Amarantus Posted May 22, 2015 Report Share Posted May 22, 2015 (edited) Historia mojej wędzarni. Pierwsza wersja powstała 3 latat temu. Projekt powstał na kolanie - prosta, czyli tylko wędzarnia, bez grilla czy innych cudów. - trwała i bezobsługowa, czyli murowana i zadaszona. - tania, wybieram najtańsze materiały, cegła pełna, zaprawa murarska z dodatkiem zagwarantuje mi, ze wędzarnia nie będzie nasiąkać i będzie w 100% mrozoodporna. Deski impregnowane tylko z zewnątrz. Mury też zaimpregnuję. Fundament zbrojony na papie.. - rura dymowa szamotowa 200 mm, spód paleniska wykonam z cegły szamotowej na zaprawie gliniano-szamotowej ( wiem że będę zbierał sięgi ale stało się), , reszta to cegła pełna. -Drzwi do wędzarni zrobione z desek podłogowych. Wędzarnia wewnątrz wybita boazerią z modrzewia. http://4.bp.blogspot.com/-ReRWQE5bqc0/UHbpAzW1UMI/AAAAAAAAADQ/8PiUXltqv24/s1600/wedzrnia-rafala-1.jpgPalenisko 64*64*40 cmhttp://3.bp.blogspot.com/-QzGvVMAVl_s/UHbppxcM81I/AAAAAAAAADg/YbT5plIHzqs/s1600/wedzrnia-rafala-2.jpgUjście kanału dymnego rury 200 mm klinkier - to mój własny patent. Zamiast kolanka wymurowalem komin z cegieł. Wyszło 36 stuk .http://3.bp.blogspot.com/-JeeH6JYNx5Y/UHbpjBgts8I/AAAAAAAAADY/Acu-8eaqzZw/s1600/wedzrnia-rafala-3.jpghttp://3.bp.blogspot.com/-Ar0avNlTDQw/UJKwmwq6IZI/AAAAAAAAADw/yTx8HOoSvcg/s1600/wedzrnia-rafala-4.jpgNastępny etap to mini wywiązka i zamiast deskowania płyta OSB ;(. Na dach 22 mm na boki 12mm.Dach pokryty gontami i papą, to akurat było pod ręką.Wewnątrz boazeria z desek modrzewiowych i drzwi z desek podłogowych sosnowych 25mm.http://3.bp.blogspot.com/-STEUHoQu8Q4/UJKwshJXTwI/AAAAAAAAAD4/0C69uqvXv0o/s1600/wedzrnia-rafala-5.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-6k2FgaKFaaI/UJKw0ByA6UI/AAAAAAAAAEA/XLFQCD_6gXY/s1600/wedzrnia-rafala-9.jpgDym będzie wychodził bocznymi otworami zamykanymi na klapę, klapa zamyka się sama pod własnym ciężarem jak chcę otworzyć to wystarczy włożyć klocek drewniany.http://4.bp.blogspot.com/-x43DpXOkLt4/UJKxS8jWwCI/AAAAAAAAAEI/6GtAqWxUqig/s1600/wedzrnia-rafala-6.jpgZasuwa-przepustnica z deflatorem.http://2.bp.blogspot.com/-EWZG8ctWxwI/UJKx66BPdpI/AAAAAAAAAEQ/IGKa68sECrw/s1600/wedzrnia-rafala-10.jpgPrzepustnica jest przyspawana do pręta i przesuwam ją zamykając lub otwierając ujście komina dymowego. na zdięciu widać nierównomierne dymienie na deskach. Zmieniłem kąty nachylenia deflektora i dymi jednakowo na wszystkie strony. Po roku zmieniłem koncepcję. Postanowiłem dobudować suszarnię na grzyby, owoce. Projekt powstał tradycyjne na kolanie Nad paleniskiem umieściłem radiator (podczas wędzenia pozwala on w jakimś tam stopniu obniżyć temperaturę dymu).Komora suszarni ma wlot powietrza zimnego i u góry wylot. Najpierw znikneła góra nad paleniskiem, http://2.bp.blogspot.com/-ysI9XuQt0O8/Ukqlz_4RVHI/AAAAAAAAAWQ/cM_tZsTFbM4/s1600/suszarnia-do-grzybow-owocow-4.jpgRadiator wykonany z stali nierdzewnej z tamtej epoki, grubość blachy około 6 mm. Wszystko pocięte plazmą i pospawane elektrodami 308l do nierdzewki. Wlot powietrza z starego komina stal nierdzewna 1 mm, Trochę się powyginał Podczas spawania blacha się wyprężyła w kilku kierunkach, nagrzewanie i próba prostowania młotem na kowadle nie dała żadnego rezultatu. To wspawałem z 4 stron dodatkowe blachy i wyszło w miarę równo.http://2.bp.blogspot.com/-I8Jk4jCE-1c/UkqlrehzZOI/AAAAAAAAAWI/ZTyIgt8FQlo/s1600/suszarnia-do-grzybow-owocow-5.jpg Na brzegu paleniska położyłem sznur z włókna szklanego do uszczelniania pieców. Na to