Jump to content

Drób wędzony - modyfikacje smakowe - pytania

tomadyna

Recommended Posts

Witam;

Jestem początkującym "zadymiaczem" i właśnie wczoraj zrobiłem piersi indycze z przepisu Andzio.

Wyszły super smaczne i pewnie szybko znikną więc zaraz będę robił następne.

I tu pojawia się pytanie:

Jak robić inne smaki takich szynek ?

Np. miodowo-czosnkowe ?

Jak to peklować i czy dowolnie mogę dodawać sobie inne przyprawy.

Skąd wiedzieć ile miodu jakie proporcje ?

Czy podczas takiego suchego peklowania można dowolnie bawić się smakami ?

Skąd bierzecie przepisy bo na forum nie wiele można ich znaleźć dla mięsa drobiowego ;-(

Przepraszam jeśli moje pytania wydadzą Wam się głupie ;-)

P.S.

A to moja wczorajsza produkcja

post-73611-0-45747200-1433148790.jpg

Edited by tomadyna

Jesli moge doradzic. Czesto robie kurczaki pieczone w takiej marynacie, spokojnie bedziesz mogl rowniez w niej zamarynowac i wedzic z podpieczeniem.

okolo 1/4 szklanki miodu, 2 zabki czosnku( mam porzadny czosnek i zabki sa okolo 8-10g),  teraz dla wyrownania smakow daje sos sojowy, tutaj daje kilka lyzek i mieszajac musisz probowac( kazdy ma inny smak , ale mieso pamietaj musi dostac soli, a to wg mojego przepisu jedyny dawca soli- wiec spokojnie bedzie jakies 10 lyzek jak nie wiecej, ja to leje " na oko", moge nasteonym razem pomierzyc dokladnie) i rowniez dla przelamania slodyczy dodaje 2-3 lyzki soku z cytryny. 

Ta marynate dobrze jest nawet lekko podgrzac, ale nie do wrzenia wtedy czujesz te smaki, pamietaj musi byc troche slone, ale przyjemnie slone. Tym zalewam czesci s kurczaka i do lodowki na noc. Na drugi dzien albo do piekarnika ,albo na bbq pod przykryciem.  Sama jestem ciekawa i chyba uwedze. 

Na koniec pieczenia zawsze odrobine maluje miode.  

Jesli pomoglam to prosze bardzo  :D