Jump to content

Wędzarnia i suszarnia - Amarantus kombinuje


Recommended Posts

Historia mojej wędzarni. 

 

Pierwsza wersja powstała 3 latat temu. Projekt powstał na kolanie :) 

 
- prosta, czyli tylko wędzarnia, bez grilla czy innych cudów.
 
- trwała i bezobsługowa, czyli murowana i zadaszona.
 
- tania, wybieram najtańsze materiały, cegła pełna, zaprawa murarska z dodatkiem zagwarantuje mi, ze wędzarnia nie będzie nasiąkać i będzie w 100% mrozoodporna. Deski impregnowane tylko z zewnątrz. Mury też zaimpregnuję. Fundament zbrojony na papie..
 
- rura dymowa szamotowa 200 mm, spód paleniska wykonam z cegły szamotowej na zaprawie gliniano-szamotowej ( wiem że będę zbierał sięgi ale stało się), , reszta to cegła pełna.
 
-Drzwi do wędzarni zrobione z desek podłogowych. Wędzarnia wewnątrz wybita boazerią z modrzewia.
 
http://4.bp.blogspot.com/-ReRWQE5bqc0/UHbpAzW1UMI/AAAAAAAAADQ/8PiUXltqv24/s1600/wedzrnia-rafala-1.jpg
Palenisko 64*64*40 cm
http://3.bp.blogspot.com/-QzGvVMAVl_s/UHbppxcM81I/AAAAAAAAADg/YbT5plIHzqs/s1600/wedzrnia-rafala-2.jpg
Ujście kanału dymnego rury 200 mm klinkier - to mój własny patent. Zamiast kolanka  wymurowalem komin z cegieł. Wyszło 36 stuk .
http://3.bp.blogspot.com/-JeeH6JYNx5Y/UHbpjBgts8I/AAAAAAAAADY/Acu-8eaqzZw/s1600/wedzrnia-rafala-3.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-Ar0avNlTDQw/UJKwmwq6IZI/AAAAAAAAADw/yTx8HOoSvcg/s1600/wedzrnia-rafala-4.jpg
Następny etap to mini wywiązka i zamiast deskowania płyta OSB ;(. Na dach 22 mm na boki 12mm.
Dach pokryty gontami i papą, to akurat było pod ręką.
Wewnątrz boazeria z desek modrzewiowych i drzwi z desek podłogowych sosnowych 25mm.
http://3.bp.blogspot.com/-STEUHoQu8Q4/UJKwshJXTwI/AAAAAAAAAD4/0C69uqvXv0o/s1600/wedzrnia-rafala-5.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-6k2FgaKFaaI/UJKw0ByA6UI/AAAAAAAAAEA/XLFQCD_6gXY/s1600/wedzrnia-rafala-9.jpg
Dym będzie wychodził bocznymi otworami zamykanymi na klapę, klapa zamyka się sama pod własnym ciężarem jak chcę otworzyć to wystarczy włożyć klocek drewniany.
http://4.bp.blogspot.com/-x43DpXOkLt4/UJKxS8jWwCI/AAAAAAAAAEI/6GtAqWxUqig/s1600/wedzrnia-rafala-6.jpg
Zasuwa-przepustnica z deflatorem.
http://2.bp.blogspot.com/-EWZG8ctWxwI/UJKx66BPdpI/AAAAAAAAAEQ/IGKa68sECrw/s1600/wedzrnia-rafala-10.jpg
Przepustnica jest przyspawana do pręta i przesuwam ją zamykając lub otwierając ujście komina dymowego. na zdięciu widać nierównomierne dymienie na deskach. Zmieniłem kąty nachylenia deflektora i dymi jednakowo na wszystkie strony.
 
Po roku zmieniłem koncepcję. Postanowiłem dobudować suszarnię na grzyby, owoce. Projekt powstał tradycyjne na kolanie :) 
 
Nad paleniskiem umieściłem radiator (podczas wędzenia pozwala  on w jakimś tam stopniu obniżyć temperaturę dymu).
Komora suszarni ma wlot powietrza zimnego i u góry wylot.
 