poszedł radiator, w resztę szczelin upchałem sznur i wcisnąłem silikon czerwony 300 stopni. Radiator nie styka się z murkiem, bo zostawiłem dylatację około 2 cm z każdej strony, jak nagrzeje się blacha to nie rozwali murku. http://3.bp.blogspot.com/--3WBM3fU70k/UlLpjkxReQI/AAAAAAAAAW0/SRnvqRoRu5o/s1600/suszarnia-5.jpgZadaszenie tradycyjne z płyty OSB, drzwi z desek podłogowych.http://3.bp.blogspot.com/-ywAGXCZfSQc/UlLoan8lw3I/AAAAAAAAAWs/Umdpar8BEJE/s1600/suszarnia-4.jpg Pierwsze próby suszarni: Wiadro drewna i temperatura max 95 stopni. Dalszy etap to wykonanie 2 ramek z siatką na owoce i grzyby. Edited May 22, 2015 by Amarantus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amarantus Posted September 22, 2016 Author Report Share Posted September 22, 2016 (edited) Witam Suszarnia ukończona. Kupiłem 1,50 m2 siatki nierdzewnej oczko 6 mm drut 1,5 mm pleciona. Na brzeg wykorzystałem kątowniki ze stali nierdzewnej 25 mm bok. Kątowniki zagiąłem tak aby siatka była w środku, dodatkowo punktakiem zagniotłem blachę w miejscach gdzie były oczka siatki.Ramki wyszły bardzo stabilne, po włożeniu 6 kg śliwek nie widać ugięcia.Na brzegi dałem kątownik 30 mm. Planowałem zrobić siatki zamienne ale na najwyższą zabrakło mi 20 mm i jest mniejsza.Będzie to nieco kłopotliwe bo najszybciej suszą się owoce na dole i po jednym dniu planowałem kolejno je zamieniać. Najniższa na górę najwyższa na dół. Niestety nie jest to możliwe i muszę przesypywać owoce.Warto więc podczas projektowania uwzględnić dostępne szerokości siatek i odpowiednio wymurować suszarnię. Radiator - nagrzewnica spisuje się doskonale. W mojej konstrukcji gdzie sufit paleniska jest wykonany z blachy i radiatora, wystarczy napalić wiaderkiem drewna ( ja używam pociętych palet) i uzyskuję odpowiednią temperaturę do suszenia około 60 st. Paliłem 3-4 razy w ciągu dnia przez 3 dni. Tyle wystarczy do wysuszenia 20 litrów wydrylowanych śliwek. Śliwki do suszenia po wydrylowaniu trzeba układać skórką do dołu tak aby zminimalizować ściekanie soku. Suszone śliwki są doskonałe nie ma porównania z sklepowymi, Edited September 22, 2016 by Amarantus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewidencja Posted September 22, 2016 Report Share Posted September 22, 2016 i za wędzarnię kanałową i za suszarnię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 22, 2016 Report Share Posted September 22, 2016 Zastrzał dajemy odwrotnie, płyta OSB ma w sobie klej (chemia), nie bardzo się nadaje na zewnątrz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 Podzielam zdanie Maćka... jeżeli zastrzał na drzwiach od wędzarni dał byś od dolnego zawiasu w górę to ustrzegł byś się opadania drzwi w późniejszym czasie.... może teraz jeszcze nie masz z tym problemu ale może się za jakiś czas pojawić... wtedy ewentualnie poprawisz! Wiem że płyta OSB jest na samej górze i "nie ma kontaktu" z wyrobami... jednak ilość klejów i żywic zastosowana w tego typu płytach skutecznie odpycha mnie od stosowania w wędzarniach tego materiału.... polecam wymienić na deski... nawet sosnowe! Jedna jeszcze sprawa jeżeli chodzi o otwory boczne... czy za pomocą tej klapki udaje Ci się skutecznie regulować przepływ? nie lepiej zamontować najprostszą listwę tak jak w projekcie "kibelka Andego". Konstrukcja prosta jak budowa cepa a działa i pozwala bardzo precyzyjnie regulować przepływ dymu.... Co do suszarni... to jestem pod niemałym wrażeniem koncepcja jak i wykonanie samych kratek to pełna "profeska" Podczas suszenia musi unosić