tomadyna Posted June 1, 2015 Report Share Posted June 1, 2015 (edited) Witam; Jestem początkującym "zadymiaczem" i właśnie wczoraj zrobiłem piersi indycze z przepisu Andzio.Wyszły super smaczne i pewnie szybko znikną więc zaraz będę robił następne.I tu pojawia się pytanie: Jak robić inne smaki takich szynek ?Np. miodowo-czosnkowe ?Jak to peklować i czy dowolnie mogę dodawać sobie inne przyprawy.Skąd wiedzieć ile miodu jakie proporcje ?Czy podczas takiego suchego peklowania można dowolnie bawić się smakami ?Skąd bierzecie przepisy bo na forum nie wiele można ich znaleźć dla mięsa drobiowego ;-( Przepraszam jeśli moje pytania wydadzą Wam się głupie ;-) P.S.A to moja wczorajsza produkcja Edited June 1, 2015 by tomadyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted June 1, 2015 Report Share Posted June 1, 2015 Witaj Widzę, że ładnie Ci to wyszło... Skąd wiedzieć ile miodu jakie proporcje ? To już musisz sam określić i dokładnie , tak jak mówisz... baw się smakami , aż dojdziesz do ''perfekcji'' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 1, 2015 Report Share Posted June 1, 2015 Tylko pamiętaj, by nie dodawać zbyt dużo miodu (powyżej 2%) do zalewy peklującej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 1, 2015 Report Share Posted June 1, 2015 Jesli moge doradzic. Czesto robie kurczaki pieczone w takiej marynacie, spokojnie bedziesz mogl rowniez w niej zamarynowac i wedzic z podpieczeniem. okolo 1/4 szklanki miodu, 2 zabki czosnku( mam porzadny czosnek i zabki sa okolo 8-10g), teraz dla wyrownania smakow daje sos sojowy, tutaj daje kilka lyzek i mieszajac musisz probowac( kazdy ma inny smak , ale mieso pamietaj musi dostac soli, a to wg mojego przepisu jedyny dawca soli- wiec spokojnie bedzie jakies 10 lyzek jak nie wiecej, ja to leje " na oko", moge nasteonym razem pomierzyc dokladnie) i rowniez dla przelamania slodyczy dodaje 2-3 lyzki soku z cytryny. Ta marynate dobrze jest nawet lekko podgrzac, ale nie do wrzenia wtedy czujesz te smaki, pamietaj musi byc troche slone, ale przyjemnie slone. Tym zalewam czesci s kurczaka i do lodowki na noc. Na drugi dzien albo do piekarnika ,albo na bbq pod przykryciem. Sama jestem ciekawa i chyba uwedze. Na koniec pieczenia zawsze odrobine maluje miode. Jesli pomoglam to prosze bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomadyna Posted June 2, 2015 Author Report Share Posted June 2, 2015 (edited) Naprawdę wszyscy tylko peklują piersi z kilkoma przyprawami ? nikt nie ma jakiegoś przepisu np z miodkiem ;-( Edited June 2, 2015 by tomadyna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted June 2, 2015 Report Share Posted June 2, 2015 (edited) A przeczytałeś post wyżej?Tu poczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/68-dr%C3%B3b/ Edited June 2, 2015 by beatag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.