Najpierw znikneła góra nad paleniskiem, 
http://2.bp.blogspot.com/-ysI9XuQt0O8/Ukqlz_4RVHI/AAAAAAAAAWQ/cM_tZsTFbM4/s1600/suszarnia-do-grzybow-owocow-4.jpg
Radiator wykonany z stali nierdzewnej z tamtej epoki, grubość blachy około 6 mm. Wszystko pocięte plazmą i pospawane elektrodami 308l do nierdzewki. Wlot powietrza z starego komina stal nierdzewna 1 mm, Trochę się powyginał :)
 Podczas spawania blacha się wyprężyła w kilku kierunkach, nagrzewanie i próba prostowania młotem na kowadle nie dała żadnego rezultatu. To wspawałem z 4 stron dodatkowe blachy i wyszło w miarę równo.
http://2.bp.blogspot.com/-I8Jk4jCE-1c/UkqlrehzZOI/AAAAAAAAAWI/ZTyIgt8FQlo/s1600/suszarnia-do-grzybow-owocow-5.jpg
 
Na brzegu paleniska położyłem sznur z włókna szklanego do uszczelniania pieców.  Na to poszedł radiator, w resztę szczelin upchałem sznur i wcisnąłem silikon czerwony 300 stopni. Radiator nie styka się z murkiem, bo zostawiłem dylatację około 2 cm z każdej strony, jak nagrzeje się blacha to nie rozwali murku.
 
http://3.bp.blogspot.com/--3WBM3fU70k/UlLpjkxReQI/AAAAAAAAAW0/SRnvqRoRu5o/s1600/suszarnia-5.jpg
Zadaszenie tradycyjne z płyty OSB, drzwi z desek podłogowych.
http://3.bp.blogspot.com/-ywAGXCZfSQc/UlLoan8lw3I/AAAAAAAAAWs/Umdpar8BEJE/s1600/suszarnia-4.jpg
 
Pierwsze próby suszarni:
 
Wiadro drewna i temperatura max 95 stopni. 
 
Dalszy etap to wykonanie 2 ramek z siatką na owoce i grzyby.
Edited by Amarantus
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
 

Witam

 

Suszarnia ukończona. Kupiłem 1,50 m2 siatki nierdzewnej oczko 6 mm drut 1,5 mm pleciona. Na brzeg wykorzystałem kątowniki ze stali nierdzewnej 25 mm bok. Kątowniki zagiąłem tak aby siatka była w środku, dodatkowo punktakiem zagniotłem blachę w miejscach gdzie były oczka siatki.

Ramki wyszły bardzo stabilne, po włożeniu 6 kg śliwek nie widać ugięcia.

Na brzegi dałem kątownik 30 mm. Planowałem zrobić siatki zamienne ale na najwyższą zabrakło mi 20 mm i jest mniejsza.

Będzie to nieco kłopotliwe bo najszybciej suszą się owoce na dole i po jednym dniu planowałem kolejno je  zamieniać. Najniższa na górę najwyższa na dół. Niestety nie jest to możliwe i muszę przesypywać owoce.

Warto więc podczas projektowania uwzględnić dostępne szerokości siatek i odpowiednio wymurować suszarnię.

 

Radiator - nagrzewnica spisuje się doskonale. W mojej konstrukcji gdzie sufit paleniska jest wykonany z blachy i radiatora, wystarczy napalić wiaderkiem drewna ( ja używam pociętych palet) i uzyskuję odpowiednią temperaturę do suszenia około 60 st.

 

suszarnia-do-grzybow-owocow-sliwki-1.jpg

 

suszarnia-do-grzybow-owocow-sliwki-2.jpg

 

 

 

Paliłem 3-4 razy w ciągu dnia przez 3 dni. Tyle wystarczy do wysuszenia 20 litrów wydrylowanych śliwek. 

Śliwki do suszenia po wydrylowaniu trzeba układać skórką do dołu tak aby zminimalizować ściekanie soku.

 

Suszone śliwki są doskonałe nie ma porównania z sklepowymi,

Edited by Amarantus
Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Podzielam zdanie Maćka... jeżeli zastrzał na drzwiach od wędzarni dał byś od dolnego zawiasu w górę to ustrzegł byś się opadania drzwi w późniejszym czasie.... może teraz jeszcze nie masz z tym problemu ale może się za jakiś czas pojawić... wtedy ewentualnie poprawisz!

 

Wiem że płyta OSB jest na samej górze i "nie ma kontaktu" z wyrobami... jednak ilość klejów i żywic zastosowana w tego typu płytach skutecznie odpycha mnie od stosowania w wędzarniach tego materiału.... polecam wymienić na deski... nawet sosnowe!

 

Jedna jeszcze sprawa jeżeli chodzi o otwory boczne... czy za pomocą tej klapki udaje Ci się skutecznie regulować przepływ? nie lepiej zamontować najprostszą listwę tak jak w projekcie "kibelka Andego". Konstrukcja prosta jak budowa cepa a działa i pozwala bardzo precyzyjnie regulować przepływ dymu.... 

 

Co do suszarni... to jestem pod niemałym wrażeniem  :thumbsup:  koncepcja jak i wykonanie samych kratek to pełna "profeska"  :thumbsup:

Podczas suszenia musi unosić się niezły aromacik wokoło  :laugh:

Dodatkowo taką suszarnię wykorzystywał bym podczas wędzenia ( rozgrzewania komory i gromadzenia odpowiedniej ilości żadu do wędzenia) jako wstępny ociekacz oraz osuszacz do wyrobów.... takie 2 w 1..  :thumbsup:  

Na prawdę zmyślna konstrukcja  :clap:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Link to comment
Share on other sites

Zastrzał dajemy odwrotnie, płyta OSB ma w sobie klej (chemia), nie bardzo się nadaje na zewnątrz

 

Z drzwiami do wędzarni nie mam problemu z opadaniem drzwi. Natomiast w drzwiach od suszarni, pomimo tego że mniejsze po tygodniu suszenia drzwi opadły o prawie centymetr, muszę zrobić tak jak piszecie -  ukośny zastrzał.

Z płytą OSB to nie pomyślałem, jak będzie okazja to zmienię na deski.

 

 

Podzielam zdanie Maćka... jeżeli zastrzał na drzwiach od wędzarni dał byś od dolnego zawiasu w górę to ustrzegł byś się opadania drzwi w późniejszym czasie.... może teraz jeszcze nie masz z tym problemu ale może się za jakiś czas pojawić... wtedy ewentualnie poprawisz!

 

Wiem że płyta OSB jest na samej górze i "nie ma kontaktu" z wyrobami... jednak ilość klejów i żywic zastosowana w tego typu płytach skutecznie odpycha mnie od stosowania w wędzarniach tego materiału.... polecam wymienić na deski... nawet sosnowe!

 

Jedna jeszcze sprawa jeżeli chodzi o otwory boczne... czy za pomocą tej klapki udaje Ci się skutecznie regulować przepływ? nie lepiej zamontować najprostszą listwę tak jak w projekcie "kibelka Andego". Konstrukcja prosta jak budowa cepa a działa i pozwala bardzo precyzyjnie regulować przepływ dymu.... 

 

Co do suszarni... to jestem pod niemałym wrażeniem  :thumbsup:  koncepcja jak i wykonanie samych kratek to pełna "profeska"  :thumbsup:

Podczas suszenia musi unosić się niezły aromacik wokoło  :laugh:

Dodatkowo taką suszarnię wykorzystywał bym podczas wędzenia ( rozgrzewania komory i gromadzenia odpowiedniej ilości żadu do wędzenia) jako wstępny ociekacz oraz osuszacz do wyrobów.... takie 2 w 1..  :thumbsup:  

Na prawdę zmyślna konstrukcja  :clap:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

 

Otwory boczne używam tylko do rozpalania i suszenia a przy wędzeniu są zamknięte. Przepływ reguluję zasuwą - zwykła blacha z prętem pod deflatorem.

 

Co do kratek to daleko im do ideału ale spełniają funkcję i są sztywne. Górna jest zrobiona z 2 pasków siatki zaplecionych na środku i się trochę wygięła.

Jedyne co zmodernizuję to sposób wyciągania. Przykręcę na odwrót drugi kątownik, tak żeby można było wysunąć kratki na większą odległość. Nie będą wtedy opadać.

 

Dzięki za uwagi

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

Otwory boczne używam tylko do rozpalania i suszenia a przy wędzeniu są zamknięte. Przepływ reguluję zasuwą - zwykła blacha z prętem pod deflatorem.
 

 

To w jaki sposób dym wylatuje z komory dymowej? 

Regulujesz szybrem dopływ a wypływ dymu?

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Link to comment
Share on other sites

Może jeszcze jedna uwaga jak suszysz daj na blachę od góry cegły szamotowe(oczywiście tyle i tak aby nie załamały blachy)  - "łagodzą" uderzenie temperatury i dłużej trzymasz ciepło  do wędzenia wyjmij . Swego czasu suszyłem tym sposobem w piekarniku kuchni gazowej (tz. gaz- szamot- nagrzanie szamotu -wyłączenie  gazu- i tace z grzybami )

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

 

Otwory boczne używam tylko do rozpalania i suszenia a przy wędzeniu są zamknięte. Przepływ reguluję zasuwą - zwykła blacha z prętem pod deflatorem.
 

 

To w jaki sposób dym wylatuje z komory dymowej? 

Regulujesz szybrem dopływ a wypływ dymu?

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

 

Tych otworów nie można zamknąć szczelnie tak jakoś wyszło zawiasy nie do końca domykają,  Zawsze jest przelot - taka notoryczna nieszczelność :).

 

Może jeszcze jedna uwaga jak suszysz daj na blachę od góry cegły szamotowe(oczywiście tyle i tak aby nie załamały blachy)  - "łagodzą" uderzenie temperatury i dłużej trzymasz ciepło  do wędzenia wyjmij . Swego czasu suszyłem tym sposobem w piekarniku kuchni gazowej (tz. gaz- szamot- nagrzanie szamotu -wyłączenie  gazu- i tace z grzybami )

 

Dobry pomysł dzięki.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Może jeszcze jedna uwaga jak suszysz daj na blachę od góry cegły szamotowe(oczywiście tyle i tak aby nie załamały blachy)  - "łagodzą" uderzenie temperatury i dłużej trzymasz ciepło  do wędzenia wyjmij . Swego czasu suszyłem tym sposobem w piekarniku kuchni gazowej (tz. gaz- szamot- nagrzanie szamotu -wyłączenie  gazu- i tace z grzybami )

 

suszarnia-suszone-sliwki-rafal-wielun-20

 

sliwki-z-suszarnia-wedzarnia-do-grzybow-

 

 Tak zrobiłem i efekt rewelacyjny, wieczorem około 21:00, rozpaliłem - temperatura doszła do 65 stopni przy drzwiach, utrzymywałem przez około 3 godziny. 

Rano 6:00 w środku bylo jeszcze ciepło.

Efekt jest taki że 12-15 litrów śliwek przy ciągłym paleniu szuszę w 24 godziny. Jak jest sucho i nie pada :). Potem jeszcze 2 dni dosuszenie lub wyrównanie wilgotności w domu. i gotowe. Do worków i mrożenie.

Link to comment
Share on other sites

1. Koniecznie wywal płyty osb - klej , żywica - opary mieszają się z dymem i siadają na wędzonkach - jak ktoś to zobaczy to jeszcze wpadnie na pomysł , żeby komorę wędzarni zrobić z paneli podłogowych :facepalm: -  bo są tanie  :facepalm: 

2. Jak pozbywasz się wilgoci z komory suszarni? Masz jakiś przepływ powietrza?

Link to comment
Share on other sites

1. Koniecznie wywal płyty osb - klej , żywica - opary mieszają się z dymem i siadają na wędzonkach - jak ktoś to zobaczy to jeszcze wpadnie na pomysł , żeby komorę wędzarni zrobić z paneli podłogowych :facepalm: -  bo są tanie  :facepalm:

 

Za późno. Na jednym z forum na FB właśnie kobita wstawiła taki patent...

Link to comment
Share on other sites

No cóż.(najlepszym przykładem tego co powiedziałeś  Nestor są różnego rodzaju pseudo "gwiazdeczki" blogerki , które w necie umieszczają różnego rodzaju przepisy kulinarne - przy niektórych człowiekowi ręce opadają - no ale inni bezmyślnie powielają bo w necie było że...... :facepalm: ).  Dlatego też wtrąciłem , żeby kolega Amarantus "poprawił" swoją  dymarkę dla zdrowia  i ku przestrodze dla innych.

No ale już nie zaśmiecam tematu kolegi - kto pomyśli to sam wnioski wyciągnie. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...