się niezły aromacik wokoło Dodatkowo taką suszarnię wykorzystywał bym podczas wędzenia ( rozgrzewania komory i gromadzenia odpowiedniej ilości żadu do wędzenia) jako wstępny ociekacz oraz osuszacz do wyrobów.... takie 2 w 1.. Na prawdę zmyślna konstrukcja Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amarantus Posted September 23, 2016 Author Report Share Posted September 23, 2016 Zastrzał dajemy odwrotnie, płyta OSB ma w sobie klej (chemia), nie bardzo się nadaje na zewnątrz Z drzwiami do wędzarni nie mam problemu z opadaniem drzwi. Natomiast w drzwiach od suszarni, pomimo tego że mniejsze po tygodniu suszenia drzwi opadły o prawie centymetr, muszę zrobić tak jak piszecie - ukośny zastrzał.Z płytą OSB to nie pomyślałem, jak będzie okazja to zmienię na deski. Podzielam zdanie Maćka... jeżeli zastrzał na drzwiach od wędzarni dał byś od dolnego zawiasu w górę to ustrzegł byś się opadania drzwi w późniejszym czasie.... może teraz jeszcze nie masz z tym problemu ale może się za jakiś czas pojawić... wtedy ewentualnie poprawisz! Wiem że płyta OSB jest na samej górze i "nie ma kontaktu" z wyrobami... jednak ilość klejów i żywic zastosowana w tego typu płytach skutecznie odpycha mnie od stosowania w wędzarniach tego materiału.... polecam wymienić na deski... nawet sosnowe! Jedna jeszcze sprawa jeżeli chodzi o otwory boczne... czy za pomocą tej klapki udaje Ci się skutecznie regulować przepływ? nie lepiej zamontować najprostszą listwę tak jak w projekcie "kibelka Andego". Konstrukcja prosta jak budowa cepa a działa i pozwala bardzo precyzyjnie regulować przepływ dymu.... Co do suszarni... to jestem pod niemałym wrażeniem koncepcja jak i wykonanie samych kratek to pełna "profeska" Podczas suszenia musi unosić się niezły aromacik wokoło Dodatkowo taką suszarnię wykorzystywał bym podczas wędzenia ( rozgrzewania komory i gromadzenia odpowiedniej ilości żadu do wędzenia) jako wstępny ociekacz oraz osuszacz do wyrobów.... takie 2 w 1.. Na prawdę zmyślna konstrukcja Z Dymnym pozdrowieniem.... Otwory boczne używam tylko do rozpalania i suszenia a przy wędzeniu są zamknięte. Przepływ reguluję zasuwą - zwykła blacha z prętem pod deflatorem. Co do kratek to daleko im do ideału ale spełniają funkcję i są sztywne. Górna jest zrobiona z 2 pasków siatki zaplecionych na środku i się trochę wygięła.Jedyne co zmodernizuję to sposób wyciągania. Przykręcę na odwrót drugi kątownik, tak żeby można było wysunąć kratki na większą odległość. Nie będą wtedy opadać. Dzięki za uwagiPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 Otwory boczne używam tylko do rozpalania i suszenia a przy wędzeniu są zamknięte. Przepływ reguluję zasuwą - zwykła blacha z prętem pod deflatorem. To w jaki sposób dym wylatuje z komory dymowej? Regulujesz szybrem dopływ a wypływ dymu? Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 (edited) Może jeszcze jedna uwaga jak suszysz daj na blachę od góry cegły szamotowe(oczywiście tyle i tak aby nie załamały blachy) - "łagodzą" uderzenie temperatury i dłużej trzymasz ciepło do wędzenia wyjmij . Swego czasu suszyłem tym sposobem w piekarniku kuchni gazowej (tz. gaz- szamot- nagrzanie szamotu -wyłączenie gazu- i tace z grzybami ) Edited September 23, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amarantus Posted September 24, 2016 Author Report Share Posted September 24, 2016 Otwory boczne używam tylko do rozpalania i suszenia a przy wędzeniu są zamknięte. Przepływ reguluję zasuwą - zwykła blacha z prętem pod deflatorem. To w jaki sposób dym wylatuje z komory dymowej? Regulujesz szybrem dopływ a wypływ dymu? Z Dymnym pozdrowieniem... Tych otworów nie można zamknąć szczelnie tak jakoś wyszło zawiasy nie do końca domykają, Zawsze jest przelot - taka notoryczna nieszczelność . Może jeszcze jedna uwaga jak suszysz daj na blachę od góry cegły szamotowe(oczywiście tyle i tak aby nie załamały blachy) - "łagodzą" uderzenie temperatury i dłużej trzymasz ciepło do wędzenia wyjmij . Swego czasu suszyłem tym sposobem w piekarniku kuchni gazowej (tz. gaz- szamot- nagrzanie szamotu -wyłączenie gazu- i tace z grzybami ) Dobry pomysł dzięki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amarantus Posted August 20, 2018 Author Report Share Posted August 20, 2018 Może jeszcze jedna uwaga jak suszysz daj na blachę od góry cegły szamotowe(oczywiście tyle i tak aby nie załamały blachy) - "łagodzą" uderzenie temperatury i dłużej trzymasz ciepło do wędzenia wyjmij . Swego czasu suszyłem tym sposobem w piekarniku kuchni gazowej (tz. gaz- szamot- nagrzanie szamotu -wyłączenie gazu- i tace z grzybami ) Tak zrobiłem i efekt rewelacyjny, wieczorem około 21:00, rozpaliłem - temperatura doszła do 65 stopni przy drzwiach, utrzymywałem przez około 3 godziny. Rano 6:00 w środku bylo jeszcze ciepło.Efekt jest taki że 12-15 litrów śliwek przy ciągłym paleniu szuszę w 24 godziny. Jak jest sucho i nie pada . Potem jeszcze 2 dni dosuszenie lub wyrównanie wilgotności w domu. i gotowe. Do worków i mrożenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted August 20, 2018 Report Share Posted August 20, 2018 1. Koniecznie wywal płyty osb - klej , żywica - opary mieszają się z dymem i siadają na wędzonkach - jak ktoś to zobaczy to jeszcze wpadnie na pomysł , żeby komorę wędzarni zrobić z paneli podłogowych - bo są tanie 2. Jak pozbywasz się wilgoci z komory suszarni? Masz jakiś przepływ powietrza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sonicsquad Posted August 22, 2018 Report Share Posted August 22, 2018 1. Koniecznie wywal płyty osb - klej , żywica - opary mieszają się z dymem i siadają na wędzonkach - jak ktoś to zobaczy to jeszcze wpadnie na pomysł , żeby komorę wędzarni zrobić z paneli podłogowych - bo są tanie Za późno. Na jednym z forum na FB właśnie kobita wstawiła taki patent... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted August 22, 2018 Report Share Posted August 22, 2018 (edited) Za późno. Na jednym z forum na FB właśnie kobita wstawiła taki patent... - pogratulować głupoty.No to jeszcze do kompletu pozostało zrobić ramkę obić niebieską plandeką i też wędzarnia gotowa Edited August 22, 2018 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nestor Posted August 23, 2018 Report Share Posted August 23, 2018 binio 111,jesteś mądrym facetem.Wiesz jak doradzić dobrze.Ludzie często nie myślą dobrze i swoimi głupimi pomysłami szkodzą sobie i innym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted August 24, 2018 Report Share Posted August 24, 2018 No cóż.(najlepszym przykładem tego co powiedziałeś Nestor są różnego rodzaju pseudo "gwiazdeczki" blogerki , które w necie umieszczają różnego rodzaju przepisy kulinarne - przy niektórych człowiekowi ręce opadają - no ale inni bezmyślnie powielają bo w necie było że...... ). Dlatego też wtrąciłem , żeby kolega Amarantus "poprawił" swoją dymarkę dla zdrowia i ku przestrodze dla innych.No ale już nie zaśmiecam tematu kolegi - kto pomyśli to sam wnioski wyciągnie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.