el_gordo Posted June 7, 2015 Report Share Posted June 7, 2015 Witajcie,czy mógłby ktoś mnie wspomóc przepisami na przerobienie belony bo wpało do mnie kilka nieoczekiwanie - tak myślałem o smażonej w zalewie bo wędzeie odpada.Jeśli ktoś może coś odpowiedzieć to wielkie dziękiPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwlj Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 Wg mnie każda ryba smażona w zalewie octowej jest wyśmienita, więc nie widzę problemu żeby i Belona była tak potraktowana. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 9, 2015 Report Share Posted June 9, 2015 Popros kolegę Kruszynke kiedyś jadlem ten rarytas w Jego wykonaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 9, 2015 Report Share Posted June 9, 2015 Napewno dobrze bedzie smakowac gotowana na parze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 9, 2015 Report Share Posted June 9, 2015 Jak ja dobrze wyfiletujesz, to mozna filety zakrecic jak romopsy usmazyc i do zalewy octowej rowniez wlozyc. U nas sa one takie bardziej sznurowkowe wiec ladnie sie filety ukladaja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted June 9, 2015 Report Share Posted June 9, 2015 (edited) Bardzo dobra w galarecie Tu na zlocie w Chłapowie. Edited June 9, 2015 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
el_gordo Posted June 11, 2015 Author Report Share Posted June 11, 2015 No i poszła do smażenia a potem do zalewy octowej - degustatorzy ocenili bardzo pozytywnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezar Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 Czy warto belonę uwędzić i do jakiej ryby można smak porównać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 (edited) Przeczytaj , a bedizesz miał odpowiedz : http://bibliasmakow.pl/wedzona-belona-i-wedzony-pstrag/ , niech Cię nie zmyli pstrąg . Edited June 18, 2015 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Przeczytaj , a bedizesz miał odpowiedz : http://bibliasmakow.pl/wedzona-belona-i-wedzony-pstrag/ , niech Cię nie zmyli pstrąg .Podałeś "szkodliwą" witrynę. Zapodaj coś innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Moze jest szkodliwa ,a le tam opisano smak wedzonej belony , rozumiem ze przeczytałeś w ramach poznawania " świata i wroga " nie mam juz czasu by znależć gdzie indziej musze wracac do życia Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Wędzona belona jest dobra i warto ją wędzić,ale porównanie jej smaku do węgorza to bzdura.Tylko absolutny profan może się nabrać na kupno belony zamiast węgorza.Nawet wyglądem i pokrojem tuszy się przecież różnią o smaku i zawartości tłuszczu nie mówiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 (edited) Kruszynko, nigdy nie wędziłem Belony, ale czy po uwędzeniu też ma zieny kręgosłup tak jak po smazeniu ? Jaką rybę przypomina smakiem i konsystencją, poza tym ? Edited June 18, 2015 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jrb Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Przeczytaj , a bedizesz miał odpowiedz : http://bibliasmakow.pl/wedzona-belona-i-wedzony-pstrag/ , niech Cię nie zmyli pstrąg .Podałeś "szkodliwą" witrynę. Zapodaj coś innego. Cześć,masz komunikat o "szkodliwej" witrynie? U mnie jest wszystko ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruszynka Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 ale czy po uwędzeniu też ma zieny kręgosłup tak jak po smazeniu ? Jaką rybę przypomina smakiem i konsystencją, poza tym ? Zielonkawy kolor zachowuje,choć nie tak wyrażny.Mięso zwarte,dość chude,smak dobry a co przypomina? chyba belonę Trzeba uważać na cieniutkie ości,które zwłaszcza w przedniej części .W smażonych te ości się rozpuszczają więc nie są tak "upierdliwe" U nas już w zasadzie po belonie,sezon skończony.W sprzedaży były po 10-12 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Dzięki serdeczne Kruszynko, . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts