Jump to content

Szamot jako kamień do wypieku chleba w piekarniku


GRZESlEK

Recommended Posts

Witam.

Chciałem kupić kamień szamotowy do pieczenia chleba/pizzy w piekarniku elektrycznym i widzę, dużą różnicę 

na allegro typowe kamienie przeznaczone do tego celu (jednak wymiarem małe) kosztują OK 40-50 zł

natomiast znalazłem w sklepie internetowym płyty szamotowe w wymiarach które są dla mnie OK za mniej niż 20 zł

 

Czy ten szamot może się czymś różnić?

 

PS; jaka grubość do piekarnika będzie OK- żeby nie przesadzić z za gruba

 

Link to comment
Share on other sites

Ja używam takiego o grubości  2cm i 35 cm średnicy.Wiadomo,ze czym grubszy tym lepszy ,ale ten mój jest dużo lżejszy i poręczniejszy.

Tutaj koledzy wypowiadali się ,ze do chleba niekoniecznie ,bardziej do pizzy.Ja stosuję do jednego i drugiego zamiennie z garnkami rzymskimi.Wcześniej piekłam w zwykłych foremkach i chlebki wychodziły równie dobre jak te pieczone w garnkach ,czy wyrastane w koszyczkach i pieczone na kamieniu...

Link to comment
Share on other sites

beatag dzięki za odpowiedź. 

Wnioskuje że jak masz okrągły to masz taki typowo do pieczenia pizzy 

a ja myślałem żeby dociąć sobie na wymiar piekarnika tak np 40 na 40 tylko zastanawiam się czy te płyty szamotowe które służą do wykładania piecy i kominków mogą mieć kontakt z żywnością.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam kamien szamotowy grubosci okolo 4 cm, nagrzewa sie stosunkowo dlugo ale jak polozysz na nim ciasto to pieknie oddaje cala zakumulowane cieplo.  Pieczenie chleba czy bulek na kamieniu jest duzo lepsze niz na blaszce. Nie wiem jak w Polsce ale u nas roznica w kamieniach szamotowych nie polegaja tylko na grubosci ale takze zalezy od struktury powierzni (gladka czy porowata). Ja moj kamien musialem najpierw troche przeszlifowac ba byl ostry jak gruboziarnisty papier scierny.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem, sprzedawca twierdzil ze to ma dwa rodzaje kamienia do sprzedania, do pieczenia z jedna strona gladka i drugi do pieca ktory byl z obydwu stron szorstki. Dla mnie ten z gladka strona byl jeszcze odrobine za ostry i musialem go troche przyszlifowac, poza tym byl odrobine za duzy i musialem go odpowiednio przyciac.

Edited by yogi
Link to comment
Share on other sites

Lepiej nie kombinować z przycinaniem -kup taki jaki Ci pasuje ,bo szamot może pęknąć i będzie szkoda.Ja na tym okrągłym piekę również chleby.Jak będziesz zainteresowany to gdzieś znajdę tego gościa od którego kupowałam [ kamień ok. 30zł a płyty ok. 20,tylko cieńsze ok.1,5cm]

Link to comment
Share on other sites

No rzeczywiście ceny o niebo mniejsze. Dzięki beatag.

Poczytałem trochę wczoraj o tych kamieniach na naszym forum i jeżeli dobrze zrozumiałem, to nagrzewa się go ( w zależności od kuchenek było tu 10-20-30min), a następnie wyłącza prąd (w moim przypadku elektryczny piekarnik) i piecze (pizza, chleb czy ciasto), tak?

Link to comment
Share on other sites

Nie do końca tak z tym wyłączaniem ... piekarnik i tak ma swój termostat więc wyłączy się i włączy gdy temperatura spadnie ... Zadaniem kamienia w tym przypadku jest wyrównanie i stabilizacja temperatury w całym piekarniku, rozgrzany szamot czy kamień ma bardzo dużą bezwładność termiczną ... ;) 

Link to comment
Share on other sites

Pod zadnym pozorem nie mozesz wylaczyc piekarnika w trakcie pieczenia, przy kamieniu szamotowym o grubosci 2-3cm nigdy nie upieczesz chleba do konca. Kamien ma za zadanie przede wszystkim szybkie nagrzanie ciasta, dlatego kladzie sie go na rozgrzany kamien. Wylaczyc mozesz najwyzej kilka minut  przed koncem pieczenia.

Link to comment
Share on other sites

No to nie licząc pizzy, czym różni się pieczenie np chleba (bo głównie o to mi chodziło) na kamieniu czy blaszce?

Chleb z kuchenki i tak nie będzie taki jak z pieca, to zrozumiałe, ale jakie zmiany zauważyły osoby które piekły zarówno na blaszce jak i na kamieniu?

Link to comment
Share on other sites

A jak Ci się wydaje dlaczego pizza wychodzi lepsza ... ?

Wszystkie zalety kamienia napisałem ci w poprzednim poście ... chleb różni się zdecydowanie równym wypieczeniem grubością i chrupkością skórki ... 

Otwarcie drzwiczek czy włożenie czegoś chłodniejszego do piekarnika nie zmienia jego temperatury własnie dzięki dużej bezwładności termicznej kamiennej płyty.

Między innymi dlatego odradzany jest szamot w paleniskach wędzarni ... nawet jak wygarniesz żar z paleniska to rozgrzany szamot dalej grzeje komorę ;)

Link to comment
Share on other sites

 (

 

A jak Ci się wydaje dlaczego pizza wychodzi lepsza ... ?

Głównie doczytałem że równomiernie "ścina" spód :)

 

 

 

chleb różni się zdecydowanie równym wypieczeniem grubością i chrupkością skórki ... Otwarcie drzwiczek czy włożenie czegoś chłodniejszego do piekarnika nie zmienia jego temperatury własnie dzięki dużej bezwładności termicznej kamiennej płyty.

No i wreszcie zrozumiałem :)

 

A już zaczynałem myśleć że sceptycy mieli rację że tylko dodatkowo cięgnie prąd. A jednak poprawia jakość. :)

Dzięki.

Link to comment
Share on other sites

 

 

sceptycy mieli rację że tylko dodatkowo cięgnie prąd
 

Tu się mylisz zrób sobie test rozgrzej piekarnik z kamieniem do 240st i bez kamienia i obserwuj piekąc chleb jak często załączy się grzałka z kamieniem i bez przez cały cykl pieczenia ... myślę że dłuższe rozgrzewanie z kamieniem spokojnie jest kompensowane przez dużo rzadsze włączanie grzałek potem ;)

Przeważnie robię tak ze piekę chleb a jak on się piecze to machnę jakąś pizzę  ... wyjmuje chleb wyłączam grzanie i wkładam pizzę czy grzanki czosnkowe z serem do jakiegoś zielska ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Pod choinkę dostałam kamień do pieczenia pizzy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu jaki osiągamy ;)

 

Jeszcze nigdy nie piekłam na nim czegoś innego niż pizza...

Jak robicie chleb? Tzn. np. po wyrośnięciu w koszyku czy foremce przekładacie bezpośrednio na kamień i tak pieczecie? Czy pieczecie na kamieniu coś poza pieczywem?

Link to comment
Share on other sites

Chlebek pszenny na żytnim zakwasie rośnie w garnku fi 20 cm z przykrywką i w nim trafia do elektrycznego piekarnika o temp 240C na 20 min. Nowoczesność wcale nie jest gorsza od tradycji :)


Pozostaje w stygnącym piekarniku jeszcze 30 min

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Na allegro są faktycznie drogie.Goście kupują tam gdzie ja i potem sprzedają za 2x tyle.

Tu masz link http://www.sklep.fenixus.pl/shopping/?id=2&pod=2&na=P%C5%82yty%20szamotowe.Mająspory wybór-ja kupiłam ten okrągły czeski35cmx2

 

Możesz podać poprawny link ??

Nie wchodzi....

 

 

Edit

 

Ten kupiłeś ?

 

http://www.sklep.fenixus.pl/kamienie-do-pizzy/26-kamien-do-pizzy-35020.html

Edited by alehar
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...