Włóczykij Posted June 8, 2015 Report Share Posted June 8, 2015 WitamStawiam, a raczej chciałbym postawiać pierwsze kroki w zakresie budowy wędzarenki.Umyśliłem sobie zbudowanie wędzarni "przenośnej" z desek sosnowych (bo takie posiadam) o wymiarach 50X60 wysokość 90cmPalenisko wymurowane w ziemi z wyjście dymowym z kolankiem o średnicy 150mm Kolanko paleniska chciałem połączyć z kolankiem wędzarni poprzez rurę aluminiową typu Spiro średnicy 150mm.Rura ta charakteryzuje się tym że można ją rozciągać od 1m do 3m, Moja "przenośna" wędzarnia mogłaby wtedy spełniać rolę wędzenia na zimno lub na ciepło w zależności od długości rury.Jest to pomysł kompletnego laika więc proszę o konstruktywną krytykę, a za każdą uwagę będę wdzięczny.Pozdrawiam Wojtek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 9, 2015 Report Share Posted June 9, 2015 Umyśliłem sobie zbudowanie wędzarni "przenośnej" hmmm.... Kolanko paleniska chciałem połączyć z kolankiem wędzarni poprzez rurę aluminiową typu Spiro średnicy 150mm. Rura ta charakteryzuje się tym że można ją rozciągać od 1m do 3m, ....i jednorazowej chyba Moja "przenośna" wędzarnia mogłaby wtedy spełniać rolę wędzenia na zimno lub na ciepło w zależności od długości rury No za każdym razem możesz przyciąć nowa na odpowiednią długość Nie idź tą drogą to nie są dobre pomysły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bastien Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Jesli chodzi o rure aluminiowa "rozciagliwa" to po jednym czy dwoch wedzeniach rozpadnie sie przy probie rozciagniecia iub zciagniecia,przerabialem to u siebie:). Poza tym rury te, sa wysmarowane jakims olejem ,juz fabrycznie wiec pomysl sam....co za smak i zapach wedzonek:) Umyśliłem sobie zbudowanie wędzarni "przenośnej" hmmm.... Kolanko paleniska chciałem połączyć z kolankiem wędzarni poprzez rurę aluminiową typu Spiro średnicy 150mm. Rura ta charakteryzuje się tym że można ją rozciągać od 1m do 3m, ....i jednorazowej chyba Moja "przenośna" wędzarnia mogłaby wtedy spełniać rolę wędzenia na zimno lub na ciepło w zależności od długości rury No za każdym razem możesz przyciąć nowa na odpowiednią długość Nie idź tą drogą to nie są dobre pomysły Nie przycinac..... lecz za kazdym razem rozciagnac lub zcisnac,rura rozciagliwa.Fakt ze ten typ rury nie nadaje sie do takich celow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Najlepsza do wędzenia jest taka rura co jej nie ma... Oczywiście nie neguję potrzeby posiadanie rury jako takiej.Przydatny to gadżet, można różne rzeczy z niej i z nią robić...i ciekawe i nieprzyzwoite...Zrób se z byle czego palenisko, wystukaj skrzynkę/postaw beczkę i jazda. Chodzi o to, żeby układ był możliwie najprostszy- wtedy jest ekologiczny Jak się spodoba i posmakuje to "zainwestujesz" Pozdymiam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Włóczykij Posted June 12, 2015 Author Report Share Posted June 12, 2015 Dziękuję za Wasze porady i krytykę.Szkoda, że mój pomysł okazał się kiepski, a już myślałem, że będzie rewolucyjny. Po przyjęciu waszych uwag i przestudiowaniu forum "powoli" skłaniam się ku budowie wędzarni zasilanej z DG.Pozdr W Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts