Jump to content

Wędzenie na zimno a konstrukcja wędzarni

Recommended Posts

Poniewaz to pierwszy moj post na tym forum, chcialbym przywitac sie z Szanownym Gronem :)

Czytalem sporo tego forum, ale nie znalazlem odpowiedzi na nurtujacy mnie problem. Jestem na etapie skladania wlasnej wedzarni z dębowej beczki. Palenisko kupilem gotowe na allegro za ok 130 zł. Palenisko mam zamiar polaczyc z beką za pomoca rury nierdzewnej typu spiro, fi 120.

Poniewaz zasadniczym moim celem jest wedzenie na zimno, spytam bardziej doswiadczonych: czy w konstrukcji wedzarni jak wyzej bedzie mozliwe wedzenie na zimno przy temp zewnetrznej np 20 st C, czy raczej nie tedy droga i bede potrzebowal generatora dymu?

Palenisko moge oddalic od beczki i na 5m, jesli bedzie taka potrzeba. Czy rodzaj paliwa (gradacja) bedzie rowniez mialo znaczenie?

Pytałeś, dałem Ci odpowiedź. Jeżeli mi nie wierzysz to sorry. Tyle jest na forum opisów że tylko czytać i zdobywać wiedzę :D.

Ten z pierwszego linku jest do tzw. "smrodzenia" :D, a ten wskazany przeze mnie służy do wędzenia. Zależy co masz zamiar robić

Wystarczy przejrzeć sobie Youtube, jest tam tego sporu, i do "smrodzenia" :D serków itp. produktów na pewno wystarczy, bo przecież nie mówię że to jest złe rozwiązanie, samo w sobie jak najbardziej OK. ale kolega ma zdaje się zamiar wędzić wędliny :D . Chyba że się mylę ?

No właśnie, kolega chce chyba wędzić wędliny, a nie "smrodzić " serki czy oscypki w kartonie po telewizorze, i dla tego właśnie zabawki są dobre do zabawy a a jeżeli myśli się o wędzeniu to ..... Zresztą wystarczy tak jak pisałem popatrzeć sobie na Youtube i zobaczyć co można "zakopcić" taką zabawką, bo inaczej tego nazwać niestety nie da rady :D , ale jak ktoś chce, to czemu nie :D . Nie mniej Olek jak zawsze ma zdanie odmienne, i dobrze, bo jest przecież demokracja :thumbsup::D.

Kolega chce wszystko wedzic, serki tez, ale nie jedynie :-)

Zdecydowalem, ze DG zrobie sam z dostepnych przepisow w sieci i na yt.

Kupilem profil nierdzewny 100x100, dwie rurki, calosc 68 zl z przesylka. Do tego 1h wlasnej pracy. Pompke napowietrzajaca do akwa juz mam od dawna.

Edited by Krajcok

Kupilem profil nierdzewny 100x100, dwie rurki

Szkoda, że już kupiłeś profil bo mogłeś zrobić sobie taki jak ja mam i większość forumowiczów. ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11569-wędzarnia-i-dymogenerator-davido31/?p=426740

Mnie DG wyszedł wliczając pompkę -180zł.

Edited by davido31

bo mogłeś zrobić sobie taki jak ja mam i większość forumowiczów. http://wedlinydomowe...ido31/?p=426740

To jest mocno za daleko idące stwierdzenie bo "ten generator" to jeszcze nawet nie zadymił  a już takie autorytatywne stwierdzenia ... 

Śmiem twierdzić że gdyby podliczyć ilość i rodzaj DG wśród użytkowników forum to taki konkretnie ma możne z 2-3 osoby (popielnik i mały przekrój rury dymowej) + 1 Jarka Sverige2 pozbawiony jednej z tych wad ale troszkę inny bo z większego profilu i w tym wypadku popielnik ma jako takie uzasadnienie przy dymieniu naprawdę sporymi klockami ....

Ilościowo bezapelacyjnie wygrałby Borniak potem byłyby wszelkiej maści podciśnieniowe (tu będą setki) a na końcu Bradley .....