesli nie mieszkasz przy barze taka wedzarnia bedzie kusic wandali -jak płachta na byka , sama wywołuje wrazenie ze zaprasza do walki ignorując otoczenie ( juz wiem dlaczego mi sie nie podoba ).Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 22, 2015 Report Share Posted May 22, 2015 Swoją drogą ciekawe skąd on tyle tych beczek wytrzasnął i po jakim są alkoholu ... Hmmm gdyby nie cena to pewnie bym przytulił sztukę ale nie na wędzarnię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 24, 2015 Author Report Share Posted May 24, 2015 dzieki za odpowiedźwędzarnia ma stać pod zamykaną wiatą. Uważacie że beczka jest za duża? Chcę aby wędzarnia była efektowna i zachecała wyglądem. Jak bym postawił Borniaka lub innego to nie będzie szału. Dzwoniłem do gościa od beczek i ma taką wędzarnię tylko z paleniskiem na drzewo.Możecie coś jeszcze doradzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted May 24, 2015 Report Share Posted May 24, 2015 (edited) Uwazam ze juz sam musisz decydować ,czy palenisko czy DG +grzałki , beczka duza jest więc DG tez musisz dobrac odpowiedni. Edited May 24, 2015 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 26, 2015 Author Report Share Posted May 26, 2015 Beczki mogę kupić mniejsze, gościu ma przeróżne. Zależy mi na stronie wizualnej. Czyli dobrać większy generator i bedzie działać?Ktoś może przeliczał koszt wędzenie na DG i grzałce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted May 26, 2015 Report Share Posted May 26, 2015 (edited) Moja zadymiarka podczas wędzenia zużywa 5 kw prądu i 0,5 kilo zrębków.Koszt około 4 zł. Edited May 26, 2015 by boob96 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 26, 2015 Author Report Share Posted May 26, 2015 Boob, 4zł z grzałką?co sądzisz o wędzarni z beki dębowej?http://allegro.pl/du...5111200000.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 26, 2015 Report Share Posted May 26, 2015 Arkowski wędzarnia z beczki dębowej to bardzo fajny pomysł. Dobrze by było jakby miała otwór z góry plus drzwiczki z przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 26, 2015 Author Report Share Posted May 26, 2015 otwór z góry na komin? drzwiczki boczne napewno. Tylko mam dylemat czy generator dymu, grzałka i beczka czy to dobre połączenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 26, 2015 Report Share Posted May 26, 2015 (edited) czy generator dymu, grzałka i beczka czy to dobre połączenie. Pewnie, że dobre tylko trzeba to z głową zrobić otwór z góry na komin? Otwór z góry miałem na myśli klapę na zawiasach. Zrobiłem Ci tak na szybko model w programie 3D bo jedno zdjęcie jest więcej warte od 1000 słów Poligony zaznaczone na żółto to obicie z blachy która będzie chronić przed grzałką i ewentualnymi iskrami z dymogeneratora. Edited May 26, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 27, 2015 Author Report Share Posted May 27, 2015 dzięki Davido, jestem pod wielkim wrażeniem za tak profesjonalne podejście.Chcę aby wędzarnia była wysoka z dwóch beczek, tak do 2m. Przy takiej wysokości wędzarni palenisko umieścić na jakiej wysokości od ziemi (jaka odległość od wędlin od grzałki)?Chyba aby umieścić palenisko i wędliny w jednej beczce a druga (dolna) będzie jako podstawa. Co będzie lepsze?Dekiel z góry ściągany, do wkładania wędlin? Przy takiej wysokości będzie ciężko.Polecasz jakiś model DG?Nie jadłem nigdy produktów z wedzarni z generatorem dymu, smakują podobnie jak z tradycyjnej?Davido jeszcze raz dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 27, 2015 Report Share Posted May 27, 2015 Jadłeś, jadłeś, i na pewno wciąż jadasz, ale po prostu o tym nie wiesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 27, 2015 Report Share Posted May 27, 2015 Z dwóch beczek? A po co z dwóch beczek? Co ty chcesz całego konia wędzić? ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 27, 2015 Report Share Posted May 27, 2015 (edited) Chyba aby umieścić palenisko i wędliny w jednej beczce a druga (dolna) będzie jako podstawa. No ten pomysł już lepszy z tym że, podstawę zrobiłbym z połowy beczki. Dekiel z góry ściągany, do wkładania wędlin? Przy takiej wysokości będzie ciężko. No niestety jak chcesz taką wysoką konstrukcje to dekiel jest zbędny. Polecasz jakiś model DG? DG możesz kupić gotowy przykładowo ten: http://www.wyroby-domowe.pl/dymogenerator-pompka-p-424.html lub zrobić sobie samemu. Materiałów co do budowy DG jest sporo na forum. Nie jadłem nigdy produktów z wedzarni z generatorem dymu, smakują podobnie jak z tradycyjnej? Temat rzeka Edited May 27, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 27, 2015 Report Share Posted May 27, 2015 (edited) Może taka konstrukcja? Edited May 27, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 27, 2015 Author Report Share Posted May 27, 2015 jest na allegro cały zestaw DG z grzałką i termostatem, gościu chce 1000pln. Niby do dużych wędzarni do 2000lhttp://allegro.pl/generator-dymu-dymogenerator-wedzarnia-gd-03-i5346757593.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 27, 2015 Report Share Posted May 27, 2015 (edited) DG który Ci podałem wystarczy do 2 beczek. Pogadaj z kolegą @miro albo @sverige2 na temat DG. Co myślisz o podstawie z pół beczki? Edited May 27, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 27, 2015 Author Report Share Posted May 27, 2015 podstawa z pół beczki nie jest zła, tylko wymaga to przeróbki. Nie bedzie to łatwe. Wolałbym bez takich modyfikacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 27, 2015 Report Share Posted May 27, 2015 Bardziej kosztowne i trochę czasochłonne. Ale do zrobienia. ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 28, 2015 Author Report Share Posted May 28, 2015 kupiłem dziś 2 beczki 500 i 450, wygląd nie zły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 28, 2015 Report Share Posted May 28, 2015 (edited) No to może byś jakieś foty wrzucił. Edited May 28, 2015 by davido31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkowski Posted May 29, 2015 Author Report Share Posted May 29, 2015 podsyłam foty, w sumie 950l.Do tego chcę dokupić generator tego typu: http://allegro.pl/generator-dymu-dymogenerator-wedzarnia-gd-03-i5346757593.htmlgościu twierdzi że ma dużą wydajność. Za cały komplet z grzalką i termostatem 1000pln, nie mało...Co o tym sądzicie?kupiłem 2 wielkości podstawa szersza, a góra węższa i wyższa aby lepiej się wędziło. Beczki po wysky, fajny zapach. Prawdziwa dębina, szczelne. Mają z kilkadziesiąt lat.jedna waży około 200kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
davido31 Posted May 29, 2015 Report Share Posted May 29, 2015 No to działaj. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts